Agrárminisztérium programjai

Helyszín: A pavilon J2

2022. március 22. (kedd)

10.00 Helyi élelmiszer termékek szerepének fontossága a közétkeztetésben
A közétkeztetés minőségének javítását célzó 676/2020 (XII. 28.) Korm. rendeletet és a hozzá frissen kiadott útmutató bemutatása és ismertetése.
Luigitsné dr. Jánosi Eszter főosztályvezető, Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály

12.00 Az Agrárminisztérium standjának megnyitója
Dr. Nagy István agrárminiszter

13.00 Szezonalitás és aktualitás a vadhús piacon VADEX Zrt. szervezésében
Majoros Gábor vezérigazgató
dr. Lőrincz Attila vadfeldolgozási ágazati igazgató
Résztvevő vezető: Kovács Ferenc főosztályvezető, Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztály            

A VADEX Vadvilág termékcsalád helye a fogyasztók asztalán, kapcsolódása az ünnepekhez, egyes időszakokhoz, évszakokhoz, illetve a mindennapi élethez. A hely, ahol a vadhúsok feldolgozásra kerülnek, rövid videó a továbbfeldolgozó üzemről.  Idén is megrendezésre kerül a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál Soponyán, mely kiemelten fontos szerepet játszik a vadhús népszerűsítésében. Alkalmazkodás a fogyasztók folyamatosan változó igényeihez. Fejlesztések irányai, koncepciók. Vadételek egyszerűen: Lázár chef recept videó vetítés. Aktualitás: a Húsvét, melynek apropóján új termékeinket elsőként az Agrárminisztérium meghívott vendégei kóstolhatják meg.

14.15 A magyar szürke szarvasmarha jelene és jövőbeni lehetőségei

Résztvevők:

  • Nagy Géza, az MSZTE elnöke
  • Ferencz Attila, az MSZTE alelnöke
  • Kaltenecker Endre, az MSZTE titkára
  • Endredi Zsolt chef
  • Ecsediné Harangi Judit, MSZTE személyi asszisztens

Nagy Géza a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete elnökének előadása, majd kóstoltatás szürkemarhából készült termékekből: szalámik és hideg előételek kínálása egy chef segítségével.     

Az egyesület célja: A magyar szürke szarvasmarha fajta tenyésztése, védelme, terjesztése, bemutatása, valamint értékes tulajdonságainak fejlesztése és hasznosítása a géntartalékok megőrzésének szabályai szerint. A fajtát nemzeti értéknek tekintjük, amelynek tiszta fenntartása a jövő érdeke.

A magyar szürke szarvasmarha a maga nemében egyedülálló, a miénk, magyaroké. A szürkemarha mára az ország egyik legismertebb jelképe lett, az elsők között vált Hungarikummá, amivel kifejezzük magyarságunkat, hazaszeretetünket.

15.15 A nyúlhús fogyasztás népszerűsítése

Felszólalók/résztvevők:         

  • Dr. Juhász Anikó Agrárminisztérium, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár
  • Dr. Német Zoltán Állatorvostudományi Egyetem, Tetrabbit Kft.
  • Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke
  • Bede Róbert Mesterszakács

Az elmúlt Covid-19 vírus helyzet, az ukrán háború, a fokozódó piaci nehézségek és az ehhez kapcsolódó korlátozások a nyúlágazatot is hátrányosan érinti.  A külföldi piacok beszűkülése (horeca) és a folyamatos bizonytalanság rávilágított arra, hogy a több éve megkezdett belföldi nyúl fogyasztó kampányunkat folytassuk. Következő rendezvényünk 2022. március 22-én az Agrárminisztériummal közösen megrendezésre kerülő Sirha Budapest 2022 nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon nyúlhús kóstoltatással egybekötött promóció lesz. A promóció keretében szeretnénk népszerűsíteni a magyar nyúlhúst, és a nyúlhúsból készült termékeket. A rendezvényen előadások lesznek hallhatóak a nyúlhúsról, annak táplálkozástudományi és gasztronómiai sajátosságairól. Az előadások végén Bede Róbert mesterszakács által készített nyúlételek kerülnek bemutatásra és kóstoltatásra.

