Újdonság Pályázat 2024 - HUNGEXPO

Újdonság Pályázat 2024

Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötője, a hajózás és vízi sportok szezonnyitó nagyrendezvénye, a Budapest Boat Show 2024-ben tizenegyedik alkalommal hirdeti meg az Újdonság Pályázatát, hogy támogassa a hajózáshoz kapcsolódó hazai és külföldi újdonságok, fejlesztések bemutatását, melynek nyerteseit az alábbiakban tesszük közzé.

Az Újdonság Pályázat ünnepélyes díjátadója 2024. február 22-én 14:00-tól a Budapest Boat Show hivatalos megnyitóját követően lesz!

Vitorlás, elektromos és motoros hajó kategória

I. Helyezett

Adex Yachting Kft.

DELPHIA 10 LoungeTop 100%-BAN ELEKTROMOS HAJÓ

FELJESZTÉS KONCEPCIÓJA

A holdingunk egyik legutóbbi befektetése, az új DELPHIA család. Kifejezetten a kisebb sebességre tervezett nem sikló, hanem úszó test. Jelenleg még elérhető diesel meghajtással is, de pár éven belül már csak elektromos változatban lesz kapható. Így nagy örömünkre szolgál, hogy végre, egy gyári, elektromos meghajtású hajóval tudunk a piacon megjelenni. Nagy előnye, hogy a népszerű TORQEEDO meghajtási rendszerrel szerelik, ahol a nagyfeszültségű akkumulátort a BMV i3-tól szerzik be.

Meghajtás és hatótáv

A nagyteljesítményű, 55kW-os egyenes kihajtású motor segítségével teljes biztonságban érezzük magunkat úgy, hogy a legnagyobb viharban is még teljesítménytartalékunk van. Maximális sebessége 14-15km/h, de nem is kívánunk száguldozni, hanem inkább a 8km/h körüli utazósebességgel hajózni.

Többféle akkumulátor kapacitással rendelhető, vagy szimpla (1 db BMW i3 akkupack 40kWh), vagy dupla (80kWh). Így normál utazósebességgel 50 km-t illetve 100 km-t is meg tudunk tenni. Egyszerűbben fogalmazva az átlagos balatoni hajózási igényeknek elegendő a szimpla csomag, viszont a duplával komoly többnapi túrára tudunk menni úgy, hogy nem kell útközben tölteni és napi használat esetén sem kell a sebességet és fogyasztást figyelni, mert bőven van tartalék.

A töltés sebessége nem a hajótól, hanem a kikötői kapacitástól függ. Rendelhető az autókhoz hasonló gyorstöltővel (jelenleg ilyen még nincs a Balatonon), de a 3x16A-es töltővel is 3x-os töltési sebességet érhetünk el az egyfázisúhoz képest. Praktikusan a hajót fel tudjuk tölteni az éjszaka folyamán.

Kiegészítő berendezések

Számtalan, más hajókon megszokott kiegészítők mellett érdemes megemlíteni a 6KVA teljesítményű, 220V-ot előállító invertert. Ennek segítségével csaknem bármilyen elektromos eszközt, a parti csatlakozáson kívül is tudunk üzemeltetni, mint pl. kávéfőzőt, mikrót, jégkészítőt akár légkondit is.

Az egész hajó a környezettudatosság jegyében készült, nem csak a szennyvizet gyűjti tartályba, hanem a szürke vizet is, tehát a mosogató zuhanyzó vizét.

Az innovatív és funkcionális Delphia 10 LoungeTop saját privát szigetet biztosít, amely tökéletes az emberek találkozásra és a természettel való kapcsolatteremtésre. A praktikus padlófelület teljesen sík a fürdőplatformtól a kormányállásig. A fedélzeten szinte megállni látszik az idő, érezni az azonnali nyugalmat. Az optimalizált körbejárhatóság és az egyszintes platformnak köszönhetően könnyedén, zökkenőmentesen a mozgás a fedélzeten. Külső borítása hatalmas védelmet nyújt, miközben lehetővé teszi, hogy kapcsolatban maradjon az utazó a természeti elemekkel. Minden ülőhely szemtől szemben helyezkedik el, így felejthetetlen pillanatokat oszthatnak meg az utazók, a Delphia 10 LoungeTop – 50% nyitott, 50% zárt terek világa! Egyedülálló és innovatív megközelítés, amely a nyitott hajó érzését nyújtja, hatékony védelemmel a rossz időjárás ellen. A fürdőplatformon kerékpár vagy roller tárolót találunk, amik töltését is itt meg tudjuk oldani.

https://www.delphiayachts.com

https://www.delphiayachts.hu

www.adexyachting.hu

https://www.delphiayachts.com/boat/delphia-10-loungetop


II. Helyezett

Royal Spa Hungary Kft.

