Programkínálat

Fagylalt Aréna

Új program a SIRHA Budapest kiállításon! Három nap, három különböző tematikájú fagylaltos programmal.

2024. március 5. (kedd)
1.nap programtervezete – Gelato Festival World Masters – Hungary Challenge

A 2022-2025-ös időszakban újra világkörüli útjára indult a Gelato Festival World Masters. A Carpigiani és a Sigep-Italian Exhibition Group partnerekkel közösen szervezett versenyen a világ legjobb fagylaltját keresik ismét. Három versenyboxban folyamatosan készülnek majd a fagylaltok. A fagyasztás után következik a zsűrizés, ami nyilvános. A fagylaltkészítőknek kell egy percen belül bemutatni a zsűri részére az elkészített fagylaltot, elmesélni a történetét, a felhasznált alapanyagokat, megpróbálni „eladni” a terméket.

A nyertes fagylaltmesterek továbbjutnak a 2024-ben Bolognaban megrendezendő Gelato Festival Magyar Döntőjére, ahol a kilenc versenyző közül majd a legjobb kettő jut tovább a világdöntőre és képviselhetik Magyarországot az 5 kontinens legjobb fagylalt ízeit kereső világbajnokságon.

Programterv:

 • 10:00 – 11:00 között döntős versenyzők elkészítik a munkájukat
 • 11:00 – 12:30 Fagylaltkóstoló, köztük Fazekas Ádám díjnyertes „Frutta di Pistacchio” fagylaltjával, amivel 2021-ben első helyezést ért el a Gelato Festival World Masters-en
 • 13:00 – 14:00 – Fagylalt kóstoló, egy újabb különleges esemény, amelyen a 2022-ben és 2023-ban kiválasztott 6 döntős a győztes ízekkel együtt mutatkozik be:
  • Első helyezés 2022Tóth Norbert a dunaföldvári Tóth cukrászda „Karibi kávé miso karamellel” ízesítéssel: (karibi kávé zselé miso karamellel és rummal)
  • Második helyezett 2022Wilheim Dávid a nagykanizsai DaCrema Fagyizóból „Il Re del Piemonte” ízzel ( Piemonti mogyorós zselato szeder mártással, ropogós tejcsokoládéval, karamellizált mogyoróval)
  • Harmadik helyezett 2022Somodi János a balatonmáriafürdői (Somogy) Florida Fagyizóból a „Torta della nonna” (Nonna tortája) ízzel.
  • Első helyezett 2023: Felsődiósi István a győri Lufi fagyizóból a „Go(a)t tej?” ízzel:
   Kecskesajtos fagylalt fügével és pisztáciával variálva.
  • Második helyezett 2023 : Pataki Ádám a pesti Pataki cégtől a „Frutta di cafè” ízzel: (kávé és fehér csokoládé zselato citromkonfittal és sós karamellel)
  • Harmadik hely 2023: Nagy László a dunaföldvári Marcipán Cukrászdából a „Mandulás Fehércsoki” ízzel: (fehér csokoládé és mandula zselato)
 • 14:30 – 16:30 között zsűrizés
 • 17:00 – 18:00 között eredményhirdetés

A verseny bírói:
Somogyi Renáta – fagylaltmester – akinek vezetésével a magyar csapat megszerezte a harmadik helyezést a 2024-es Gelato World Cup versenyen

Szűcs Árpád – cukrász chéf – többször Világbajnok, 12 éve dolgozik a Four Seasons különböző szállodáiban (Budapest, Milánó, London, Prága) Cukrász Chefként. 2018-ban a Boiron oktató chefei közé választották.

Juhos József – cukrász chéf – olyan helyeket vezett, mint a Gerbeaud és a Boscolo Hotel cukrászatai, Pataki cukrászda műhely, valamint Sug’art by Juhos Joci vezetője.

A program főszervezője: Bulfoni Kft./Gelato Festival World Masters, Carpigiani

2024. március 6. (szerda)

2.nap programtervezete – „Fagylalt Kaland 2024.” – Játékos és kreatív fagylalt verseny

Játékos és kreatív fagylalt verseny, ami magyar cukrász és fagylaltmesterek mentorálásával, vezetésével történik, de a főszereplők a cukrász tanulók. A program elsődleges célja az edukáció, a fiatalokkal megismertetni a fagylaltkészítés rejtelmeit, de emellett a szórakoztatás, a játékosság is nagyon fontos része a programnak.


A program főszervezője: Magyar Cukrász Ipartestület/Hungexpo Zrt.

