Visszatekintés - HUNGEXPO

Visszatekintés

Töretlen a látogatók és a kiállítók érdeklődése Magyarország legjelentősebb üzleti-ipari találkozója iránt. A pénteken véget ért MACH-TECH Nemzetközi gépgyártás-technológiai és hegesztéstechnikai szakkiállításra, az IPAR NAPJAI Nemzetközi ipari szakkiállításra és az AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításra több, mint 14 ezren látogattak ki a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba.

Az egy időben rendezett három kiállítás valójában egy négynapos üzleti találkozó, amely évek óta meghatározó szerepet tölt be idehaza és a régióban. A 16 országból érkezett 450 kiállító – köztük a legjelentősebb gyártó, forgalmazó és szolgáltató cégek – több mint 12 ezer négyzetméteren mutatták be fejlesztéseiket olyan szakembereknek és érdeklődőknek, akik megoldásokat és válaszokat keresnek a vállalatukat érintő legkülönfélébb kihívásokra az ipar és a járműgyártás területén. A MACH-TECH, az IPAR NAPJAI és az AUTOMOTIVE HUNGARY – a kiállítók egybehangzó véleménye szerint – egyedülálló lehetőség a különböző ágazatok képviselőinek, hogy kihasználják az iparágak közötti szinergiákat, találkozzanak meglévő és jövendő üzleti partnereikkel.

A rendezvény hagyományaihoz híven a kiállítók idén is kitettek magukért: a professzionálisan felépített és berendezett standokon látványosan mutatták be a bonyolult gyártósorokat, forradalmi technológiákat vagy a legkülönfélébb feladatokat ellátó autonóm robotokat.

Az előzetes regisztráció és a részvételi adatok alapján elmondható, hogy igen sikeresek voltak ezúttal is az eseményt kísérő szakmai rendezvények, kerekasztal-beszélgetések, továbbképzések. A több tucat konferencia és fórum közül is kiemelkedett az MMSZ III. Műanyagipari konferenciája, a Join-Trans „Vasúti Járművek Hegesztése és Gyártása” című konferenciája a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés szervezésében, a kiállításon rendezett munkavédelmi konferencia, valamint a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara konferenciája.

Több, mint háromszázötvenen látogatták meg az Application Zone „mini gyárat”, egy képzeletbeli félautomata gyártósort, amelyben a rendezők több cég technológiáját kapcsolták össze azért, hogy a látogatók működés közben ismerhessék meg a gyártás részfolyamatait. 

A HIPA, a MAGE és a MAJOSZ által szervezett hagyományos Járműipari beszállítói B2B találkozón 79 magyarországi járműipari beszállító folytatott közvetlen tárgyalást 19 járműipari multinacionális nagyvállalat beszerzőjével. Az előzetes online regisztráció adatai szerint összesen 328 személyes kapcsolatfelvétel történt, ami jelentős sikernek tekinthető.  

A magyarországi mérnökhallgatók hagyományos versenyét, a Techtogether Automotive Hungaryt és a vele járó 500 ezer forintot ezúttal a BME FRT csapata nyerte. A dobogó második fokára a fővárosi műegyetemisták másik csapata, a BME Motorsport állhatott fel. A harmadik a StudentTechLab ELTE lett. A versenyen 9 csapat indult, összesen 272 fővel.

A kiállítás harmadik napján rendezett Techtogether*Simulation Mechatronic Challenge versenyen 6 középiskola 35 tanulója vett részt.

A megnyitón adták át az IPAR NAPJAI – MACH-TECH Nagydíjakat, amellyel a szakmai zsűri a legjobbnak ítélt, legkiemelkedőbbnek tartott innovációkat honorálja. A kiírás szerint a versenyen bármely korszerű, hazai forgalmazású termék, eljárás, műszaki szolgáltatás indulhatott, amely beleillik a kiállítás tematikájába. A díjazottak listája itt olvasható.

A HUNGEXPO következő kiállítása októberben az ENVIRONTEC powered by ÖKOINDUSTRIA lesz. Várjuk sok szeretettel!

2022

A hidrogén alapú technológia fejlesztése, a magyaroroszági akkumulátor gyártás és az ipari robotizáció volt a középpontjában a 15. MACH-TECH, 9. IPAR NAPJAI és a 10. AUTOMOTIVE HUNGARY kiállításoknak. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 15 ország több mint 400 kiállítója mutatta be termékeit és fejlesztéseit a csaknem 15 ezer szakmai látogatónak.