„Royal Craft 24” típusú 7,3 m-es elektromos kishajó

A Royal Spa Hungary Kft., a Royal Craft gyártója legújabb fejlesztésével, a 24 lábas hajójával egy igazán lenyűgöző, mindemellett Európai szinten egyedülálló újítást hoz a Magyar elektromos kishajógyártás piacára. A 2 db propellertengelyes, a 2 db hajócsavaros kialakításnak, és a 2 db, egyenként 125 kW teljesítményű elektromos motornak köszönhetően a hajó végsebessége 90 km/h, amely rendkívül magas a hasonló kategóriájú hajókhoz képest.


Emellett a hatótávolsága is figyelemre méltó, hiszen 90 km-en keresztül képes haladni anélkül, hogy újratöltést igényelne. Eközben pedig – tisztán elektromos hajtásrendszerének köszönhetően – nem bocsát ki káros anyagot. A kishajó kompozit anyagból készül, amely nemcsak strapabíró és könnyű, de a páratlan sebességéhez is hozzájárul. A 10 fős befogadóképesség pedig lehetővé teszi, hogy több barát vagy családtag is részt vegyen az élményben.


A Royal Craft 24 kishajó kiváló választás azok számára, akik kedvtelési céllal szeretnék használni, legyen szó horgászatról, vízi sportokról vagy egyszerűen csak a vízen való kikapcsolódásról. Kimagasló hatótávolsága pedig lehetővé teszi akár a Balaton körbehajózását is. A Royal Spa Hungary Kft. innovatív megoldásaival és kiváló minőségű termékeivel ismert a Magyar hajógyártás terén.
A Royal Craft 24 tervezésekor egy olyan terméket kívántunk megalkotni, mely az európai piacon is megállja a helyét. Az egyedülálló formatervezése, rendkívüli teljesítménye és hatótávolsága, továbbá a kényelmes befogadóképessége révén kétségtelenül magára vonzza a vizet szerető emberek figyelmét. Ezen új termékünkkel a Royal Spa Hungary Kft. tovább erősíti pozícióját a hazai kishajógyártásban, és bizonyítja, hogy a magyar hajógyártás is képes versenyképes és kiemelkedő termékek megalkotására akár a nemzetközi piacon is.

III. Helyezett

Power and Sail Hungary Kft.

Stream RIB 560

A Stream RIB 560 a svéd elektromos motorgyárral közös célirányos hiánypótló fejlesztésünk a balatoni ingatlannal, kis merülésű kikötő opcióval, akár sólyázási lehetőséggel rendelkező, növekvő ügyfélkör számára. A termék ötvözi a RIB hajók könnyű súlyát, kezelhetőségét, tárolhatóságát és szállíthatóságát a day cruiser élmény hajók minden kényelmi szolgáltatásával, ami a családok vízparti nyaralását szolgálja.

A hajó számos ülő és napozó felülettel rendelkezik akár 10 fő számára, ami variálható, az első része ülő vagy napozó felületté is alakítható, hátul a RIB hajókon nem megszokott fürdő platform fokozza a nap és a víz élvezetét. Egész napos túrákhoz vagy strandolásokhoz elengedhetetlen állítható bimini része a felszereltségnek. Vízi játékok vontatáshoz vagy kikötéshez, biztonságos kapaszkodáshoz is jó szolgálatot tesz a hátsó és közép konzol keret, már az alapfelszereltségben.

A termékkel a Balatoni hajók palettáját szeretnénk bővíteni, így a hajó a Stream 30-50 LE elektromos külmotoros hajtásrendszer köré lett tervezve, ezzel biztosítva az optimális siklás képességet, egyszerű beépíthetőséget és biztonsági szempontokat. Mérések alapján a hajó 20-22 kW teljesítményen már siklásba jön, 8-10 km/h túra tempónál 6-8 óra üzemidőt biztosít a 26 kWh LiNMC akkumulátor csomag. A hajó maximális sebessége 40 km/h.

Olyan hajósoknak ajánljuk, akik gyors, siklóképes, könnyen sólyázható, szállítható és tárolható élményhajót keresnek, de nem kötnek kompromisszumot a kényelem terén sem és fontos számukra a kiemelkedő ár-érték arány. Az gondoljuk, hogy ez a hajó méltó az újdonság díjra, mert ez az első a piacon, amely egyben meg tud felelni az alábbi három elvárásnak: · elérhető ár · kiemelkedő sebesség · kényelem


Legjobb hazai fejlesztés különdíj

Royal Spa Hungary Kft.

„Royal Craft 24” típusú 7,3 m-es elektromos kishajó

Legzöldebb termék különdíj

Adex Yachting Kft.

DELPHIA 10 LoungeTop 100%-BAN ELEKTROMOS HAJÓ


Hajózáshoz kapcsolódó termékek kategória

I. Helyezett

Hanse Hungaria Kft.

