Visszatekintés

OTTHONTEREMTÉSI KIÁLLÍTÁSI CSOKOR 2019

Csaknem 50 ezren látogattak ki a 38. CONSTRUMA otthonteremtési kiállításra. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 20 ország 600 kiállítója mutatta be újdonságait az építőipar hazai csúcsrendezvényén. 2019-ben a CONSTRUMA és OTTHONDesign kiállítások mellett a kétévente megrendezett HUNGAROTHERM is tagja volt a csokornak, így a szakmai látogatók még szélesebb körben tájékozódhattak az újdonságokról. A kiállításhoz kapcsolódó szakmai programokon a résztvevők az iparág gyors növekedése mellett megvitatták a munkaerőhiánnyal kapcsolatos gondokat is.

A HUNGEXPO minden évben nagy hangsúlyt fektet az építőiparban dolgozó szakemberek szakmai fejlődésre. Ennek érdekében szakmai partnerei segítségével olyan konferenciákat és workshopokat kínál a CONSTRUMA látogatóinak, melyek a legújabb tendenciákról, a technológiai újdonságokról és aktuális szakmai kérdésekről szólnak. A kiállítás első három napja ezúttal is csak a szakmáé volt.

Rekord forgalom, megoldandó problémákkal

A magyar építőipar az elmúlt két évben kiugróan jól teljesített, a szektor kibocsátása összesen 56 százalékkal emelkedett – mondta a kiállításon György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságszabályozásért és stratégiáért felelős államtitkára, hozzátéve, hogy 2018 és 2023 között az építésgazdaság megrendelésállománya eléri a 25 ezer milliárd forintot. Az eredmények szinten tartása érdekében az államtitkárság a szakmai szervezetek – az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége – bevonásával elkészítette az építésgazdaság stratégiáját, amelyet a kormány várhatóan áprilisban tárgyal majd – mondta az államtitkár. A stratégia egyik fontos eleme az építőipar technológiai korszerűsítésére vonatkozó pályázat, amelyben 2018-ban a kis- és közepes vállalkozások kapacitásbővítését 16 milliárd forinttal támogatta a kormány. A pályázati kiírás áprilisban folytatódik, újabb 6 milliárd forintos keretösszeggel – közölte.

Az építőipar egészét átfogó fórumot a nyitónapon az ÉVOSZ, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezte. Az építésgazdaság lehetőségei című konferencián Koji László, az ÉVOSZ elnöke a többi között elmondta, hogy tíz év alatt a szükségesnél 150 ezerrel kevesebb új lakás épült, és ezt az elmaradást az következő 15 évben úgy kellene behozni, hogy az időközben felmerülő új igényeket is kiszolgálja az építőipar. A legnagyobb gond a megrendelésekhez képes kevés szakember és a kapacitás hiány. Ezt erősítette meg Zsabka Zsolt, a BKIK Ipari Tagozatának elnöke is, aki elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben a megrendelők részéről nem elsősorban a minőség, hanem a munka elvégzés a legfontosabb kérdés. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a következő egy-két évben az építőipar 15 százalék körüli növekedést produkál, amelyben a jelenleg domináló állami, az ipari és a lakossági megrendelések súlya idővel változhat.

Együtt a szakma

Immár hagyomány, hogy a CONSRTUMA csokor része minden második évben a HUNGAROTHERM épületgépészeti szakkiállítás, amelyet ezúttal tizedik alkalommal rendeztek meg. Idén a légtechnika és a megújuló energia volt a középpontban. Az épületgépészetnek ez az ága hozta ezúttal a legtöbb kiállítót. Képzett szakemberre továbbra is nagy szükség van így számos workshop előadás, gyakorlati képzés –például napelem szerelési oktatás, bemutató – is zajlott a kiállításon.

Nagy érdeklődés kísérte a HUNGAROTHERM-en megrendezett ÖKO HOME és SMART CITY konferenciát, ahol a gazdaságos energiafelhasználás és irányítás területén megvalósult és Magyarországon megvalósítható projekteket mutattak be az előadók.

CONSTRUMA csokor nyitónapján az ÖKO CITY bemutatóház jelentette be Weingartner Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára, hogy folytatódik az Otthon melege program konvektorcsere alprogramja, amelynek keretösszege 2 milliárd forint lesz, az érdeklődők pályázataikat országosan május 20-tól küldhetik be. Az államtitkár kiemelte, az alprogramban nemcsak a konvektorok cseréjére, hanem már a teljes fűtési rendszer korszerűsítésére is lehet pályázni.

Idén az építész és mérnöki továbbképzések mellett a legnagyobb közönséget a frankfurti ISH (a világ vezető épületgépészeti szakkiállítása) újdonságait bemutató konferencia vonzotta. A világ egyik legjelentősebb épületgépészeti kiállításán bemutatott újdonságokról, várható tendenciákról tartott konferenciára nagy számban érkeztek a szakemberek az ország különböző pontjairól.

