Sikerrel zárt a SIRHA BUDAPEST 2020

Szakmai és üzleti sikerként értékeli az összes részvevő a most véget ért Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítást. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban az előző rendezvényhez képest 12%-kal több, mintegy 24.000 látogató volt kíváncsi a gasztronómia, az élelmiszeripar, a pék- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar, valamint a csomagolóipar újdonságaira.

A Sirha Budapest jelentősége folyamatosan növekszik. Ezt jelzi, hogy idén már több mint 300 kiállító vonultatta fel termékeit, szolgáltatásait, innovációit. Közülük csaknem minden harmadik külföldről érkezett. Az is a fejlődést mutatja, hogy a két évvel ezelőttinél 12 százalékkal több látogató érkezett a szakkiállításra február 4–6. között.

„Az erősödő magyar gazdaság és az emberek növekvő jövedelme az élelmiszeripar lehetőségeit is bővíti. Folyamatosan nő a vásárlói tudatosság és az igény a megbízható, magasabb minőségű élelmiszerek iránt” – mondta el a kiállítás megnyitóján Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Hozzátette, hogy a kormány stratégiai ágazatként kezeli az élelmiszeripart, és a korábbi időszakhoz képest nagyobb támogatásban részesíti az iparágat. Az egyik legfontosabb célja ugyanis az, hogy a Magyarországon megtermelt alapanyagokat minél nagyobb arányban itthon dolgozzák fel. „A magyar gazdaság és benne az élelmiszeripar most szerencsére azt a korszakát éli, amelyben egyre több vállalkozó elhiszi és megmutatja, hogy elérhet magasabb termékminőséget, piacra vezethet új terméket, bevezethet környezetbarát csomagolást, növelheti az élelmiszer biztonságot, megcélozhat új piacokat” – mondta Zsigó Róbert.

Az iparág rohamos fejlődését és az innovatív megoldások előtérbe kerülését jelzi a Hungexpo Zrt. és a Trade magazin negyedik alkalommal megrendezett Sirha Budapest nemzetközi innovációs termékverseny sikere. A verseny célja, hogy a kiállítók bemutathassák a két kiállítás közötti időszakban piacra vezetett innovatív termékeiket, és szolgáltatásaikat. Az idei megmérettetésre 39 pályázat érkezett, sőt idén először egy diákverseny is bevonásra kerül, és egy különdíjat is megítélt a zsűri. A kategóriák győztesei:

  • Élelmiszer és ital: Ez a Világ Kft.
  • Sütőipari és cukrászati termékek: Froneri International Limited
  • Technológiák: GastroWare Hungary Kft.
  • Szállodaipari termékek: Assa Abloy Hospitality
  • Csomagolóipar és logisztika: Poly-Pack Kiskunhalas Kft.
  • Különdíj technológiák kategóriában: SuperShop Kft.
  • METRO Diákverseny: Spájz girls csapat

Közép-Európa legnagyobb élelmiszeripari és horeca szakkiállításának régiós eseménye nem egyszerű kiállítás: az iparág innovációinak bemutatása mellett tapasztalatcsere, lehetőség arra, hogy a részvevők szakmai kapcsolatokat építsenek, megismerjék a legfrissebb iparági trendeket, és a legjobbak összemérjék tudásukat.

A Sirha Budapest 2020-ban olyan rangos programoknak adott otthont, mint a Bocuse d’Or magyar döntője, a Sirha Budapest Desszert Verseny, a Közétkeztetési Szakácsverseny, vagy a most először a rendezvényen zajló Jeunes Chefs Rôtisseurs, fiatal szakácsok versenyének hazai döntője.

A győztesek

Veres István, a Babel Budapest séfje nyerte el az első helyezést a Bocuse d’Or Hungary séfverseny döntőjén, így ő és Molnár Bence (commis) képviseli Magyarországot a tallinni európai döntőn májusban. Veresék a Hunguest Hotel Aqua-Sol (Kelemen Roland és Fenyő Nándor), valamint a Societé (Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik) csapatát előzték meg a döntőben.

Az International Jeunes Chefs Rôtisseurs győztese Lendvai Levente, az Arany Kaviár sous chef-je lett. A nemzeti verseny első helyezettje jogot nyert arra, hogy induljon a Jeunes Chef Rôtisseurs 2020. évi világbajnokságon, idén szeptemberben, Párizsban.

