Sikerrel zárult új kiállításunk, az ENVIRONTEC powered by ÖKOINDUSTRIA

Véget ért a környezetvédelmi szakma egyik legjelentősebb nemzetközi szakkiállítása, mely új alapokra helyezte a fenntarthatóság és a klímavédelem iránti elkötelezett szervezetek együttműködését. Fókuszában a környezetipar, a hulladék-, vízgazdálkodás, a levegőtisztaság és a fenntartható, innovatív megoldások álltak.  Az ENVIRONTEC powered by ÖKOINDUSTRIA a HUNGEXPO új fejlesztése, szoros együttműködésben a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével (KSZGYSZ). A kiállítók és a látogatók is sikeresnek értékelték az eseményt, amelyen a kiállított újdonságok mellett számos szakmai konferencia is helyet kapott.

A háromnapos rendezvényen 3000 szakmai látogató vett részt. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban hét ország (Ausztria, Csehország, Hollandia, Horvátország, Németország, Olaszország, Svájc) és Magyarország) több mint 100 kiállítója, 1100 négyzetméteren mutatta be legújabb fejlesztéseit, legsikeresebb projektjeit, lehetőséget kínálva a látogatóknak, hogy megismerjék a hazai és külföldi újításokat, amelyek fontos szerepet játszanak a zöld átállás és klímaalkalmazkodás területén.

Az ENVIRONTEC megnyitóján Dr. Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára elmondta, hogy Magyarország kormánya elkötelezett abban, hogy a gazdasági növekedést a versenyképesség erősítése mellett a fenntarthatóság jegyében valósítsa meg, ehhez kapcsolódva pedig több konkrét intézkedést is tettek az elmúlt években. Hozzátette: a körforgásos gazdaság fejlesztése idehaza is kiemelt prioritás. Ráadásul nemcsak környezetvédelmi szempontból, hanem azért is, mert képes csökkenteni az erőforráshiányból eredő kockázatokat és növeli az ipar ellenállóképességét az árak ingadozásával szemben.

Az elkötelezettségről beszélt a szervező Hungexpo vezérigazgatója is. Ganczer Gábor kiemelte: a HUNGEXPO-nak is felelőssége van abban, „hogy milyen lesz az ország és milyen jövő vár ránk. A józan üzleti megfontolásokon túl ennek a felelősségnek akarunk megfelelni olyankor, amikor egy új kiállítást fejlesztünk” – mondta. A vezérigazgató úgy fogalmazott, ez azért is különleges, mert közös platformot teremt mindazok számára, akik elkötelezettek a fenntarthatóság és a környezetvédelem ügye iránt. A kiállítás nemcsak a régióban fellelhető legjobb gyakorlatok és megoldások bemutatója, hanem olyan fórum, amely lehetőséget teremt a szakmai párbeszédre és a közös gondolkodásra. „Amelyen együtt találjuk meg azokat a megoldásokat, amelyek segítségével sikeresen alkalmazkodhatunk a környezeti kihívásokhoz és csökkenthetjük az ipari tevékenységek káros hatásait” – mondta Ganczer Gábor.

Az első ENVIRONTEC iránti érdeklődést jól mutatja, hogy a szervezett szakmai programokon is több százan vettek részt.

A szervező KSZGYSZ elnöke, dr. Ágoston Csaba kiemelkedően sikeresnek értékelte a kiállítás keretében megrendezett ESG kerekasztalt, amelynek részvevői megismerkedhettek a legfrissebb ESG szabályozásokkal, és a hasznos gyakorlati tanácsokat kaptak azzal kapcsolatban, hogy a kis- és közepes vállalkozások miként felelhetnek meg az új szabályozási követelményeknek. Széles szakmai érdeklődés mellett zajlott a RE:BROWN Kármentesítés és barnamezős beruházások című nemzetközi konferencia, amelyen hazai és külföldi szakemberek vitatták meg a talajok védelmével,  a szennyezés megelőzésével, illetve ezek felszámolását célzó intézkedések uniós keretszabályaival kapcsolatos tennivalókat, jó gyakorlatokat. Ugyancsak nagy érdeklődés kísérte a KSZGYSZ és az ISWA (Nemzetközi Szilárdhulladék-gazdálkodási Szövetség) szakmai partnerségével megrendezett konferenciát, amelynek fókuszában a hulladékmegelőzés, az újrahasználat és a hasznosítás gyakorlati megvalósítása állt. Bemutatásra kerültek a legújabb digitális megoldások és a régió helyzetéhez leginkább aktuális fejlesztések, mint pl. a visszaváltási rendszerek (DRS) tapasztalatai.

A három napra szervezett programok támogató partnerei az ENVIROTIS Holding Zrt. és az Energiaügyi Minisztérium voltak.

Az ENVIRONTEC kiállítói, látogatói, szakemberek, üzletemberek, érdeklődők és szakirányú felsőoktatási intézmények hallgatói érdeklődéssel kísérték az esemény szakmai partnereinek (a MAVÍZ és a KÖVET Egyesület) kerekasztal-beszélgetéseit és konferenciáit. Sokan vettek részt a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. (HEPA) nemzetközi üzletember találkozóján és a magyar környezetipari vállalatok technológiai exportlehetőségeit a nyugat-balkáni régióban segítő Green Balkan Forum-on is.

A kiállításon számos hazai felsőoktatási intézmény is kiállítóként volt jelen. Rengetegen keresték fel a MATE, a Pannon Egyetem, az Edutus Egyetem, az Óbudai Egyetem, valamint a Miskolci Egyetem standjait, ahol a látogatók megismerkedhettek a környezetvédelem területén folyó legfrissebb kutatásokkal és fejlesztésekkel.

Az első ENVIRONTEC powered by ÖKOINDUSTRIA külföldi díszvendége Hollandia volt, amely 11 standdal érkezett. A megnyitón a Holland Királyság magyarországi   nagykövete adta át a Tulipán Díjat a Fenntarthatóságért, amelyet ezúttal a Béres Zrt. nyert el.

Ugyancsak a megnyitón adták át a kiállítás nagydíjait, amelyet azon cégek számára adományozott a zsűri, amelyek a jövő kihívásaira a leginnovatívabb termékekkel és szolgáltatásokkal rukkoltak elő. Az első ENVIRONTEC Nagydíjat szolgáltatás kategóriában az AGRIAPIPE Csőtisztító, Építő és Szolgáltató Kft. nyerte a földbe fektetett közművezetékek feltárás nélküli felújításáért kidolgozott technológiájáért; termék/ technológia kategóriában pedig a nyertes az OXYMA Systems Kft. IntrCooll – HydroBank – AZUD integrált ökocentrikus, 4 évszakos klímakontroll rendszer, körkörös vízmenedzsmenttel elnevezésű technológiája lett. Az ENVIRONTEC szakkiállítás utolsó napján a közönségdíj is átadásra került. A látogatók a három kiállítási nap alatt szavazhattak a számukra leginnovatívabb és leginformatívabb kiállítói megjelenésre a HUNGEXPO applikáción keresztül. A legtöbb szavazatot a MiReHu Nonprofit Kft. kapta.

Az ENVIRONTEC megnyitóján négy Környezetbarát Termék védjegy és uniós ökocímke tanúsítványt is átadtak.

A díjazottakról bővebben itt olvashat: https://hungexpo.hu/news/dijeso-az-environtec-szakkiallitason/

A kiállításról készült képek innen tölthetők le: https://environtec.hu/latogatoknak/galeria/

Amennyiben képeinket felhasználják, kérjük, forrásként a HUNGEXPO-t feltüntetni.