2024. március 7. (csütörtök)

3.nap programtervezete – Fagylalt alapanyagokat forgalmazó cégek bemutatói

Tematikus szakmai bemutatók zajlanának, a kiállító fagylaltos cégek mutatják be az újdonságaikat, előre meghatározott sorrend és időbeosztás alapján. A bemutatók kóstolással végződnek, a lelátókon helyet foglaló nézők kóstolják a bemutatott fagylaltokat, süteményeket.

Bemutatók:

10:00-10:50
König-Units Kft. – FABBRI bemutató – Amarena meggy különböző felhasználási lehetőségei fagylaltoknál, desszerteknél.
Előadó: Cristian Monaco olasz cukrász technológus.

11:00-11:50      
Bulfoni Kft. – A dobostorta készítésének módja a Carpigiani Lab-O-Chef 5 géppel.
Előadó: Alessandro Masia, a Carpigiani Gelato University fagylalt és cukrász oktatója.

12:00-12:50      
Italian Trade Agency – Az olasz fagylaltkészítés legújabb tendenciái.
Előadó: Gian Luca Cavi, az ALMA (Olasz Konyha Nemzetközi Iskolája) fagylalt oktatója.

13:00-13:50      
Master Martini Hungary Kft. – Brunella krém-variegátók sokrétű felhasználási lehetőségei.
Előadó: Rétfalvi Attila fagylalt technológus.

14:00-14:50      
Bulfoni Kft. – Egy különleges tányérdesszert készítése (Unicum likőrös fagylalt, joghurtos mousse, ribizliöntet, diós krém) Carpigiani Lab-O-Chef 5 és Carpigiani Maestro gépekkel.
Előadó: Alessandro Masia, a Carpigiani Gelato University fagylalt és cukrász oktatója.           

15:00-15:50      
Aromitalia – Nectar Kft. – A bonbonok világa, a világ kedvelt bonbonjai fagylalt formában.
Előadó: Giuseppe Venusio fagylalt technológus.


Magyarország Tortája 2024

2024. március 7.

A 2023-as évben megújult a verseny, egy nemzeti értékekből és Hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból kellett a versenyzőknek egy alapanyagot kötelezően felhasználniuk a nevezett tortáknál.

Idén a versenyt a „Szuperélelmiszer” témakörben hirdették meg. Olyan kreatív pályamunkák érkeztek be, amelyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják.Az öt továbbjutó torta kiválasztását a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállítás keretében tartja a Magyar Cukrász Ipartestület, 2024. március 7-én. A zsűrizés élőben a szakmai közönség előtt zajlik. Minden nevezett torta vitrinekben lesz kiállítva, a versenyzők és a látogatók is megtekinthetik a versenymunkákat.


Pataki János emlékverseny

2024. március 5.

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben ötödik alkalommal rendezi meg a Pataki János Emlékversenyt tanulók és felnőttek részére, tortadíszítés, artisztika és cukorvirág kategóriában.

A verseny célja a magyar cukrászok kiemelkedő képességének és teljesítményének, valamint a cukrászművészet újdonságainak széleskörű, nyilvános bemutatása, továbbá új ötletek segítségével lendületet adni a fiatal cukrász generációnak.A verseny 2024. március 5-én kerül megrendezésre a Magyar Cukrász Ipartestület gondozásában, a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA Szakkiállítás keretein belül. A verseny a HUNGEXPO „G” pavilonban kerül megrendezésre, amelyben várhatóan több mint 20.000 látogató tekintheti majd meg a kiállított versenymunkákat.

Zsűritagok:


2024. március 6.

„Töltsünk el egy napot közösen a Coupe du monde de la Pâtisserie – nemzetközi cukrász világbajnokság – hangulatában! “ – T. Nagy Tamás Kft. 

11:00-13:00

Interjú Guilherme Guise-zel, a finnországi Hotel Kämp főcukrászával és Boiron márka nagykövettel, Mihályi László cukrászmesterrel, a Mihályi Patisserie alapítójával és a 2009-es lyoni cukrász világbajnokság döntőjének magyar versenyzőjével, Somogyi Renátával, a 2018-as Év fagylaltja készítőjével és a 2024-es Gelato World Cup dobogós magyar csapat kapitányával, továbbá Szücs Árpáddal, a Four Seasons Gresham Palace főcukrászával és Boiron márka nagykövettel. A meghívottak betekintést engednek a nemzetközi versenyek kulissza titkaiba és megosztják velünk, hogy milyen izgalmas fordulatokat tartogathatnak ezek a megmérettetések. 

14:00-17:00

Szűcs Árpád és Guilherme Guise cukrász mesterek a Coupe du monde de la Pâtisserie hangulatát megidéző bemutatója izgalmas programokkal tarkítva, ahol a versenyt megidéző keretek között a fezültség fokozása érdekében, időre történik majd a cukrász munkák prezentálása. Az odalátogatók a professzionális cukrászat és látványos show elemek ötvözésének nézhetnek elébe, kóstolási lehetőséggel.


