ÉPÍTÉSZFÓRUM - KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSEK - HUNGEXPO

ÉPÍTÉSZFÓRUM – KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSEK

Új irányok és lehetőségek: a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény végrehajtása a gyakorlatban

Helyszín: HUNGEXPO, C Kongresszusi Központ, F4 terem (földszint)

Időpont: 2024. április 10., szerda 15:00-16:30


Beszélgetésre invitálunk minden érdeklődő építészt és szakmai szereplőt, aki szeretné mélyebben megérteni és megvitatni az új építészeti törvény által nyújtott lehetőségeket és kihívásokat. Ez a rendezvény egyedülálló platformot kínál arra, hogy közösen feltárjuk, hogyan befolyásolja a 2023. évi C. törvény az építészeti gyakorlatot, milyen új szabályozási kereteket határoz meg, és milyen hatással van ezeknek a változásoknak a mindennapi munkánkra.

A beszélgetés során külön figyelmet fordítunk arra, hogy a törvény hogyan támogatja az innovációt, az építészeti minőséget és a fenntarthatóságot, miközben elősegíti a kulturális örökség megőrzését és a társadalmi értékek tükrözését az építészetben. Meghívott beszélgető partnereink – köztük a törvényt szakmailag előkészítő Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, a fiatal építész generáció lendületes képviselője eltérő nézőpontokat képviselve – megosztják tapasztalataikat és perspektíváikat, miközben interaktív vitát folytatnak a résztvevőkkel az új törvény gyakorlati alkalmazásáról és annak lehetséges hatásairól a magyar építészetre.

Legyen részese ennek az izgalmas párbeszédnek, amely új horizontokat nyit meg, és fedezzük fel együtt a törvény által kínált új irányokat és lehetőségeket!

A beszélgetés résztvevői:

  • Perényi Lóránt, építész, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkára
  • Turi Attila, építész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
  • Fajcsák Dénes, építész (Arkt Építész Stúdió)

Moderátor: Kolossa József, építész (Studio Kolossa, Projektangyal)


Alulról jövő kezdeményezések a méltányos szakmagyakorlásért:
lehetőségek és korlátok

Helyszín: Kongresszusi Központ Fszt. F4 terem

Időpont: 2024. április 11., csütörtök 15:00-16:30


Az elmúlt években számos kezdeményezés jelent meg, mely az építésznők szakmán belüli helyzetére, láthatóságára, építészeti munka és családalapítás ellentmondásosnak tűnő viszonyára válaszol. Mindezek különböző perspektívákból közelítenek és más-más módszerekkel reagálnak, egy azonban közös bennük: mindegyik alulról jövő, civil hátterű kezdeményezés. Milyen lehetőségek rejlenek az ilyen projektekben? Mit lehet elérni általuk, és mikor ütköznek korlátokba?

Az Építészfórum nőnap alkalmából indított tematikus hetének folytatásaképp az alulról jövő kezdeményezések hátterét, céljait és hatását fogjuk vizsgálni.

A beszélgetés résztvevői:

  • Csanádi-Szikszay Györgyi (Kisgyermekes Építészeti Műhely)
  • Kammermann Lilla (girlscanscan)

Moderátor: Böröndy Júlia (Építészfórum, Women in Architecture Hungary)