15.15 – 15.25 Dr. Juhász Anikó Agrárminisztérium, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár köszöntő

15.25 – 15.35 Dr. Német Zoltán Állatorvostudományi Egyetem Nyúlhús: érték az élelmezésben! című előadása

15.35 – 15.45 Juráskó Róbert Nyúl Szakmaközi Szervezet és terméktanács A nyúlhús jelene és jövője című előadása

15.45 – 16.10 Bede Róbert Mesterszakács Nyúlhús a gasztronómiában ételbemutató és kóstoló

16.15 Hízott libából előállított termékek kóstoltatása
Rex Ciborum Sales Kft.

17.00 Gyógynövény Szövetség és Terméktanács termékpaletta bemutatása, kóstoltatás – Teatúra a hagyományok és az innováció útján

Esemény házigazdái:

  • Czirbus Zoltán elnök, Gyógynövény Szövetség és Terméktanács
  • dr. Kindlovits Sára titkár, Gyógynövény Szövetség és Terméktanács
  • Szőke András, Balázs Béla díjas filmrendező

Résztvevők:

  • Herbária Zrt. – Kovács Petra, minőségirányítási vezető
  • Mecsek Drog Kft. – Kakas Sándor, ügyvezető igazgató, Kovács Gábor
  • Naturland Magyarország Kft. – Ásványi Tibor, ügyvezető igazgató
  • Györgytea Kft.

Teatúra a hagyományok és az innováció útján
A teakóstoltatással és termékbemutatóval egybekötött kötetlen előadás során a hallgatóság választ kap az alábbi – biztonságos gyógynövény tea fogyasztást- érintő kérdésekre:

  • Mit nevezünk gyógynövény teának?
  • Gyógynövények szerepe a táplálkozásban és gasztronómiában
  • Miből készülnek a Magyarországon forgalomban levő gyógynövény teák?
  • Hányféleképpen készíthetünk gyógynövény teát?
  • Hogyan valósul meg a nyomonkövethetőség a gyógynövény teák esetén?
  • Mitől biztonságos egy gyógynövényes tea?
  • Kitől és hol szerezzük be a gyógynövény teákat?
  • Milyen trendek és fogyasztói preferenciák figyelhetőek meg a teapiacon?

2022. március 23. (szerda)

10.00 A hazai hal, mint kiváló minőségű alapanyag a gasztronómiában

Résztvevők:

  • Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet
  • Sziráki Bence ügyvezető igazgató
  • Szilágyi Balázs gyakornok
  • Halmágyiné Horváth Ibolya adminisztrátor
  • Hajtun György főszerkesztő
  • Czimbal István fotós

Kóstoltatással egybekötött szakmai előadás a hazai haltermelésről, a védjegyekről és a Halpéntek kampányról.

11.00 Naponta 3×3 program – Agrárágazati és népegészségügyi célok megvalósítása
(Fogyasztásösztönzés a zöldség-gyümölcs termékpályán)                                                                                   

Résztvevők:

  • Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium
  • Dr. Apáti Ferenc elnök
  • Ondré Péter ügyvezető igazgató, Agrármarketing Centrum
  • Kelemen Péter ügyvezető igazgató
  • Németh Kinga titkárságvezető
  • Kocsis Márton szakreferens                                  

A rendezvényen szakmai előadást tart Kelemen Péter ügyvezető igazgató és Ondré Péter ügyvezető igazgató, valamint felszólal Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár és dr. Apáti Ferenc elnök. A hozzászólásokat követően alma, cherry paradicsom és paprika (dobozos kiszerelésben), répagolyó (zacskós kiszerelésben), zöldség chips (zacskós kiszerelés) kóstoltatással várják az érdeklődőket.

12.00 Hungarikumok a mai modern gasztronómiában
Mautner Zsófia gasztroblogger

13.00 Édes és keserű csokoládé: az édességgyártás kilátásai
Magyar Édességgyártók Szövetsége 2021-es innovációs díjának átadása   

Résztvevők:

  • dr. Felkai Beáta főosztályvezető, Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai Főosztály
  • Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetsége elnöke
  • Major Varga Éva ügyvezető, URBAN Édesipari Kft.
  • Foltin András, ügyvezető, F & F Kft.
  • Régi Tamás, kereskedelmi igazgató, F & F Kft.
  • Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetsége titkára

Egyre igényesebb és tájékozottabb fogyasztók, nagyszerű tradíciók és meg nem álló innováció, kiváló minőségű, finom hagyományos és új termékek jellemzik az édességgyártást és kereskedelmet. Eközben olyan körülmények állítják kihívások elé a termelőket, mint a globális felmelegedés, dráguló alapanyagok, logisztikai kihívások, járványok és háború. Ebben a koordináta rendszerben kell az édességgyártóknak helyt állniuk, alkalmazkodniuk és fejlődniük. Mire számítunk a közeljövőben – erről szól a Magyar Édességgyártók Szövetségének prezentációja.

A Szövetség a tagság szavazatai alapján 2021 óta évente elismeri az előző év során megjelent, innovációs szempontból kiemelkedő édesség újítást. Idén egy Nógrád és egy Pest megyei, magyar tulajdonú KKV veheti át a díjat egy-egy termékéért.