2024. március 5.

Új Pizza versenyünknek (World Pizza Championship Selections – Hungary), ami egyben egy előválogató. Itt a szakma hazai és környező országok versenyzői mérik össze tudásokat. Az, hogy versenyzők toborzásában kérünk e segítséget pontosan még nem tudjuk. Pár héten belül kiderül.

A pizza versenyban olaszországi partnereink a Pizza e Pasta Italiana fog segíteni.

Az egyedülálló és népszerű rendezvénykínálatunk részeként tervezzük, hogy neves sztárszakácsokat mutatunk be, köztük televíziós és világbajnok gasztronómiai szakértőket, világbajnokokat, valamint más befolyásos személyiségeket, hogy csak néhányat említsünk. A show során a résztvevőknek lehetőségük lesz a pizzák széles választékával megismerkedni és megkóstolni.

Idén első alkalommal rendezik meg a Pizza Világbajnokság magyarországi selejtezőjét, lehetőséget adva a magyar és a környező országokból érkező lelkes pizzaszakácsok megmérettetésére. A győztes biztosan ott lehet a 2025. évi Pármai világbajnokságon, ahol személyesen találkozhat Graziano Bertuzzo Olaszország leghíresebb pizzamesterével, aki a kemencéknél fog zsűrizni!

Várjuk a pizza séfek jelentkezését versenyünkre, amelyet 2024. március ötödikén rendezünk közösen a Pizza e Pasta Italiana-val!

Helyszín: Hungexpo, SIRHA kiállítás

Dátum: 2024. március 5.

Nevezési díj: €30

Az esemény főszervezője:

Fő partnerek:

További információért a World Pizza Championship versenyről nyissa le a fület!

31 éves a pizza világbajnokság A legfontosabb, leghosszabb ideje tartó nemzetközi pizzakészítő világverseny 2024. április 9-én, 10-én és 11-én ismét eljön Parma-ba (Palacassa, Fiere di Parma).

13 000 pizzaséf találkozott és versenyzett és több, mint 26 000 pizzát sütöttek az 1992-es első pizza-világbajnokság óta.

A pizzaséfek egy generációja nőtt fel a víz, a liszt, a paradicsom és a mozzarella mellett, amelyek a világ egyik legfontosabb és legkedvelt olasz ételének evolúciójáról tanúskodnak. A Pizza-Világbajnokság 27 évet élt végig a közelmúlt történelmében, részt vett radikális változásokban és mini forradalmakban, amelyek megváltoztatták életmódunkat, beleértve a pizzákat és a pizzakészítőket is.

Az évek során a pizzaséfek egyre profibbá váltak, és a pizzák végre elfoglalták az őket megillető helyet a finom kulináris kísérletezés szimbólumaként, gluténmentes, vegetáriánus és vegán változatban is.

A szakmába egyre több nő dolgozik, lassú, de folyamatos növekedés tapasztalható. 1991 és 2024 között a női pizzaséfek száma több mint kétszeresére nőtt, és jelenleg a pizza készítők 12%-át teszik ki. Ha az olaszok pizza iránti szeretete nem is változott, az elkészítés módja igen: először az internet, majd a televíziós főzőműsorok jelenségének köszönhetően megnőtt az érdeklődés a lisztek, a tészták, a mozzarella és a paradicsom iránt.

A figyelmes szem számára elkerülhetettlen tény, hogy ezek a fejlemények a nagyszabású információáramlásnak és az olyan nemzetközi eseményeknek köszönhetőek, mint a Pizza-Világbajnokság, amely az autentikus olasz pizzakultúrát Olaszországon kívülre is elvitte. A majonézes és ketchupos pizzák ideje már szinte a múlté, és Londonban, Berlinben, Rio de Janeiróban, New Yorkban és Tokióban is kaphatók autentikus nápolyi fakemencében sült pizzák, amelyeket hagyományosan készítenek, amit nem feltétlenül olasz származású pizzaséf készít.

A 2024-es Pizza-Világbajnokságon 52 nemzet méretteti meg magát (Olaszország, USA, Franciaország, Ausztrália, Japán, Brazília, Thaiföld, Mexikó, Kanada, Németország, Nagy-Britannia, Oroszország, Lengyelország, hogy csak néhányat említsünk), több mint 715 versenyzővel és közel 7000 látogatóval. A 2024-es kiadás a rendezvény 31. évét ünnepli, és tele lesz – nyilvánvalóan a pizzához kapcsolódó – újdonságokkal: négy tematikus területet szentelnek különleges pizza- és tésztarecepteknek, 11 különleges sütési és ügyességi versenyt rendeznek, és mindenekelőtt ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy 715 pizzakészítőt láthassunk munka közben, és a világ legjobb pizzáit egy rendezvényen kóstolhassuk meg.