Nagy teljesítményü EVOY kül- és belmotor

Elektromosnak lenni a hajózásban azt jelenti: pénzt takarítunk meg az üzemanyagköltségen, időt a szervizelésen és karbantartáson. Kiemelt előnye pedig, hogy jelentős károsanyag kibocsátástól kíméljük meg közvetlen környezetünket és a bolygó fenntarthatóságához is hozzájárulunk.

A hazai piac meghatározó vitorlás (Hanse csoport) és katamarán (Lagoon) hajókereskedőjeként hisszük, hogy előbbi márkáink alaptermészetéből eredő zéró-emissziós kikapcsolódás ma már nem csak a vitorlázók számára elérhető. Úttörő, adaptív és erőteljes – mindez őszinte és hozzáértő háttérrel.

Az EVOY hajómotorok a technológia új mércéjét állítják fel. Rég óta kerestük a magyar piacon teret nyerő elektromos meghajtások között azt a márkát, amely egy start-up lendületét hordozza magában, mégis kiforrott és nemzetközi szinten elismert. A márka alapítója, Leif A. Stavøstrand víziója ma már valóság – ipari úttörőnek lenni egy költséges, de kifizetődő befektetés az e-hajók piacán, és ezt mi sem jelzi jobban, mint a Norvég cég üstökösként való felemelkedése. Az erős pénzügyi és igazgatótanácsi háttér mellett több tucat tervezőmérnök fémjelzi az e-volúciót. A vízi zöldeltolódás mindennapjainkban már ugyanúgy megjelent, mint néhány éve az autóiparban is – és ezek a változások, fejlesztések szimbiózisban, hatványozottan növekednek. Egyre tudatosabbak a végfelhasználók, a kedvtelési céllal hajót vásárlók.

A Balaton ökoszisztémáját tudatosan óvó felhasználók számára kiemelten fontos, hogy az üzemanyaggőzök és gázok ne párologjanak a levegőbe, ne terheljék a vízi élővilágot. Ugyanakkor a hajózás élményének gerincét, a Balaton nyújtotta hazai kikapcsolódást és ezáltal a piaci fejlődést immár az elektromos hajók egy megahtározó csoportja is jelenti a vitorlás hajók mellett, számuk növekszik és ezen nem léphetünk át szó nélkül. A mai kor elektromos hajóvásárlói azt a megbízhatzóságot, transzparens hátteret és üzleti tudatosságot keresik vásárlásuk során, mint egy autópiaci vásárláskor.

E-volúció az elektromos hajópiac számára: EVOY A Hanse Hungaria Kft., mint az EVOY kizárólagos hazai importőre és márkaszervize ezen értékek mentén kínál kiemelkedő újdonságot a fenntarthatóság jegyében. A versenytársakat felülmúló csúcsteljesítmény az EVOY számára 2019-ben elhozota a Világrekord címet, hiszen elektormos hajtással először értek el 55 tengeri csomós végsebességet. Természetesen, ez a teljesítmény, a motor, hajtás és akkumulátorok tökéletesre hangoltságát jelzi. Mindez nem valósulhatna meg, ha előbbiek rendszerben történő fejlesztése nem egy irodában, „egy tervezőasztalon” zajlana. Az EVOY motorok átlagos hatótávolsága 20-25 tengeri mérföld 20-35 tengeri csomós sebességgel, illetve 50-100 tengeri mérföldre is kiterjeszthető 5 csomós sebességgel, így a legtöbb hajós számára tökéletes választás a Balatonon történő hosszú, nyugodt hajózáshoz. A robusztus, IP66 besorolású motor megbízható teljesítményt biztosít édes- és sósvízi környezetben egyaránt. Az innovatív E-Brain felügyeleti rendszernek köszönhetően csökkennek a karbantartási költségek és az állásidő is. Ez a csúcstechnológia meghosszabbítja a motor élettartamát a hagyományos rendszerekhez képest, így az Evoy kül- és belmotorok okos választást jelentenek minden hajós számára.

A rendszer, amit Skandináv körülmények között, évente több mint 1000 óra használatra terveztek. Felhő-alapú szoftverfrissítéseknek és az egyedileg programozható rendszernek köszönhetően a rendszer naprakészen tartását, garanciális felügyeletét és egy esetleges hibafeltárást a gyártóval közösen, távolról is van lehetőségünk elvégezni. A teljes rendszer szinte karbantartást sem igényel, nagyon kedvező áron használható hosszú távon, és bármilyen gyártmányú hajóhoz tudjuk rendszeresíteni, beleértve az utólagos beépítéseket is. Az EVOY rendszerek egytől-egyig CE-tanúsítvánnyal és IP66-os besorolással rendelkeznek.