14.15 Kóstoltatás
Biosör – Körös-Maros Biofarm Kft.                                           

15.00 Kóstoltatás
Gyulai kolbász – Gyulahús Kft.

16.00 Földrajzi árujelzők uniós és nemzeti okleveleinek átadása
Gál Péter főosztályvezető, Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztály   

17.00 Nagykun rizs – természetesen hazai

Résztvevők:

  • Nagykun 2000 Mg. Zrt.
  • Fazekas Gyula kereskedelmi igazgató (előadó)
  • Balog Katalin üzemvezető (kóstoltató)
  • Nagy Gabriella projekt koordinátor (kóstoltató)
  • Kacsó Hunor minőségbiztosító (kóstoltató)

A Nagykun cégcsoport bemutatása. Magyarországi rizstermesztésről rövid tájékoztató, amelyben bemutatásra került az Európai oltalom alatt álló földrajzi jelzésű Nagykun rizs.

Nagykun rizs feldolgozása, belőle készült termékek bemutatása. Puffasztott és desszert rizs termékeink kóstoltatása. Tájékoztató szöveges formában történik, háttérben fényképekkel szeretnénk az előadásban részletezett rizsvertikum működését képekkel illusztrálva bemutatni, a rizs termesztéstől késztermékek gyártásáig.

2022. március 24. (csütörtök)

10.00 Törley Pezsgőpincészet – Kóstoltatás
Csekei Gábor ügyvezető

11.00 Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség – Tovább csökken az üdítőitalok cukor- és kalóriatartalma Magyarországon

Résztvevők:                                                                                                             

  • dr. Felkai Beáta főosztályvezető, Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai Főosztály
  • dr. Bikfalvi Istvánné titkár, Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség
  • Szűcs Zsuzsanna elnök, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
  • Dr. Miklósvári Géza elnök, Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség
  • Dr. Szabó Balázs HR és vállalati kapcsolatok igazgató, Szentkirályi Magyarország Kft.
  • Mucska Péter vállalati kapcsolatok vezető, Coca-Cola HBC Magyarország Kft.
  • Szalóky Tóth Judit vállalati kapcsolatok vezető, Coca-Cola Magyarország Szolgáltató Kft.
  • Balog Zoltán ügyvezető, Márka Üdítőgyártó Kft.
  • Horváth Adrienn marketing igazgató, Márka Üdítőgyártó Kft.

A Szövetség előadás keretében mutatja be az elért eredményeket: az átlag kalória értékeket és a csökkentett kalóriatartalmú termékek arányát.

12.30 Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal közös védjegy kampány indítása 

Résztvevők:

  • Dr. Bognár Lajos helyettes államtitkár, Agrárminisztérium
  • Pomázi Gyula Zoltán elnök, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

A kampány célja, hogy különböző ágazatokban sikeres hazai vállalkozások IP stratégiáját mutassa be, ezáltal felhívva a figyelmet az oltalmazás előnyeire és a szellemi tulajdonjog érvényesítés fontosságára. A kampány első szakasza az élelmiszeripari oltalmakra fog fókuszálni, a tejtermékek, pékáruk, húskészítmények és boros kategóriában mutatják be a releváns oltalmakat.

13.00 Pálinka Könyv bemutatója és kóstoltatás
dr. Szinay Attila közigazgatási államtitkár, Agrárminisztérium
dr. Felkai Beáta főosztályvezető, Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai Főosztály

14.15  Pálinkák kóstoltatása
Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.

14.45 Kisüzemi Sörfőzdék Érdekképviseleti és Érdekvédelmi Egyesülete – KSE XIV. Nemzetközi Sörversenyének eredményhirdetése  

Résztvevők:

  • dr. Szinay Attila közigazgatási államtitkár, Agrárminisztérium
  • dr. Felkai Beáta főosztályvezető, Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai Főosztály
  • Gyenge Zsolt elnök, Kisüzemi Sörfőzdék Érdekképviseleti és Érdekvédelmi Egyesülete
  • Ondré Péter ügyvezető igazgató, Agrármarketing Centrum

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete évek óta megrendezi a már 27 éves hagyományra visszatekintő nemzetközi sörversenyét, amely idén az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum hathatós támogatásával valósul meg. A versenyen, hét országból, elsősorban a Kárpát-medencéből érkező, 300 feletti nevezett tételszámmal és 60 fős sörbíra gárdával terveznek.

16.00 Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete – Nemzeti Ecet Szemle – eredményhirdetés, díjátadás

Résztvevők:

  • dr. Nobilis Márton kabinetfőnök, Agrárminisztérium
  • Formanek Ferenc elnök, Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete
  • Gianni Annoni, a Nemzeti Ecet Szemle egyik szakmai zsűritagja

2022. március 11-én került sor az első hazai rendezésű, ún. Nemzeti Ecetszemlére, melynek keretén belül a 15 bíráló zsűritag 35 gyümölcsecetet véleményezett, mely így 175 tesztet eredményezett. Az AM standon kerül sor az ecetmustra eredményhirdetésére és a díjak átadására.

16.45 Tokaji Aszú és Tokaji borvidéken előállított borok kóstoltatása
Illés Pincészet