2024. március 5-7.

A Magyar Pékszövetség 2024-ben a fogyasztók által keresett sütőipari termékek bemutatását helyezi szakmai programjainak középpontjába a SIRHA Budapesten.

A Magyar Pékszövetség programkínálatában szerepel a húsvét ünnepéhez kapcsolódó finom pékáru Termékverseny, amelyen belül két kategóriában hirdettek versenyt: kalácstészta alapú péksütemény, valamint leveles tészta alapú péksütemény. Egyéb követelmény, hogy a kalácstészta alapú termék az adott magyarországi régióra jellemző sajátossággal is rendelkezzen, helyi hagyományokra épüljön. A verseny a SIRHA szakkiállítás 1. napján, március 5-én kerül megrendezésre. 

Szakiskolai diákok részére a Pékszövetség ebben az évben Díszmunka versenyt hirdet. A munka témája szabadon választott, azonban a terjedelmét tekintve 90 cm*90 cm alapterületen elhelyezhetőnek kell lennie. A díszmunkák készítésénél kizárólag élelmiszeripari alapanyagokat lehet felhasználni. Az első 3 helyezettet pénzjutalomban is részesíti a szövetség. Eredményhirdetésre a SIRHA 3. napján, március 7-én kerül sor. 

A szakkiállításon a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy népszerűsítése is előtérbe kerül. A KMÉ védjegyet kizárólag a magas minőségű termékek viselhetik és ez a minősítés abban segíti a vásárlót, hogy egy termékkategórián belül megjelöli azt a pékárut, ami kiváló minőséget képvisel. Ennek a védjegyrendszernek a megismerésében szeretne segíteni a szövetség, egyben felhívni a gyártók figyelmét a védjegy alkalmazás hasznosságára is. A KMÉ előírása szerint előállított foszlós kalács kóstoltatással is készülünk. Szeretettel várják a látogatókat a rendezvény mindhárom napján. 

A Pékszövetség elnöke, Septe József és elnökségi tagjai, valamint munkatársai mindhárom kiállítási napon készséggel állnak a vállalkozások, a vezetőik és a szakemberek szolgálatára, hogy a felmerülő problémáikat megismerjék és megoldást találjanak, a kérdéseikre válaszokat adjanak.  Az aktuális témák: a HACCP, környezetvédelmi biztosítás, új gázkorlátozási rendelet, EPR díj fizetés, melyekkel kapcsolatban bizalommal fordulhatnak a G pavilonban elhelyezkedő standunkon jelenlévő munkatársainkhoz.


2024. március 5-7.

A Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) partnerségével meghirdette a nyolcadik Közétkeztetési Szakácsversenyét, a KÖSZ 2023-2024-et a közétkeztetésben dolgozóknak, a fenntartható közétkeztetés jegyében, változatlan mottókkal: „Az út a cél!”„Itt mindenki nyertes!”

A verseny céljai többek között a közétkeztetés népszerűsítése, minőségének javítása, fejlesztése, a fenntartható közétkeztetés támogatása, a heti egy húsmentes nap kampány megismertetése, az étkezési kultúra fejlesztése, a hazai friss alapanyagok felhasználásának bemutatása, és a versenyre nevezők, valamint a versenyt látogatók szakmai továbbképzése.

A verseny háziasszonya a könyvei, receptjei kapcsán méltán népszerű Mautner Zsófia lesz.

Minden nap 4 csapat versenyez, az alábbiak szerint:

időpontok2024.03.05.2024.03.06.2023.03.07.
kezdés: 8 .00 h tálalás 12.00 h közönség kóstoltatás 12.30 hBakonyi Betyárok csapat VeszprémHungast Budapest csapatHetes Generál csapat Nyíregyháza
kezdés: 8.30 h tálalás 12.30 h közönség kóstoltatás 13.00 hKDK csapat Kanizsai Dorottya Kórház Nagykanizsa2. Agglomeráció csapat BüntetésvégrehajtásHungast Bakony csapat Hungast Veszprém
kezdés: 9.00 h tálalás 13.00 h közönség kóstoltatás 13.30 hLa Badella csapat Büntetésvégrehajtás FővárosDelirest Szeged csapat Szeged PickDelires Savaria csapat Delirest Szombathely
kezdés: 9.30 h tálalás 13.30 h közönség kóstoltatás 14.00 hBalassa Team csapat Balassa János Kórház SzekszárdPrizma Junior Budapest csapatVácziak csapat Büntetésvégrehajtás Vác

Délutáni szakmai konferenciák:

Március 5-én 15.00-17.00-ig :

Menza volt, van, és milyen lesz? címmel kerekasztal beszélgetés zajlik, amivel párhuzamosan a  Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban jelenleg is megtekinthető „Menzán innen – menzán túl. Titkok, tények és távlatok az iskolai közétkeztetésben”című időszaki kiállítás legfontosabb tablóit (14 db) is bemutatjuk.