Népszerűek voltak a standokon rendezett workshopok, amelyeken egy-egy technikát vagy egész szakterületet mutattak be az érdeklődőknek. Az egyik legnépszerűbb ezek közül az  OTTHONDesign  kiállításon, a Bútorszövetség által rendezett Wood Like volt, ahol egy jól felszerelt faipari műhelyben néhány órára mesteremberré válhattak az érdeklődők. A Szövetség célja már évek óta a teljes faipari szakmát megmozgató rendezvénysorozat létrehozása. Ennek része volt a WoodLike, a Zöld Bútor kiállítás, valamint az Innowood elnevezésű bemutató is. A Szövetség ezúttal is itt rendezte éves közgyűlését és szakmai konferenciáját, melynek címe Fenntarthatóság és zöld megoldások a faiparban volt. A Bútorszövetség programjairól bővebben IDE kattintva olvashat.

CONSTRUMA Kert kiállításhoz kapcsolódó szakmai konferencia a GREEN CITY , melyen hazai és nemzetközi előadók mutatták be a kertépítés és tervezés legújabb trendjeit. A konferencia keretein tartották az Agrármarketing Centrum támogatásával a kiállítás ideje alatt lezajlott XI. Magyar Kertépítő Verseny és Show eredményhirdetést is.

A hétvége a nagyközönségé volt

CONSTRUMA utolsó két napja – ahogy eddig is – az építkező nagyközönségének szóló programoké volt. Több tízezren keresték fel a kiállítók standjait, ahol nemcsak meg-, hanem működés közben be is mutatták az újdonságokat. A tavalyi évhez hasonlóan idén is megfigyelhető volt, hogy a látogatók egyre felkészültebben érkeznek a kiállításra és célirányosan keresik fel az építkezést könnyítő és segítő ingyenes tanácsadásokat.

Az OTTHONDesign kiállításon, a MAGYAR DESIGN 2019 standjain a látogatók találkozhattak fiatal magyar tervezők legújabb munkáival. Olyan tervezőkről van szó, akik egyszerre képviselik az aktuális trendek szellemiségét és adnak kézzelfogható, akár megvásárolható termékeket.

A Zöld Bútor – Fenntartható bútorgyártás itthon című kiállításon olyan sikeres hazai brandek és designerek bútorait mutatták be, akik márkaépítésükben a fenntartható fejlődés mellett köteleződtek el, és minden egyes fejlesztési lépésnél figyelembe veszik az ökológiai lábnyomot, a közösségre és a környezetre tett hatást, valamint tevékenységük hosszútávú következményeit.

Az idei kiállítás egyik látványossága a DESIGN – GENERÁCIÓK elnevezésű stand volt, ahol két azonos alapterületű enteriőrben más-más célcsoport számára nyújtanak lakberendezési ötleteket. A Lakberendezők Országos Szövetsége által megtervezett START UP elnevezésű enteriőr egy fiatal pár számára készült, akik a nagyvárosi életre rendezkedtek be, így számukra fontos a szabadság érzése, a játékosság, lazaság, ugyanakkor a fiatalos, urbánus stílus megjelenése is, mindez költséghatékony módon. A LUX UP enteriőr egy középkorú házaspár részére tervezett elegáns, reprezentatív, időtálló design-nal kialakított lakás. A szervezők szándékai szerint a két installáció számos ötlettel gazdagította a látogatókat.

Sokan keresték fel az ÖkoCity bemutatóházát, ahol a látogatók a csaknem nettó nulla energiafelhasználás innovatív megoldásaira kaphattak gyakorlati válaszokat.

A kiállítási csokor szerves részét képező CONSTRUMA Kert kiállításon a kertápolási eszközök, kisgépek, ingyenes kerttervezési és dísznövényápolási tanácsadás mellett új inspirációkat is gyűjthettek a XI. Magyar Kertépítő Verseny és Show látványos standjain, melyek az Agrármarketing Centrum támogatásával valósultak meg.


CONSTRUMA 2018 

A CONSTRUMA otthonteremtési csokor több mint 44.000 bruttó négyzetméteren, 14 ország közel 600 kiállítójával több mint 46.000 szakmai és építkezésben érdekelt résztvevőt vonzott a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba.

Egy bővülő iparág

2017-ben az építőipar adta a magyar GDP bővülésének több mint egy ötödét, ráadásul a szektor csaknem 30 százalékkal nőtt az előző évhez képest – mondta a kiállítás megnyitóján Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára. Hozzátette, hogy az építőiparban a foglalkoztatottak száma mára meghaladta a 300 ezret, és az ágazat teljesítménye idén elérheti a 3000 milliárd forintot.

Dinamikus növekedési pályára állt a hazai lakáspiac is – hangzott el az újHÁZ Centrum Trendriport tanulmányának bemutatóján. A kormány intézkedéseinek köszönhetően 2016-ban indult meg a tömeges vállalkozói lakásépítés, 2017-re pedig a lakásforgalom ismét közelít a válság előtti szinthez. A kialakuló árversenyt azonban negatívan befolyásolja az alapanyag költségek emelkedése és munkaerőhiány. Utóbbival több konferencia és kerekasztal beszélgetés is foglalkozott a CONSTRUMA első három szakmai napján.

