Visszatekintés

CONSTRUMA CSOKOR 2020

Sikerrel zárt a 39. CONSTRUMA kiállításcsokor a HUNGEXPO Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központban. A COVID-19 vírus okozta járvány miatt tavaszról őszre halasztott, fokozott higiéniai szabályok mellett megrendezett kiállítás, az iparág legfontosabb üzleti rendezvénye volt idén. Az ITM államtitkára szerint a megváltozott körülmények miatt az eddiginél is nagyobb szükség van a hasonló eseményekre. Jól vizsgáztak a vírushelyzet miatt bevezetett beléptetési szabályok és a rendezők által kidolgozott új, biztonsági előírások.

A COVID-19 vírus okozta több mint fél éves kényszerszünet után október 7—11-ig rendezte meg a HUNGEXPO a tavasszal elmaradt 39. CONSTRUMA és a 9. OTTHONDesign kiállítást. A megszokottól eltérő időpontban és körülmények között szervezett kiállításon a HUNGEXPO legnagyobb alapterületű csarnokában, az A pavilonban csaknem 150 kiállító vett részt. A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy az idei CONSTRUMA megrendezése önmagában is jelentős eredmény, tekintve, hogy több hagyományos, hasonló tematikájú, európai kiállítást bizonytalan időre halasztottak.

A kiállítás megnyitóján Dr. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a többi között elmondta: a koronavírus-járvány minden területen kihívás elé állította az országokat. A gazdaságok talpon maradása kulcsfontosságú. „Versenyzünk a környező országokkal, versenyzünk Európa országaival és a tágabb nemzetközi piacon is. Ezért nagyon örülünk, hogy ezek a kiállítások, az ilyen szakmai fórumok a járványhelyzet ellenére is megvalósulnak, mert azt gondoljuk, hogy a teljes ágazatnak a fejlődése csak abban az esetben valósulhat meg, hogyha a kapcsolódó ágazatok és a különböző szinergiák kiaknázásra kerülhetnek” – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy „ez a rendezvény is méltó példája annak, hogy igenis lehet megfelelő hatékonyságú üzleti rendezvényeket szervezni.”

Ganczer Gábor, a HUNGEXPO vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy ő és kollégái kiállításszervezőként továbbra is hisznek a személyes jelenlétben és a kapcsolatépítésben. „Meggyőződésünk, hogy az üzleti életnek, a gazdaságnak mennie kell, ehhez pedig szükségesek az ilyen rendezvények. Az, hogy megnyílt ez a kiállítás, azt bizonyítja, hogy sokan hiszünk ebben” – jelentette ki a vezérigazgató.

Az idei kiállítás központi témája a megújuló energia volt.  A látogatók számos hazai és nemzetközi forgalmazóval találkozhattak az építőipartól a lakberendezésig. A Construma kiállítás csokor része immár évek óta a nagy sikerű OTTHONDesign kiállítás, ahol a látogatók megismerhették a legújabb lakberendezési és belsőépítészeti irányzatokat, újdonságokat. A kiállítás hagyományos eleme az idén a fenntarthatóság és a környezetvédelem jegyében felállított Magyar Design stand, amely a hazai tervezők egyedi kínálatán keresztül mutatta be az aktuális design trendeket. A stand a személyes találkozások helyszíne is volt, ezen kívül több magyar designmárka, pl. a Shelfie önálló standon várta a látogatókat.

A járványhelyzet miatt csökkenő kiállító- és látogatószám ellenére a részvevők többsége elégedetten nyilatkozott a kiállításról. A kiállítók elsősorban a komoly érdeklődők számának növekedését említették. Mint mondták, örömmel tapasztalták, hogy ezúttal a határozott céllal érkező látogatók voltak többségben. Köszönhetően a koncentrált érdeklődésnek és a kiállítás idejére meghirdetett kedvezményeknek, több kiállító a korábbinál jelentősebb arányú üzletkötésekről számolt be.  

A Construma kiállítás szervezése, kialakítása kiváló és az érdeklődők sokasága meglepő volt a vírus ellenére is. A tavasszal megrendezésre kerülő kiállításon is részt veszünk. Köszönet a szervezőknek
Antal Ferenc, ügyvezető – CEC Connector Bt.