Moderátor:  Antal Emese dietetikus, szociológus

Március 6. 15.00-17.00-ig

Fenntartható Közétkeztetés címmel Szőllősi Réka élelmiszerpolitikai elemző nyitóelőadása után kerekasztal beszélgetés zajlik. Az előző nap szakmai programjához kapcsolódva a ma és a jövő menzája a fenntarthatóság oldaláról kerül terítékre. Kitekintést kapunk a nemzetközi helyzetre, szó lesz a hazai viszonyokról, a halaszthatatlan feladatokról, és lehetőségekről.

Moderátor Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke.

Március 7. 15.00 – Eredményhirdetés


Future Store

2024. március 5-7.

A Trade magazin a SIRHA kiállításon mutatja be közel 800 m2-en a Future Store Innovations standját, a piac legújabb, bevezetés előtt álló termékfejlesztéseit, innovatív eszközmegoldásait, szolgáltatásait.

A Trade magazin, mint a kiállítás médiapartnere hagyományosan a SIRHA kiállításon mutatja be közel 800nm-en a Future Store Innovations standját, a piac legújabb, bevezetés előtt álló termékfejlesztéseit, innovatív eszközmegoldásait, szolgáltatásait. Eladótér, forró pontok, on the go, kasszazóna, convinience és HORECA területek komplett egészként kerülnek bemutatásra trendi újdonságokkal, amelyekkel sokan itt találkozhatnak először. Személyzetnélküli és személyzettel működő egységek újdonságai, speciális megoldások is bemutatásra kerülnek, ahogy a termékinnovációk és legújabb eladóhelyi kommunikációs megoldások.


2024-ben ismét több mint 20 partnercég által bemutatásra kerülő innovációkkal és fejlesztésekkel készül a Future Store, a Jövő Áruháza, amelyek a kiállítás teljes ideje alatt, egyedülálló módon, félóránként induló, szakmai túravezetéssel lesznek látogathatók a regisztrált érdeklődők számára.

Future Store 2022 stand összefoglaló videó


2024. március 5. 10:30

SIRHA Budapest és a Trade magazin közös szervezésében  2024-en ismét megrendezésre kerül az Innovációs termékverseny! A verseny célja, hogy a tematizált szakmai eseményen megjelent kiállítók által, két kiállítás közötti időszakban piacra vezetett innovatív termékek, szolgáltatások közül a legjobbnak ítéltek hírnevét a kiállítás is tovább öregbítse. Mint ahogy a SIRHA Budapest kiállítás is nemzetközi, az innovációs verseny is az, így a külföldi kiállítók egyaránt pályázhatnak!

A versenyre olyan kiállítók pályázhattak, akik jelen lesznek a SIRHA Budapest 2024-en, valamint  terméket vagy szolgáltatást vezett be a piacra 2022. január 16. és 2024. január 31. között.

Az ünnepélyes díjátadóra 2024. március 5-én kerül sor, ahol az 5 kategória győztesét közösen ünnepelhetjük!


Start Up Island

2024. március 5-7.

A Trade magazin új programmal készül a SIRHA 2024 kiállításra szakmai partnereivel. A Future Store mellett egy START-UP ISLAND kerül kialakításra, ahol a tervek szerint 10 olyan induló vállalkozás állít ki, amelyeket a jelentkezők közül szakmai zsűri választ ki, miszerint a legígéretesebb vállalkozásként kezdték meg pályafutásukat az FMCG piacon, vagy ahhoz kapcsolódóan az elmúlt 3 évben.


2024. március 5.

A 2022-es kiállítás alkalmával nagy sikert aratott a Coffee Challenge program, így a idén is megszervezzük az eseményt!

Részletek hamarosan!


2024. március 7.

Hagyományosan visszatérő eseménnyel jelentkezik a Magyar Marketing Szövetség HoReCa és Event tagozata a SIRHA kiállításon. Idén a Zöld tagozattal összefogásban.

A március 7-én, 10:30-14:30 közötti megrendezésre kerülő program áttekintést ad a fenntartható gasztronómiai trendekről, és marketingkommunikációs best practice előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel mutat jó példákat a jelenlévőknek.

