Visszatekintés - HUNGEXPO

Visszatekintés

2022

A hidrogén alapú technológia fejlesztése, a magyaroroszági akkumulátor gyártás és az ipari robotizáció volt a középpontjában a 15. MACH-TECH, 9. IPAR NAPJAI és a 10. AUTOMOTIVE HUNGARY kiállításoknak. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 15 ország több mint 400 kiállítója mutatta be termékeit és fejlesztéseit a csaknem 15 ezer szakmai látogatónak.

Magyarország legnagyobb üzleti-ipari találkozóját tavaly, a világjárvány miatt csak virtuális térben rendezhették meg, ezért is volt különösen fontos az idei, személyes találkozás a hazai és a nemzetközi piac szereplői számára. Egyebek mellett erről beszélt Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója a megnyitón. A házigazda elmondta: az elmúlt évben fontos változások történtek a Hungexpón. A pandémia alatt elkészült a főváros régóta várt kongresszusi központja, megújult az összes pavilon és a főbejáratnál új fogadóépület épült. A kiállítók, látogatók elkezdtek visszatérni, ami az optimizmus jele – tette hozzá Ganczer Gábor.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára megköszönte a vállalkozásoknak, hogy az elmúlt két és fél évben partnerek voltak a koronavírus-járvány kezelésében, a válságban megtartották a munkavállalókat, a munkahelyeket, és nem halasztották el a beruházásaikat. Az ITM államtitkára kiemelte: az orosz-ukrán háború veszélyt jelent a békére, a biztonságra, az energiaellátásra és a Magyarországon működő iparvállalatok ellátására az ellátási láncok széttöredezése miatt.

Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke a kiállítás megnyitóján szándéknyilatkozatot írt alá nagyvállalatok képviselőivel a hidrogén alapú teherszállítás és kapcsolódó töltőinfrastruktúra magyarországi fejlesztéséről.

A megnyitón átadták az Ipar Napjai-Mach-Tech Nagydíjakat. Nagydíjat kapott az Abraziv Mérnöki Iroda és Gépgyártó Kft., az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH, a Losonczi Innovation Kft., a Metal Trading & Consulting Tanácsadó és Kereskedelmi Kft., a Pure Air Kft., a Trigo Precíziós Méréstechnika Kft., a Weidmüller Kereskedelmi Kft.

Idén már a 9. IPAR NAPJAI és 15. MACH-TECH kiállítást rendezték, ahol a hazai és nemzetközi ipar világmárkái, piacvezetői, kis- és középvállalkozásai mutatták be termékeiket, szolgáltatásiakat, egyedi megoldásaikat, fejlesztéseiket. Az ipari kiállítási csokor társrendezvénye a járműipari beszállítók és fenntartók hazai kiállítása, a 10AUTOMOTIVE HUNGARY ezúttal is képet adott a magyarországi autógyártás piaci szereplőiről, innovációiról, egyben olyan fórum volt, ahol az iparág számos hazai és nemzetközi beszállítója és szolgáltatója találkozhatott.

Az eseményt számos, a szakmai partnerek és kiállítók által szervezett, magas színvonalú program kísérte. Ezeken szó volt a többi között az e-mobilitásról, az akkumulátorgyártásról, a hegesztéstechnika alapjairól, a digitalizációban rejlő lehetőségekről, a polimerek újra hasznosításáról, a papírmentes intralogisztikáról, a magyar hidrogén gazdaság fejlődéséről, a német-magyar technológiákról, a munkavédelem jövőjéről és a 3D nyomtatásról.
Idén először a hegesztő szakma képviselői a kiállítás mind a négy napján tartottak bemutatókat, workshopokat.
Bővebben a programokról: ITT

A szervezők és a kiállítás részvevői is örömmel nyugtázták, hogy a több mint 14.500 szakmai látogató – az elmúlt évekhez hasonlóan – elégedetten távozott a négynapos eseményről.

A kiállításon idén is megrendezték a X. Techtogether Automotive Hungary mérnökversenyt, amelyen az ország összes jelentős felsőfokú intézménynek mérnökhallgatói mérték össze tudásukat. Az idei megmérettetés győztese a BME Motorsport lett.
Bővebben: ITT

2021

Csaknem 100 kiállító és többezer látogató vett részt a csütörtökön véget ért AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításon, a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett esemény központi témái között szerepeltek a környezetbarát, alternatív hajtásláncok, a hidrogénalapú gazdaság fejlesztése és a magyar-bajor autóipari kapcsolatok.

Az idei eseményre csaknem 100 kiállító – a magyar és a nemzetközi járműipar szakmai szereplői, a magyar autógyártók és beszállítók; kis- és középvállalkozások – hozták el fejlesztéseiket.

Az idei AUTOMOTIVE HUNGARY-t a Hungexpo egyik új csarnokában, az E pavilonban rendezték. Az elmúlt két évben a Hungexpo revitalizációja zajlott. Két új oszlop nélküli pavilon, egy új fogadóépület és egy, a legmodernebb technológiával felszerelt kongresszusi központ épült, és felújították az összes régi pavilont is.