A Construma varázsa a kiállítók számának visszaesésétől eltekintve véleményem szerint változatlan. A vírushelyzet pozitív hatásaként kiemelném, hogy standunkat főként célirányos érdeklődők keresték fel. A minket meglátogatókhoz eljutott az üzenetünk, amit méltó helyen tudtunk bemutatni
Varga Boglárka, Magas- és kertépítési irodavezető SW Umwelttechnik).

„Örülünk, hogy nem léptünk vissza a megjelenéstől, mert jól sikerült a kiállításunk üzletileg is. Igaz, hogy kevesebb látogatónk volt, de akik eljöttek, azok nagyon komoly szándékúak voltak. Jövünk jövőre is!”
Pintér Attila, ügyvezető Nilan Kft.

„Egy modern ház épületgépészete egyre összetettebb és még felhasználói szinten is alapszintű tudást igényel, amiket 2021-től még szigorúbb energetikai szabályok is nehezítenek. A szakemberekkel történő konzultáció még egy lakásfelújítás esetén is elengedhetetlen. Szerencsére a VGF&HKL nagy kazán- és hőszivattyúválasztó standján a szigorú egészségügyi protokoll mellett is többszáz építkezőnek tudtunk idén segíteni! Jövőre újra találkozunk a Construmán!”
Szilágyi László, VGF&HKL

„A koronavírus ellenére a standunknál nagyon nagy volt az érdeklődés, több száz emberrel beszélgettünk a kiállítás 5 napja alatt. Nagyon elégedettek vagyunk és szinte biztos, hogy a következő évben is részt veszünk a kiállításon.”
Csutoricz Gábor, Sales and Technical expert, Engsol Mérnöki Kft.

A Construma idén is komoly szakmai programoknak adott helyet. Ezek közé tartozik – immár hagyományosan – a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara épületgépészeti szakmai továbbképzése; az ÉVOSZ kerekasztal beszélgetése „Mire elég a forrás?” címen a nagy értékű építési beruházásokról; a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület Bérlakásépítési program 2020 című rendezvénye; a Magyar Építész Kamara szakmai továbbképzése építészek számára.

Az idei CONSTRUMA azért is volt különösen fontos a szervezők, a kiállítók és a látogatók számára egyaránt, mert a rendezvényen vezették be először a HUNGEXPO speciális, járványügyi protokollját, amely – a jelen lévők tapasztalatai szerint – jól vizsgázott.  A részvevők egészségügyi biztonságára fokozottan ügyelve állított össze a HUNGEXPO egy úgynevezett POST COVID kézikönyvet, valamint új belépési szabályokat, amelyek minimalizálták a fertőzés kockázatát. Emellett a kiállításokat virtuális térrel bővítették, ahol a látogatók és a kiállítók személyes kontaktus kockázata nélkül találkozhattak. A virtuális kiállítási forma segítségével a kiállítók és érdeklődők egy új platformon keresztül is kapcsolatot teremthettek; a feltöltött információk pedig nem csupán a kiállítás nyitvatartási idejében, hanem attól elkülönülve, napi 24 órában elérhetők voltak a fizikai kiállítás napjain. „A szélesebb látogatói kör elérése érdekében Önökkel együtt teszteljük ezt a formát, mint egy első lépést a hibrid kiállítási modell felé” – mondta a megnyitón ezzel kapcsolatban Ganczer Gábor vezérigazgató. „A kiállítók és látogatók visszajelzései alapján sok hasznos tapasztalatot gyűjtöttünk a következő kiállítások szervezéséhez” – tette hozzá a CONSTRUMA zárónapján. 

A kiállításon adták át az idei CONSTRUMA-díjakat, amellyel a kiállítás szervezői a tavaszi pályázaton részt vett legjobb innovatív termékeket ismerék el.  

A 2020-as díjazott cégek és termékek

  • BACHL Hőszigetelőanyag-gyártó Kft. (BACHL Extrapor HL)
  • Horizont Global Kft. (Fészekház)
  • Internorm Ablak Kft. (Internorm KF520 műanyag – műanyag/alumínium ablak)
  • Nilan Légtechnika Kft. (Nilan Combi S 302 Polar Top)
  • Solar Hero Innovációs és Megújuló-energia Zrt. (Új generációs cella-optimalizált német fejlesztésű napelem modul)

CONSTRUMA CSOKOR 2019

Csaknem 50 ezren látogattak ki a 38. CONSTRUMA otthonteremtési kiállításra. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 20 ország 600 kiállítója mutatta be újdonságait az építőipar hazai csúcsrendezvényén. 2019-ben a CONSTRUMA és OTTHONDesign kiállítások mellett a kétévente megrendezett HUNGAROTHERM is tagja volt a csokornak, így a szakmai látogatók még szélesebb körben tájékozódhattak az újdonságokról. A kiállításhoz kapcsolódó szakmai programokon a résztvevők az iparág gyors növekedése mellett megvitatták a munkaerőhiánnyal kapcsolatos gondokat is.