IDŐPONTPROGARM
10:30 – 11:00Érkezés, networking
11:00 – 11:15Köszöntő – Hovánszky László MMSZ HoReCa és Event Tagozat tiszteletbeli elnök és Hermann Zsuzsanna MMSZ Green Club elnök
11:15 – 11:40Fenntartható gasztronómia – Bősze Ákos, a METRO HoReCa üzletfejlesztési vezetője
11:40 – 11:50 5 kérdés, 5 válasz Dalmadi Júliával, a TransFoodMission tulajdonosával 1.rész: PLANET Business Club regeneratív mezőgazdaság és a vendéglátás kapcsolata – Hodik Tibor, a Natura Hill Zebegény tulajdonosa
11:50 – 12:10Szektorokon átívelő együttműködés a fenntarthatóságban, best practice – Büki László, a Fenntartható Csomagolásért Egyesület tiszteletbeli elnöke
12:10 – 12:205 kérdés, 5 válasz 2.rész: PLANET Business Club – hulladékból érték – Gyalai-Korpos Miklós, a Pilze-Nagy kutatás-fejlesztési vezetője
12:20 – 12:40Első lépéseink az etikus gasztronómia világában, avagy greenwashing helyett harmóniában a környezettel és a társadalommal – Semsei Rudolf, a VakVarjú Éttermek/Dobay Cukrászda/Budapest Party Service tulajdonosa, a MaReSz Gasztronómiai tagozat vezetője, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke
12:40-13:00Frissítők  
13:00 – 13:105 kérdés, 5 válasz 3.rész: PLANET Business Club – fenntartható kereskedelmi és HorReCa megoldások – Strasser-Kátai Bernadett, a Real Nature ügyvezetője
13:10-13:45Zöldülő HoReCa trendek kerekasztala – Oltványi Zsolt, a Mentes Pék tulajdonosa; a Danone vállalati kommunikációs igazgató CEE, az MMSZ HoReCa és Event tagozat alelnöke; Göbölös Magdolna, a Castellum Hotel értékesítési és marketingigazgatója
13:45 – 13:555 kérdés, 5 válasz 4.rész: PLANET Business Club – tudatos fogyasztás – Dr. Tkacsik Márta, a Patikakert alapítója
13:55 – 14:10 SIRHA Budapest értékelő – Tihanyi Klára kiállításigazgató
14:10 – 14:30 Zárszó: Kaszás Attila, az MMSZ HoReCa és Event tagozatának elnöke

Felelős Gasztrohősök

2024. március 6.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány több mint 10 éve segít a hazai vendéglátóhelyeknek az ökológiai lábnyomuk csökkentésében tanácsadással, környezetbarát működéssel kapcsolatos tippekkel. A Felelős Gasztrohős Alapítvány 2024-ben is részt vesz a kiállításon, szakmai programok szervezésével is hozzájárulnak az esemény sokrétűségéhez. 

Vendéglátás növényi alapokon

Évről-évre gyarapodik a növényi alapon táplálkozók, és ezt az igényt kiszolgáló éttermek és élelmiszergyártók száma. Mekkora az igény a vendégek részéről a vegán ételekre? Mitől lesz finom egy növényi alapú étel? Hogy áll a hazai vendéglátó-, és élelmiszeripar e téren? Mi a helyzet a külföldi országokban? A Felelős Gasztrohős Alapítvány beszélgetésében a fentiek mellett még sok más kérdésre is keresi majd a választ meghívott vendégeivel.

Meghívott vendégek:

 • Zsolnay Gergely, a The Planteen és a Flow Specialty Cafe executive séfje, okleveles táplálkozástudományi szakember
 • Takács György, a Madhouse Bistro tulajdonosa
 • Tamás István, a Leba Restaurant tulajdonosa

Fenntartható vendéglátás a gyakorlatban

Megéri fenntarthatóan működtetni egy éttermet? Érdekli a vendégeket, hogy milyen környezetbarát lépéseket tesz egy-egy hely? Mitől lesz egyáltalán fenntartható egy vendéglátóhely? A Felelős Gasztrohős Alapítvány kerekasztal beszélgetésén jó gyakorlatokon keresztül, nap mint nap a fenntartható vendéglátásért dolgozó szakemberek válaszolnak a fenti és még sok más kérdésre.

Meghívott vendégek:

 • Gelencsér Janka és Csillag Richárd, a Lokál47 tulajdonosai
 • Dr. Debreceni János, a Budapesti Gazdasági Egyetem adjunktusa
 • Hodik Adrienn – a Natura Hill társtulajdonosa

2024. március 5.