A hetedik alkalommal megrendezett Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) döntőjébe az elődöntők 12 legjobb csapata került be, akiknek összesen 3 óra állt rendelkezésükre, hogy olyan háromfogásos ebédet készítsenek, amelynek nyersanyag költsége nem haladhatta meg a maximum 550 Ft/adagot. A győztes a Hungast Pécs csapata lett.

A Sirha Budapest Desszert Verseny a kezdetek óta elengedhetetlen része a kiállításnak, szervezője Kolonics Zoltán, Magyarország egyik legelismertebb kreatív cukrásza. A verseny célja alkalmat teremteni a szakma feltörekvő és elhivatott tehetségeinek, hogy számot adhassanak technológiai tudásukról, felkészültségükről, újító szellemiségükről és művészi adottságaikról. Ezúttal a Textúra étteremből érkező Tóth Viktória és Fekete Annamária bizonyult a legjobbnak.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szervezésében a kiállításon rendezték a hagyományos Pataki János emlékversenyt. A felnőtteknek és tanulóknak szervezett megmérettetés részvevői tortadíszítés, cukrász artisztika és cukorvirág kompozíció kategóriákban mérték össze tudásukat. Ugyancsak a cukrász ipartestület rendezte a Sirha Budapesten a Magyarország Tortája 2020. verseny élő zsűrizési körét. A zsűri döntése alapján a hat döntőbe jutott torta a Curiositas, a Fenséges Fügés Manna, a Hunyadi Krónikája, a Mákvirág, a Szegedi Boszorkány és a Tétényi Áfonyás Mandula.

Sikeres szakmai programok

A kiállítással és versenyekkel egy időben a Sirha Budapest számos szakmai programnak adott otthont. Sokan keresték fel a kiállítás egyik újdonságát, a Sirha Business Cafét, ahol a kávé mellett üzleti workshopok várták az érdeklődőket, a kiállítás minden napján más-más témában.

A Trade Magazin szervezésében bemutatkozó Future Store, a Jövő Áruháza már a kezdetektől fogva visszatérő eleme a kiállításnak. Ezúttal három kereskedelmi koncepció mentén mutatták be a trendeket.

A Sirha Budapest fontos fóruma a nemzetközi kapcsolatépítésnek, melyet az Európai Unió egyetlen és egyben a világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózata, az Enterprise Europe Network, a PRIMOM Alapítvánnyal közösen megszervezett nemzetközi üzletember-találkozó eseményével támogatott 2020-ban is. Igen sikeresnek bizonyultak az előzetes regisztrációhoz kötött félnapos üzleti rapid meetingek, amelyek célja az volt, hogy elősegítse az európai kis- és középvállalkozások nemzetközi kapcsolatainak bővítését a Sirha Budapesten. Az előzetes adatok szerint idén 128 résztvevő összesen 196 találkozót bonyolított le, melyből 108 volt nemzetközi relációjú.

Konferenciák, előadások

A Sirha Budapesten ezúttal is számos szakmai konferenciát, kerekasztalt rendeztek. Sikeres volt a Közétkeztetési Konferencia 2020, amelynek témái között fontos helyet foglalt el a fenntarthatóság, a gazdaságosság és a környezettudatos működés.

A csomagolóipar legjelentősebb felvevőpiaca az élelmiszeripar, és ez fordítva is igaz: utóbbi egyik legjelentősebb beszállítója a csomagolóipar. Éppen ezért a kiállítás egyik fontos eleme volt a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) „Csomagolóipar az élelmiszeripar szolgálatában – új követelmények és megoldások” című konferenciája.

Magyarország vezető laboratóriumának, a Wessling Hungary Kft.-nek a szervezésében rendezték a kiállítás idején a Hogyan gyártsunk jobb élelmiszert? – Laboratóriumi vizsgálatok a finom, biztonságos és versenyképes termékekért című szakmai tanácskozást.

A Sirha Budapest kiemelt szakmai partnere a METRO Kereskedelmi Kft., kiemelt médiatámogatója a Trade magazin volt.

A Hungexpo és szakmai partnerei legközelebb 2022 tavaszán rendezik meg a Sirha Budapest kiállítást.

A kiállítás képei ITT találhatók.

Felhasználónév: sirhabudapest2020

Jelszó: pressirhabudapest