Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület

A Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület 2023 májusában alakult.

Célunk a precíziós állattenyésztés lehetőségeinek hazai széleskörű terjesztése, a precíziós megoldások kutatóinak, fejlesztőinek, gyártóinak és felhasználóinak összekapcsolása annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges állati eredetű élelmiszerek kerüljenek a fogyasztókhoz, miközben a termelés tekintettel van az állatok jóllétére, biztosítja a Föld természeti erőforrásainak és biodiverzitásának megőrzését, a fenntartható és élhető környezetet.

Céljaink elérése érdekében az egyesület egy olyan hub, kapocs kíván lenni, amely összekapcsolja a kutatási és termelési folyamatokat, valamint a feldolgozási, kereskedelmi és fogyasztói csoportokat a hatékony együttműködés és az eredményes gazdálkodás biztosítása érdekében.

A precíziós (modern, hatékony, eredményes) megoldások lehetővé teszik, hogy sokkal finomabb, érzékenyebb és pontosabb képet kapjunk az állatokról, környezetükről és a gazdálkodás természetre gyakorolt hatásáról.

A termelés során nyert digitális adatok feldolgozásával gazdaságosabban, kisebb, de sokkal több tényezőt figyelembe vevő beavatkozással állítható elő az emberi szükségleteknek megfelelő olyan állati eredetű élelmiszer, amely az egyesületi célokban megjelölt feltételeknek megfelel.

Három napon át, két párhuzamos szekcióban folyamatosan előadásokat tartunk, melyben igyekszünk széles érdeklődői réteget kiszolgálni, úgymint

  • a gyakorlati, nagy tapasztalattal rendelkező gazdálkodókat
  • a fiatal gazdálkodókat
  • a megoldás szállítókat
  • az új technológiák iránt érdeklődőket
  • az adatalapú megoldások iránt érdeklődőket
  • az állati termékeket fogyasztó (vagy arról éppen lemondani készülő) közönséget

és még sok mindenki mást is…

Külön érdekessége előadásainknak, hogy nem részenként, hanem egymással összekapcsolva tárjuk a hallgatók elé mondanivalónkat!

Ez azt jelenti, hogy a 20 percesre tervezett előadások első felében megoldásokat mutatunk be, majd a második felében azokat a gazdákat szólaltatjuk meg, akik a megoldást már hosszabb ideje használják, így elmondhatják, hogy miért vágtak bele, milyen nehézségekkel kellett megküzdeni a bevezetés során, mennyire érte meg és milyen eredményeket hozott a bevezetés és milyen terveik vannak a jövőre nézve.

Úgy gondoljuk, hogy így teljes képet tudunk adni egy-egy megoldásról, mivel nemcsak a javaslat és elvárás, hanem annak gyakorlati bevezetése, használata, eredményei is ismertetésre kerülnek. Ez már jó alap ahhoz, hogy aki még csak ismerkedik a gondolattal, előbbre tudjon lépni.