A vendéglátóhelyek NTAK-os adatszolgáltatása, tapasztalatok és fejlesztési lehetőségekA turizmus digitalizációja érdekében 2023. július 1-jétől az online pénztárgépet használó vendéglátóhelyek is kötelesek adatot szolgáltatni az NTAK felé. A vendéglátóhelyek NTAK-hoz csatlakozását sokáig bizonytalanság kísérte, ezért a kezdeti tapasztalatok megosztása és a fejlesztési lehetőségek felvázolás hozzájárulhat az adatszolgáltatási rendszer még hatékonyabb működéséhez.

Válságoktól a sikeres visszatérésig – Vendéglátás 2024 a kihívások és megoldások tükrében

Moderátor: Polyák Norbert,

a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke és a Hotel Ózon Superior szállodaigazgatója

I. 14.05 – 14.25:  Pincérblokktól a szoftverig – NTAK és adatok a vendéglátásban

Szántó Krisztina NTAK osztályvezető, Magyar Turisztikai Ügynökség

II. 14.25 – 14.45 A DRS rendszer bevezetése és az első hónapok tapasztalatai Szabó Szilvia Gyártói felelősségi rendszerek vezető, MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.

III. 14.45 – 15. 05 Miért éppen thaiföldi munkaerő a vendéglátásban? Tapasztalatok és érvek

Görög Rudolf tulajdonos, Work & Smile Kft.

IV. 15.05 – 15.25 Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési tevékenységének bemutatása, duális képzés a turizmus – vendéglátás ágazatban

Varga Zoltán szakképzési vezető, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

V. 15.25 – 16.05 Hullámvasút a vendéglátásban – megéri előre ülni! – kerekasztal beszélgetés

Résztvevők:

 • Csapody Balázs – tulajdonos, ügyvezető, Gastrogold Kft.
 • Kőrössy Zoltán – Eventrend Group, alapító partner, ügyvezető igazgató
 • Semsei Rudolf – tulajdonos, VakVarjú Éttermek, Dobay Cukrászdák
 • Budapest Party Service

Moderátor: Ipacs Tamás – újságíró, Trade Magazin


2024. március 6.

A vendéglátás szakma kiemelt képviselői a magyar gasztronómia népszerűsítését tűzték ki célul, így a PGA konferencia nem maradhat le a szektor legjelentősebb szakkiállításáról, a SIRHA Budapestről.

Témák és Előadók:

 • Édesvízi halak, magyar hal és beszerzési lehetőségük
  Előadó: Fodor Ferenc Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.- Haltermelési igazgató
 • Természetes borok szerepe a borlapokon, előadás kóstolóval
  Előadó: Varga Norbert Stand Head Sommelier
 • Éttermi trendek, mi zajlik a nagyvilágban és hazánkban
  Előadó: Harmath Csaba Gasztronómiai szakértő

2024. március 6.

Régi és új kihívások a csomagolóanyagokra, csomagolásokra vonatkozó élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szabályozások változásai, szakmai újdonságok, érdekességek a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) és az EUROFINS Food and Feed Testing Budapest, Gyula Laboratóriumok közös szakmai programja a SIRHA kiállításon, 2024. március 6-án (szerda) 11:00-14.00 között a HUNGEXPO-n.

Az élelmiszer- és a csomagolóipar szereplői számára már a közeli jövőben komoly kihívást fognak jelenteni az európai és a hazai, új és módosított jogszabályokból következő változások. A csomagolások környezetvédelmi szabályozása terén a csomagolási és csomagolási hulladékról szóló uniós irányelv hamarosan rendeleti szintre emelkedik és számos, ma még nem ismert következménnyel járó változást vezet be, ezeknek csak egyike az élelmiszerrel közvetlenül érintkező csomagolóanyagok kötelező másodnyersanyag-tartalmának előírása. Nemrégiben változott meg az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő újrafeldolgozott műanyagok uniós rendelete is, ezért – élelmiszerbiztonság fenntartása érdekében – a csomagolóanyagok vizsgálatának jelentősége tovább növekedik.

A közös program célja nemcsak a jogszabályi környezet bemutatása, hanem rövid ízelítő bemutatása a csomagolástechnikai, a vizsgálati újdonságokról is.


2024. március 6.

ÚJRA Budapesten a Packadémia (avagy Packademy International Roadshow) konferencia! A fórum a világjárványt megelőzően már a régió több országában megrendezésre került, az egyes országok szakmai szervezeteivel együttműködésben.

Ez alkalommal március 6-án Budapesten, a SIRHA Budapest 2024 kiállítás égisze alatt várjuk a rendezvényre a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Jegyezze elő naptárában! A magyarországi szakmai szervezetekre és kollégákra, valamint, többek között, a Cseh, a Szlovák, a Román és a Lengyel szakemberekre is számítunk. Illetve néhány további országból, ahonnan eddig még várjuk a visszajelzést.