Magyarország legnagyobb üzleti-ipari találkozóját tavaly, a világjárvány miatt csak virtuális térben rendezhették meg, ezért is volt különösen fontos az idei, személyes találkozás a hazai és a nemzetközi piac szereplői számára. Egyebek mellett erről beszélt Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója a megnyitón. A házigazda elmondta: az elmúlt évben fontos változások történtek a Hungexpón. A pandémia alatt elkészült a főváros régóta várt kongresszusi központja, megújult az összes pavilon és a főbejáratnál új fogadóépület épült. A kiállítók, látogatók elkezdtek visszatérni, ami az optimizmus jele – tette hozzá Ganczer Gábor.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára megköszönte a vállalkozásoknak, hogy az elmúlt két és fél évben partnerek voltak a koronavírus-járvány kezelésében, a válságban megtartották a munkavállalókat, a munkahelyeket, és nem halasztották el a beruházásaikat. Az ITM államtitkára kiemelte: az orosz-ukrán háború veszélyt jelent a békére, a biztonságra, az energiaellátásra és a Magyarországon működő iparvállalatok ellátására az ellátási láncok széttöredezése miatt.

Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke a kiállítás megnyitóján szándéknyilatkozatot írt alá nagyvállalatok képviselőivel a hidrogén alapú teherszállítás és kapcsolódó töltőinfrastruktúra magyarországi fejlesztéséről.

A megnyitón átadták az Ipar Napjai-Mach-Tech Nagydíjakat. Nagydíjat kapott az Abraziv Mérnöki Iroda és Gépgyártó Kft., az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH, a Losonczi Innovation Kft., a Metal Trading & Consulting Tanácsadó és Kereskedelmi Kft., a Pure Air Kft., a Trigo Precíziós Méréstechnika Kft., a Weidmüller Kereskedelmi Kft.

Idén már a 9. IPAR NAPJAI és 15. MACH-TECH kiállítást rendezték, ahol a hazai és nemzetközi ipar világmárkái, piacvezetői, kis- és középvállalkozásai mutatták be termékeiket, szolgáltatásiakat, egyedi megoldásaikat, fejlesztéseiket. Az ipari kiállítási csokor társrendezvénye a járműipari beszállítók és fenntartók hazai kiállítása, a 10AUTOMOTIVE HUNGARY ezúttal is képet adott a magyarországi autógyártás piaci szereplőiről, innovációiról, egyben olyan fórum volt, ahol az iparág számos hazai és nemzetközi beszállítója és szolgáltatója találkozhatott.

Az eseményt számos, a szakmai partnerek és kiállítók által szervezett, magas színvonalú program kísérte. Ezeken szó volt a többi között az e-mobilitásról, az akkumulátorgyártásról, a hegesztéstechnika alapjairól, a digitalizációban rejlő lehetőségekről, a polimerek újra hasznosításáról, a papírmentes intralogisztikáról, a magyar hidrogén gazdaság fejlődéséről, a német-magyar technológiákról, a munkavédelem jövőjéről és a 3D nyomtatásról.
Idén először a hegesztő szakma képviselői a kiállítás mind a négy napján tartottak bemutatókat, workshopokat.
Bővebben a programokról: ITT

A szervezők és a kiállítás részvevői is örömmel nyugtázták, hogy a több mint 14.500 szakmai látogató – az elmúlt évekhez hasonlóan – elégedetten távozott a négynapos eseményről.

A kiállításon idén is megrendezték a X. Techtogether Automotive Hungary mérnökversenyt, amelyen az ország összes jelentős felsőfokú intézménynek mérnökhallgatói mérték össze tudásukat. Az idei megmérettetés győztese a BME Motorsport lett.
Bővebben: ITT

2021

Csaknem 100 kiállító és többezer látogató vett részt a csütörtökön véget ért AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításon, a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett esemény központi témái között szerepeltek a környezetbarát, alternatív hajtásláncok, a hidrogénalapú gazdaság fejlesztése és a magyar-bajor autóipari kapcsolatok.

Az idei eseményre csaknem 100 kiállító – a magyar és a nemzetközi járműipar szakmai szereplői, a magyar autógyártók és beszállítók; kis- és középvállalkozások – hozták el fejlesztéseiket.

Az idei AUTOMOTIVE HUNGARY-t a Hungexpo egyik új csarnokában, az E pavilonban rendezték. Az elmúlt két évben a Hungexpo revitalizációja zajlott. Két új oszlop nélküli pavilon, egy új fogadóépület és egy, a legmodernebb technológiával felszerelt kongresszusi központ épült, és felújították az összes régi pavilont is.

Fókuszban a hidrogén

Miközben a magyar gazdaság nagyjából visszaállt a vírus előtti kerékvágásba, az autóiparban folytatódik az útkeresés. Egyebek mellett erről beszélt Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) minisztere a kiállítás megnyitóján. A miniszter fontosnak nevezte, hogy Magyarország pozícionálni tudja magát a most felfutó hidrogén alapú technológia területén is. Egyben felhívta a figyelmet a kormány most elfogadott hidrogénstratégiájára is.