Fókuszban a hidrogén

Miközben a magyar gazdaság nagyjából visszaállt a vírus előtti kerékvágásba, az autóiparban folytatódik az útkeresés. Egyebek mellett erről beszélt Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) minisztere a kiállítás megnyitóján. A miniszter fontosnak nevezte, hogy Magyarország pozícionálni tudja magát a most felfutó hidrogén alapú technológia területén is. Egyben felhívta a figyelmet a kormány most elfogadott hidrogénstratégiájára is.

Az Automotive Hungary részeként az ITM által szervezett Hidrogén-technológiával a zöld jövőért című szakmai konferencián az is elhangzott, hogy Magyarország nagyon jó adottságokkal rendelkezik a földgázszállítás és -tárolás területén, és fontos lenne látni, hogyan lehet ezt a hálózatot hidrogén szállítására, tárolására használni.

Palkovics László egyébként azt is elmondta, hogy komoly járműipari fejlesztések zajlanak Magyarországon, és az sem kizárt, hogy újra legyen magyar Forma 1-es pilótánk. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy komoly fejlesztéseket terveznek a Hungaroringen: a versenypálya mellett egyfajta iparipark jellegű infrastruktúrát szeretnének létrehozni, és kiemelt cél, hogy fejlesztések révén Mogyoródra csábítsanak egy Forma 1-es istállót.

Az AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás az autógyártó szakma legjelentősebb éves találkozója. És mivel a magyar autóipari cégek legfontosabb partnerei a németországi vállalkozások, különösen nagy érdeklődés kísérte a Bajor Fórumot. A bajor autóipar fejlődése és jövőbeli tendenciái című teltházas konferenciát a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezte. Központi témája az autóipar változásainak beszállítókra gyakorolt hatása volt.

Az AUTOMOTIVE HUNGARY hagyományosan nemcsak a szakmai érdeklődők, hanem az üzleti döntéshozók terepe is. Valószínűleg az elmúlt két év gazdasági nehézségei miatt volt a szokásosnál is nagyobb aktivitás a MAGE, a MAJOSZ és a HIPA által rendezett B2B Beszállítói Fórumon: a kiállítás ideje alatt csaknem 170 üzleti megbeszélést bonyolított az 55 beszállító és 14 integrátor (beszerző) vállalat.

TECHTOGETHER – a mérnökverseny

Évek óta hatalmas jelentősége van a hazai egyetemeknek és a mérnökképzésnek abban, hogy a magyar járműipar sikeres és innovatív legyen. Ezt Palkovics László, az ITM minisztere mondta azzal kapcsolatban, hogy idén is az AUTOMOTIVE HUNGARY adott otthont az Autopro.hu által rendezett versenynek. A TECHTOGETHER AUTOMOTIVE HUNGARY hagyományosan lehetőséget teremt arra, hogy a járműépítő hallgatói csapatok új szponzorokat találjanak fejlesztéseikhez, másrészt kiváló merítési lehetőség a munkaerőt kereső cégek számára. (Idén a járványhelyzet miatt a támogatóvállalatok és a versenyzők egy kisebb része csak online vett részt az eseményen, de – a részvevők véleménye szerint – nem okozott fennakadást az online tér aktív használata.)

Az idei versenyt a BME Formula Racing Team csapata nyerte, az Arrabona Racing Team és a Szombathelyi Gépész előtt. 2021-ben összesen 14 csapat vett részt a versenyen.

Kiállítás – a virtuális térben is

A helyszíni kiállítást idén a szervezők virtuális kiegészítéssel bővítették, így a kiállítók a hagyományos, fizikai térben megvalósuló kiállítás mellett online is csatlakozhattak az eseményhez. A virtuális kiállítás – a közvetlen „chat” kapcsolatfelvétel nélkül – november 25-ig „tart nyitva”.

2020

2020. október 22-én zárta kapuit az
IPAR NAPJAI és AUTOMOTIVE HUNGARY szakkiállítás-együttes

A koronavírus-járvány miatt a megszokottnál kevesebb kiállító és látogató ellenére pozitívan értékelték a részvevők a most véget ért IPAR NAPJAI szakkiállítást, amelyet ezúttal az AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítással egy időben rendeztek a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Az üzleti partnerek egyetértettek abban, hogy a gazdaság újraindítása azon is múlik, hogy a cégek a járvány idején is megtalálják-e a mostani eseményhez hasonló kapcsolatteremtési lehetőségeket. A kiállítás szervezői a helyzethez igazodó rendkívül szigorú egészségügyi és higiéniás intézkedéseket vezettek be, amelyek betartása minimalizálta a fertőzés kockázatát.

Bővebben: ITT

2019

Szakmai és üzleti szempontból egyaránt sikeresnek értékelték a részvevők az október 18-án zárult 7. AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást és a vele egy időben rendezett Autótechnika-Autodiga szakkiállítást. 15 ország 200 kiállítója és számos szakmai program több mint 10 000 látogatót vonzott a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba. Bővebben: ITT

A 2019-es rendezvény fővédnöke: Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter

4 magyarországi autógyár – Audi, Mercedes, Opel és Suzuki – mellett számos, a saját területén meghatározó cég volt jelen kiállítóként, TIER1-es, TIER2-es és TIER 3-as beszállítók, az iparághoz kapcsolódó szolgáltatók, állami szervezetek és a szakmát képviselő szövetségek kollektív standjai várták a látogatókat.