FABUNIO programja - HUNGEXPO

FABUNIO programja

Wood Smart – A fa- és bútoripar kitörési lehetőségei
Szakmai előadások a Fabunió szervezésében

2022. NOVEMBER 4. (péntek) 13:10
H pavilon, színpad

13:15 A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szakmai előadása:
Okos üzemek a faiparban, automatizálás és digitalizáció a bútorgyártás területén
Előadók: György László műszaki igazgató és Cselényi József ügyvezető igazgató, Planet-Gép Kft.

13:35 A hazai fafogyasztás bővítése, a faanyag népszerűsítése

Az Erdőgazdálkodás és a kapcsolódó faipar, energiaipar jól tervezhető és régóta tervszerűen működő szektora a gazdaságnak. Számos innováció mozgatta a múltban, jelenben és fogja a jövőben is ezt a szektort. Az erdő, mint egyetlen megújuló természeti erőforrásunk a jövő nyersanyagigényére, energiakihívásaira természet- és klímabarát, zöld választ tud adni.

A faanyaghasználat legfőbb előnyei:

  • Szabályozott körülmények között, tervezetten újratermelhető belföldi nyersanyagbázison alapul, amely importfüggetlen.
  • A faanyag-felhasználás növeli a szénraktározó kapacitást, így segíti a klímavédelmi célok elérését.
  • A faanyag-felhasználás kiváltja a széndioxid-intenzívebb alapanyagok felhasználását.

Előadó: Tóth János, FAGOSZ ügyvezető főtitkár; Fatáj / Fatudakozó szerkesztő

13:55 Biokompozitok, a jövő potenciális alapanyagai

A Soproni Egyetemen évtizedek óta foglalkozik kompozit anyagok kutatásával, oktatásával. Mintegy nyolc éve működik a Biokompozitok Kutatócsoport.

A biokompozitok olyan összetett (kompozit) anyagok, amelyek egy mátrix anyagból (pl. műanyag) és egy erősítő anyagból állnak, amelyek közül legalább az egyik, de inkább mind a kettő biológiai eredetű. A mátrix (vagy beágyazó vagy kötő anyag fázis) lehet ásványi eredetű, mint a cement vagy a gipsz vagy lehet megújuló vagy nem megújuló eredetű polimer.

Számos ígéretes lehetőséget kínál a biokompozit termékek fejlesztésére a nanoanyagok alkalmazása. Olyan megoldásokra is szükség lesz, amelyek csökkentik a vízfelvételt, befolyásolják a biológiai lebonthatóságot és az illékony szerves vegyületek kibocsátását, sőt javítják a lángállóságot, adott esetben antibakteriális felületük miatt jól alkalmazhatók közösségi terekben, kórházakban. Fontos kérdés az újrahasznosítása, a körkörös gazdasághoz kapcsolódás.

Előadó: Pof. Dr. Alpár Tibor László PhD, egyetemi tanár
Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar
Faipari és Műszaki Intézet, Gyártástechnológia Tanszék

14:15 Kávészünet

14:35 Fenntarthatóság és design kapcsolata a hazai bútorgyártásban

Számos szervezet ismeri fel a fenntartható működés kialakítása nyomán elérhető környezeti, társadalmi, gazdasági előnyöket. Miközben a világban zajló események egyre több kihívással szembesítik e vállalatokat, a jelen és a túlélés biztosításán túl az innovatív cégek eszközöket, módszereket, új irányokat keresnek a jövőálló és minden tekintetben profitábilis működéshez. Korunk egyre bizonytalanabb világában megfigyelhető trend, hogy a magas design-értékű termékek, szolgáltatások és folyamatok iránti kereslet nem csökkent, a design-vezérelt vállalatok működésében számszerűsíthető többlet meghaladhatja a kétszáz százalékot. A design adott szervezeti struktúrákban való evolúciós megjelenési szintje azonban eltérő, az esztétikai kiinduló állapottól egészen a közeli virtuális tér, a meta világok hálózatáig jelen lehet, mint mindenütt megfigyelhető, értékteremtő, „nem művészeti, nem műszaki, hanem társadalmi jelenség” (prof. Stefan Lengyel). A design fenntarthatósági kapcsolódását és alkalmazási lehetőségeit jelenleg egy doktori kutatás keretében vizsgáljuk, mely a hazai bútorgyártást helyezi fókuszba. A kreatívipar e szegmense sok tekintetben kiemelkedő jelentőséggel bír: innovatív, együttműködésen alapuló, magas hozzáadott értékű, erős fejlődési potenciállal rendelkező iparág, ahol minőségi képzések biztosítják a hazai tudás kibontakozását, miközben a fafelhasználás is több tekintetben ismét előtérbe kerül. E vállalkozások kitörési lehetőségeit az alkalmazható üzleti modellek vizsgálatán keresztül is támogatjuk, az art design eredményeitől egészen a metadesign által kínált jövőképig.

Előadó: Reményi Andrea, innovációs és üzletfejlesztési menedzser
Soproni Egyetem Vállalati Kapcsolatok és Innovációs Központ

14:55 Cserba Anna formatervező művész előadása

15:15 Gaálhab b2b Partner Portál

Értékesítést támogató, egyedi rendszer saját fejlesztésű ERP-vel

Gaál Zoltán technológiafejlesztő 25 éve építi cége ERP rendszerét, amely mára túlnőtt a habgarnitúrák bútorgyártók felé történő szállítás támogatásán.

Rendszereik a rendeléstől a garancia kezelésig a teljes gyártásai folyamatot támogatják számos szoftveres robotizációval. 6 éve önállóan gyártanak fekvőbútort a hazai viszonteladók részére. 2 éve az értékesítést segítő b2b portál segítségével innovatív webes fejlesztést hajtottak végre: üzembe állt a Gaálhab b2b Partner Portál, az online bútorkonfigurátor és kereskedelmi – gyártói támogatórendszer.

Fejlesztésük iránya, hogy redszerüket felhőszolgáltatóként más gyártók, más iparágak fele is kínálják. A gyártói- kereskedői kapcsolatok bevonhatók a rendszerbe, teljes biztonságot nyújtva mindkét félnek, mindennemű publicitást kizárva, azonban az sem kizárt, hogy rendszerünket b2c irányba is fejlesztik.

Előadó: Gaál Zoltán, ügyvezető igazgató, Gaálhab Kft.

15:35 Miért vásárol a magyar a www.favi.hu -n?

Az előadássorozat végén közös beszélgetésre invitáljuk az érdeklődőket a témában.