Az Automotive Hungary részeként az ITM által szervezett Hidrogén-technológiával a zöld jövőért című szakmai konferencián az is elhangzott, hogy Magyarország nagyon jó adottságokkal rendelkezik a földgázszállítás és -tárolás területén, és fontos lenne látni, hogyan lehet ezt a hálózatot hidrogén szállítására, tárolására használni.

Palkovics László egyébként azt is elmondta, hogy komoly járműipari fejlesztések zajlanak Magyarországon, és az sem kizárt, hogy újra legyen magyar Forma 1-es pilótánk. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy komoly fejlesztéseket terveznek a Hungaroringen: a versenypálya mellett egyfajta iparipark jellegű infrastruktúrát szeretnének létrehozni, és kiemelt cél, hogy fejlesztések révén Mogyoródra csábítsanak egy Forma 1-es istállót.

Az AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás az autógyártó szakma legjelentősebb éves találkozója. És mivel a magyar autóipari cégek legfontosabb partnerei a németországi vállalkozások, különösen nagy érdeklődés kísérte a Bajor Fórumot. A bajor autóipar fejlődése és jövőbeli tendenciái című teltházas konferenciát a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezte. Központi témája az autóipar változásainak beszállítókra gyakorolt hatása volt.

Az AUTOMOTIVE HUNGARY hagyományosan nemcsak a szakmai érdeklődők, hanem az üzleti döntéshozók terepe is. Valószínűleg az elmúlt két év gazdasági nehézségei miatt volt a szokásosnál is nagyobb aktivitás a MAGE, a MAJOSZ és a HIPA által rendezett B2B Beszállítói Fórumon: a kiállítás ideje alatt csaknem 170 üzleti megbeszélést bonyolított az 55 beszállító és 14 integrátor (beszerző) vállalat.

TECHTOGETHER – a mérnökverseny

Évek óta hatalmas jelentősége van a hazai egyetemeknek és a mérnökképzésnek abban, hogy a magyar járműipar sikeres és innovatív legyen. Ezt Palkovics László, az ITM minisztere mondta azzal kapcsolatban, hogy idén is az AUTOMOTIVE HUNGARY adott otthont az Autopro.hu által rendezett versenynek. A TECHTOGETHER AUTOMOTIVE HUNGARY hagyományosan lehetőséget teremt arra, hogy a járműépítő hallgatói csapatok új szponzorokat találjanak fejlesztéseikhez, másrészt kiváló merítési lehetőség a munkaerőt kereső cégek számára. (Idén a járványhelyzet miatt a támogatóvállalatok és a versenyzők egy kisebb része csak online vett részt az eseményen, de – a részvevők véleménye szerint – nem okozott fennakadást az online tér aktív használata.)

Az idei versenyt a BME Formula Racing Team csapata nyerte, az Arrabona Racing Team és a Szombathelyi Gépész előtt. 2021-ben összesen 14 csapat vett részt a versenyen.

Kiállítás – a virtuális térben is

A helyszíni kiállítást idén a szervezők virtuális kiegészítéssel bővítették, így a kiállítók a hagyományos, fizikai térben megvalósuló kiállítás mellett online is csatlakozhattak az eseményhez. A virtuális kiállítás – a közvetlen „chat” kapcsolatfelvétel nélkül – november 25-ig „tart nyitva”.

2020

2020. október 22-én zárta kapuit az
IPAR NAPJAI és AUTOMOTIVE HUNGARY szakkiállítás-együttes

A koronavírus-járvány miatt a megszokottnál kevesebb kiállító és látogató ellenére pozitívan értékelték a részvevők a most véget ért IPAR NAPJAI szakkiállítást, amelyet ezúttal az AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítással egy időben rendeztek a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Az üzleti partnerek egyetértettek abban, hogy a gazdaság újraindítása azon is múlik, hogy a cégek a járvány idején is megtalálják-e a mostani eseményhez hasonló kapcsolatteremtési lehetőségeket. A kiállítás szervezői a helyzethez igazodó rendkívül szigorú egészségügyi és higiéniás intézkedéseket vezettek be, amelyek betartása minimalizálta a fertőzés kockázatát.

Bővebben: ITT

2019

Szakmai és üzleti szempontból egyaránt sikeresnek értékelték a részvevők az október 18-án zárult 7. AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást és a vele egy időben rendezett Autótechnika-Autodiga szakkiállítást. 15 ország 200 kiállítója és számos szakmai program több mint 10 000 látogatót vonzott a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba. Bővebben: ITT

A 2019-es rendezvény fővédnöke: Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

4 magyarországi autógyár – Audi, Mercedes, Opel és Suzuki – mellett számos, a saját területén meghatározó cég volt jelen kiállítóként, TIER1-es, TIER2-es és TIER 3-as beszállítók, az iparághoz kapcsolódó szolgáltatók, állami szervezetek és a szakmát képviselő szövetségek kollektív standjai várták a látogatókat.