Fő témák:

 • Információk első kézből. A közép- és kelet-európai nyomda- és csomagolási- valamint logisztikai ipar aktuális helyzete a járványhelyzet után és az Orosz – Ukrán, illetve az izraeli helyzet árnyékában.
 • Fejlesztési perspektívák, fenntarthatóság, együttműködési lehetőségek. A résztvevő országok szakmai szervezeteinek prezentációi alapján.
 •   Kilátások 2030 – milyen lesz a csomagolási ipar 2030-ban? Beleértve a környezetvédelmi aspektusokat, és a körforgásos gazdaság kritériumait.

A konferencia célja, egy olyan együttműködési fórum megtartása, amelyen csupán egy regisztrációhoz kötve, ingyenesen részt vehetnek az érdeklődő cégek képviselői. Ahol a közreműködő szakmai szervezetek bemutatják országuk nyomda- és csomagolóiparát, hogy megtalálhatóak legyenek a szinergiák. Melyek mentén nem csupán a konkurencia-harcra, hanem az együttműködésre, fejlesztésre, szakmai és üzleti előrelépésre is lehetőség nyílik.


2024. március 7.

A vendéglátás és az élelmiszeripar közép-európai vezető szakmai kiállításán, a SIRHA Budapesten a Landra Kiadó kerekasztal beszélgetést szervez a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekről, iparági tapasztalatokról.

Az élelmiszeripart a Nestlé, a vendéglátást a Foodora, a robotikát az Enjoyrobotics fogja képviselni. Az adatvezérelt működésre való átállásról egy független digitális transzformáció szakértő fogja megosztani a tapasztalatait. Az esemény moderátora egy gyakorló cégvezető, adattudománnyal és mesterséges intelligenciával foglalkozó szakember lesz.

Az AI az elmúlt egy évben robbant be igazán a köztudatba, de valójában évek, évtizedek óta csendben fejlődik, és már eddig is számtalan helyen segítette a munkánkat, gondoljunk csak az útvonaltervező alkalmazásokra. A vállalkozók, cégvezetők nagy többsége tudja, hogy a következő időszak legnagyobb kihívása az lesz, hogy mennyire tudjuk a legújabb, mesterséges intelligencia alapú megoldásokat beépíteni az üzleti folyamatainkba. Nyilvánvaló, hogy a technológiában rejlő lehetőségek hatalmas versenyelőnyt kínálnak azoknak, akik gyorsan tudnak alkalmazkodni.
Az AI kerekasztal kiváló alkalmat biztosít az élelmiszer és HORECA szektorok képviselői számára, hogy iparágspecifikus megoldásokat ismerjenek meg, tapasztalt szakemberektől kérdezzenek. Jöjjenek el, ismerjék meg a jelen és a jövő lehetőségeit!


2024. március 7.

Szupermarketek Európai Uniós törvény – Hogyan kezeljék? Miként tud a MUNCH segíteni? Mit is jelent pontosan a gyakorlatban?

ELŐADÓ: Perepelica Kirill – MUNCH alapítója

A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is!

A MUNCH egy platform, amin keresztül vendéglátóhelyek és boltok kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket.


2024. március 6-8

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség a magyarországi Enterprise Europe Network konzorciumvezetője, és a Hungexpo szíves figyelmébe ajánlja a SIRHA BUDAPEST nemzetközi élelmiszeripari partnerkereső eseményt, amely a szakkiállítás ideje alatt és után zajlik hibrid (jelenléti és online) formában.

A rendezvény az Enterprise Europe Network, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat, és az AMC Agrármarketing Centrum közreműködésével valósul meg.

A fórum lehetőséget nyújt az élelmiszeripar és HORECA szektor területén jelenlévő vállalkozások részére, hogy jobban megismerhessék a számukra aktuális iparági sajátosságokat és trendeket, növeljék külpiaci jelenlétüket, és fejlesszék üzletüket.


Amennyiben egy élelmiszeripari (vagy akár kozmetikai vagy gyógyszeripari) cég az iszlám piacra kíván közvetetten vagy közvetlenül exportálni, úgy elengedhetetlen feltétel ma már a Halal Tanúsítvány megszerzése.

Manapság azonban egyre nehezebb eligazodni a szabványok, előírások tengerében – különös tekintettel arra, ha vallási előírásról van szó.

Az IIDC konferenciáján minden érdeklődő számára közérthetően elmagyarázzuk a Halal szabványok követelményeit, előírásait, alkalmazásukat, ill. a Halal tanúsító szervezetek akkreditációjának fontosságát is