A HUNGEXPO minden évben nagy hangsúlyt fektet az építőiparban dolgozó szakemberek szakmai fejlődésre. Ennek érdekében szakmai partnerei segítségével olyan konferenciákat és workshopokat kínál a CONSTRUMA látogatóinak, melyek a legújabb tendenciákról, a technológiai újdonságokról és aktuális szakmai kérdésekről szólnak. A kiállítás első három napja ezúttal is csak a szakmáé volt.

Rekord forgalom, megoldandó problémákkal

A magyar építőipar az elmúlt két évben kiugróan jól teljesített, a szektor kibocsátása összesen 56 százalékkal emelkedett – mondta a kiállításon György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságszabályozásért és stratégiáért felelős államtitkára, hozzátéve, hogy 2018 és 2023 között az építésgazdaság megrendelésállománya eléri a 25 ezer milliárd forintot. Az eredmények szinten tartása érdekében az államtitkárság a szakmai szervezetek – az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége – bevonásával elkészítette az építésgazdaság stratégiáját, amelyet a kormány várhatóan áprilisban tárgyal majd – mondta az államtitkár. A stratégia egyik fontos eleme az építőipar technológiai korszerűsítésére vonatkozó pályázat, amelyben 2018-ban a kis- és közepes vállalkozások kapacitásbővítését 16 milliárd forinttal támogatta a kormány. A pályázati kiírás áprilisban folytatódik, újabb 6 milliárd forintos keretösszeggel – közölte.

Az építőipar egészét átfogó fórumot a nyitónapon az ÉVOSZ, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezte. Az építésgazdaság lehetőségei című konferencián Koji László, az ÉVOSZ elnöke a többi között elmondta, hogy tíz év alatt a szükségesnél 150 ezerrel kevesebb új lakás épült, és ezt az elmaradást az következő 15 évben úgy kellene behozni, hogy az időközben felmerülő új igényeket is kiszolgálja az építőipar. A legnagyobb gond a megrendelésekhez képes kevés szakember és a kapacitás hiány. Ezt erősítette meg Zsabka Zsolt, a BKIK Ipari Tagozatának elnöke is, aki elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben a megrendelők részéről nem elsősorban a minőség, hanem a munka elvégzés a legfontosabb kérdés. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a következő egy-két évben az építőipar 15 százalék körüli növekedést produkál, amelyben a jelenleg domináló állami, az ipari és a lakossági megrendelések súlya idővel változhat.

Együtt a szakma

Immár hagyomány, hogy a CONSTRUMA csokor része minden második évben a HUNGAROTHERM épületgépészeti szakkiállítás, amelyet ezúttal tizedik alkalommal rendeztek meg. Idén a légtechnika és a megújuló energia volt a középpontban. Az épületgépészetnek ez az ága hozta ezúttal a legtöbb kiállítót. Képzett szakemberre továbbra is nagy szükség van így számos workshop előadás, gyakorlati képzés –például napelem szerelési oktatás, bemutató – is zajlott a kiállításon.

Nagy érdeklődés kísérte a HUNGAROTHERM-en megrendezett ÖKO HOME és SMART CITY konferenciát, ahol a gazdaságos energiafelhasználás és irányítás területén megvalósult és Magyarországon megvalósítható projekteket mutattak be az előadók.

CONSTRUMA csokor nyitónapján az ÖKO CITY bemutatóház jelentette be Weingartner Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára, hogy folytatódik az Otthon melege program konvektorcsere alprogramja, amelynek keretösszege 2 milliárd forint lesz, az érdeklődők pályázataikat országosan május 20-tól küldhetik be. Az államtitkár kiemelte, az alprogramban nemcsak a konvektorok cseréjére, hanem már a teljes fűtési rendszer korszerűsítésére is lehet pályázni.