Szakember kerestetik

A HUNGEXPO eltökélt támogatója a magyar szakképzésnek. Ezúttal a Budapesti Komplex Szakképzési Centrummal közösen rendezte meg a kiállításon a

SZAKMALANDIA című, három napos szakmai programsorozatát, amelynek nagy sikere volt a pályaválasztás előtt álló fiatalok és a szakképzett munkaerőt igénylő munkáltatók között. A programon a Centrum 11 iskolájának több mint 200 szakmája mutatkozott be. A látogatók nagy számban vettek részt az első ízben megrendezett Szakmák Éjszakáján.

Ugyancsak elsősorban az iparág munkaerő helyzetével foglalkozott a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség, a BKSzC és a BKIK által szervezett Fától a bútorig – a faipar napja című rendezvény. A fa- és bútoriparban érdekelt cégek személyes találkozókon mutatták be álláslehetőségeiket a fiatal munkavállalóknak.

Újdonság volt az építőipari munkaerő hiánnyal foglalkozó, Erőforrás hatékonyság az építőiparban című beszélgetés, amelyet a FISSAC 2020 projekt részeként rendeztek.

CONSTRUMA Kert kiállításon tartották a fiatal magyar kertészek szakmai versenyének döntőjét (az Euroskills elnevezésű nemzetközi verseny főpróbáját) is. A verseny a kiállítás ideje alatt, a látogatók előtt zajlott. 10 csapat mérte össze tudását, a két győztes fiatal – Pintér Márton és Papp Levente – a szeptemberi nemzetközi Euroskills verseny döntőjén is indulhat, melyet ezúttal a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban rendeznek.

A Jövő otthona – már ma

A régió legjelentősebb építőipari és otthonteremtési kiállításává nőtt esemény középpontjában idén az új technológiák és megoldások, a megújuló energia, az automatizálás, az úgynevezett „okos otthonok”, valamint a mindennapok dizájnja álltak. Az építkezéshez szükséges alapanyagok, a lakásbelső kialakításához felvonultatott magas színvonalú termékek mellett a megújuló energia hasznosításának megoldásai, a kerttervezés, kertépítés eszközei is jelen voltak a kiállításon.

Rengetegen keresték fel idén is a 150 négyzetméteres Jövő Otthonát. A Lakberendezők Országos Szövetsége és a HUNGEXPO közös projektjének célja az volt, hogy a látogatók lássák: az okos megoldások egy lakásban mára már nem feltétlenül csak a luxuskategóriájú házakban elérhetők. Ezzel együtt a szakembereknek is kiváló alkalmat teremtettek, hogy áttekintést kapjanak e legújabb trendekről.

CONSTRUMA immár hagyományos társkiállításán, a RENEO-n a megújuló energia újdonságai mellett nagy teret kaptak a költségoptimalizálást segítő, legmodernebb épületautomatizálási rendszerek.

A design nem luxus

A nagyközönség napok egyik legnagyobb sikerét a design kiállítók könyvelhették el. A CONSTRUMA rendezői és partnerei számára a design nem elsősorban futurisztikus látványvilágot, hanem az élhető terek és felhasználóbarát tárgyak, bútorok kialakítását jelenti. A legújabb trendeket bemutató OTTHONDesign-on a magas színvonalú termékek mellett olyan programok is várták a látogatókat, melyek máshol nem elérhetőek. A Magyar Design standján fiatal hazai tervezők legújabb munkáin

keresztül tekinthettek bele a bútortervezés trendjeibe. A Download Design-on pedig az elmúlt évek során kiállított, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói által tervezett egyedi gyermekbútorokat lehetett megtekinteni. Nagy forgalmat bonyolított az úgynevezett pop up store, amelyben a kiválasztott bútorokat a látogatók meg is vásárolhatták.

Sikerrel debütált a PUREDesign elnevezésű kezdeményezés, amely olyan fiatal, tehetséges formatervezőknek adott megjelenési lehetőséget, akik termékeikkel már piacra léptek. A PUREDesign, amely a kiállítás saját fejlesztésű tartalma, fontos eleme lesz majd Az OTTHONDesign Ősz kiállításnak, amelyet október 12–14. között rendez a Hungexpo. A három naposra tervezett esemény hiánypótló lesz az őszi szezonban a nagyközönség számára, a design szakma pedig egy újabb találkozópontként tekinthet a rendezvényre, melynek Stratégia partnere a DESIGN HÉT Budapest fesztivál. A most zárult kiállításon nagy érdeklődés kísérte az OTTHONDesign Ősszel kapcsolatos kerekasztal beszélgetést, amelyet a HUNGEXPO a kiállítás együttműködő partnereivel közösen rendezett. (A OTTHONDesign Ősz egyébként egyike a HUNGEXPO három új őszi kiállításának. A másik kettő a HUNGAROMEDICA és a Beauty&Style lesz.)