Idén az építész és mérnöki továbbképzések mellett a legnagyobb közönséget a frankfurti ISH (a világ vezető épületgépészeti szakkiállítása) újdonságait bemutató konferencia vonzotta. A világ egyik legjelentősebb épületgépészeti kiállításán bemutatott újdonságokról, várható tendenciákról tartott konferenciára nagy számban érkeztek a szakemberek az ország különböző pontjairól.

Népszerűek voltak a standokon rendezett workshopok, amelyeken egy-egy technikát vagy egész szakterületet mutattak be az érdeklődőknek. Az egyik legnépszerűbb ezek közül az  OTTHONDesign  kiállításon, a Bútorszövetség által rendezett Wood Like volt, ahol egy jól felszerelt faipari műhelyben néhány órára mesteremberré válhattak az érdeklődők. A Szövetség célja már évek óta a teljes faipari szakmát megmozgató rendezvénysorozat létrehozása. Ennek része volt a WoodLike, a Zöld Bútor kiállítás, valamint az Innowood elnevezésű bemutató is. A Szövetség ezúttal is itt rendezte éves közgyűlését és szakmai konferenciáját, melynek címe Fenntarthatóság és zöld megoldások a faiparban volt. A Bútorszövetség programjairól bővebben IDE kattintva olvashat.

CONSTRUMA Kert kiállításhoz kapcsolódó szakmai konferencia a GREEN CITY , melyen hazai és nemzetközi előadók mutatták be a kertépítés és tervezés legújabb trendjeit. A konferencia keretein tartották az Agrármarketing Centrum támogatásával a kiállítás ideje alatt lezajlott XI. Magyar Kertépítő Verseny és Show eredményhirdetést is.

A hétvége a nagyközönségé volt

CONSTRUMA utolsó két napja – ahogy eddig is – az építkező nagyközönségének szóló programoké volt. Több tízezren keresték fel a kiállítók standjait, ahol nemcsak meg-, hanem működés közben be is mutatták az újdonságokat. A tavalyi évhez hasonlóan idén is megfigyelhető volt, hogy a látogatók egyre felkészültebben érkeznek a kiállításra és célirányosan keresik fel az építkezést könnyítő és segítő ingyenes tanácsadásokat.

Az OTTHONDesign kiállításon, a MAGYAR DESIGN 2019 standjain a látogatók találkozhattak fiatal magyar tervezők legújabb munkáival. Olyan tervezőkről van szó, akik egyszerre képviselik az aktuális trendek szellemiségét és adnak kézzelfogható, akár megvásárolható termékeket.

A Zöld Bútor – Fenntartható bútorgyártás itthon című kiállításon olyan sikeres hazai brandek és designerek bútorait mutatták be, akik márkaépítésükben a fenntartható fejlődés mellett köteleződtek el, és minden egyes fejlesztési lépésnél figyelembe veszik az ökológiai lábnyomot, a közösségre és a környezetre tett hatást, valamint tevékenységük hosszútávú következményeit.

Az idei kiállítás egyik látványossága a DESIGN – GENERÁCIÓK elnevezésű stand volt, ahol két azonos alapterületű enteriőrben más-más célcsoport számára nyújtanak lakberendezési ötleteket. A Lakberendezők Országos Szövetsége által megtervezett START UP elnevezésű enteriőr egy fiatal pár számára készült, akik a nagyvárosi életre rendezkedtek be, így számukra fontos a szabadság érzése, a játékosság, lazaság, ugyanakkor a fiatalos, urbánus stílus megjelenése is, mindez költséghatékony módon. A LUX UP enteriőr egy középkorú házaspár részére tervezett elegáns, reprezentatív, időtálló design-nal kialakított lakás. A szervezők szándékai szerint a két installáció számos ötlettel gazdagította a látogatókat.

Sokan keresték fel az ÖkoCity bemutatóházát, ahol a látogatók a csaknem nettó nulla energiafelhasználás innovatív megoldásaira kaphattak gyakorlati válaszokat.

A kiállítási csokor szerves részét képező CONSTRUMA Kert kiállításon a kertápolási eszközök, kisgépek, ingyenes kerttervezési és dísznövényápolási tanácsadás mellett új inspirációkat is gyűjthettek a XI. Magyar Kertépítő Verseny és Show látványos standjain, melyek az Agrármarketing Centrum támogatásával valósultak meg.