Sikerrel zárt a 38. AGROmashEXPO és 10. AgrárgépShow

A mezőgazdaság digitalizációja stabilitást és kiszámíthatóságot hoz az élelmiszertermelésben, és elengedhetetlen ahhoz, hogy a magyar agrárium versenyképes maradjon Európában. Erről az agrárminiszter beszélt az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítást, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-és Gépkiállítás megnyitóján.

A magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai rendezvényén csaknem 350 kiállító mutatta be termékeit, szolgáltatásait a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A HUNGEXPO évnyitó rendezvényének négy napja alatt összesen 47000 látogató ismerhette meg a mezőgazdaság legkorszerűbb technikáit, trendjeit. A Mezőgazdasági Eszköz− és Gépforgalmazók Országos Szövetségének köszönhetően a kiállításon ott voltak a nagy legnagyobb nemzetközi márkákat és technológiákat forgalmazó cégek is, amelyek Európa legjelentősebb agrárkiállítása, a hannoveri Agritechnica után itt mutatták be Magyarországon először újdonságaikat.
Az érdeklődők nemcsak a legújabb mezőgazdasági termékekkel, szolgáltatásokkal ismerkedhetnek meg, hanem részletesen tájékozódhatnak azokról az innovációkról, szolgáltatásokról, input anyagokról (vetőmagok, szaporító anyagok, növényvédő szerek, műtrágyák), amelyekkel sikeresebbé tehetik gazdaságukat

FEJLŐDÉS ÉS KISZÁMÍTHATÓSÁG

Nagy István agrárminiszter a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy a hazai agrárium stabil növekedési pályára állt, teljesítményének emelkedése tavaly is folytatódott, kibocsátásának értéke elérte a 2776 milliárd forintot, ami 3 százalékkal meghaladja az előző évit. A fejlődés motorját a beruházások jelentik, ezek értéke pedig 2019 első háromnegyed évében elérte a 301 milliárd forintot. A beruházási kedv élénkülését jelzi, hogy ez 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában elért értéket – mondta a miniszter. Kitért arra is, hogy manapság már nem elég a gépek beszerzése, mivel működtetésük kiemelkedő műszaki szaktudást igényel. A mezőgazdaság egy összetett terület, amely egyre inkább automatizált. Ennek megfelelően az agrártárcánál mindent megtesznek, hogy a felzárkózáshoz szükséges eszközöket és feltételeket biztosítsák. „Az agrárdigitalizációnak számos előnye van, például elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszertermelésben. Ezekkel a lehetőségekkel élnünk kell, méghozzá minél előbb, hogy ne maradjunk le a többi európai országtól” – jelentette ki Nagy István.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke emlékeztetett rá, hogy míg 1900-ban öt embert etetett egy gazda, addig 2020-ban már 155-öt. A növekedéshez a mind nagyobb teljesítményű gépek is hozzátartoznak, amelyek a klímaváltozás miatt bekövetkező kiszámíthatatlanság, a betakarítás nehezen tervezhető volta miatt is egyre fontosabbak — mondta. A mai gépek ráadásul a kihívások elé mennek és olyan kérdésekre is válaszokat kínálnak, amelyeket szinte még fel sem tettek.

Harsányi Zsolt kiemelte: idén a rendezvényen 3500 diák vesz részt ingyenesen. Közülük kerülnek majd ki a jövő szakemberei – tette hozzá.

Az agrárium minden évben egyre jobb eredményeket ér el, amely nem csupán a gazdálkodóknak, hanem az egész országnak, és a háttéripar képviselőinek is kedvez – mondta Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: az élénkülő érdeklődést jól jelzi az is, hogy „mára szinte nem maradt talpalatnyi hely a Hungexpo területén, ahol ne akarna valamely cég kiállítani.” A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a Hungexpo jelenleg „történelmi léptékű” átalakításon megy át, amelynek eredményeképp jövőre teljesen megújult létesítmény fogadja a látogatókat.

SZAKMAI PROGRAMOK

A kiállítást hagyományosan sokszínű szakmai programok, konferenciák, bemutatók kísérték. Az idei témák közül kiemelkedett a precíziós gazdálkodás, a digitalizáció és a fenntartható fejlődés.
A Szántóföldi Szakmai nap konferencián az AGROmashEXPO két kiemelkedő szakmai partnerének, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának meghívottjai azt vitatták meg, hogyan lehet gazdaságosan, a környezetet kímélve, mégis hatékonyan ellátni az emberiséget élelemmel.
 A Magyar Mezőgazdaság Kft. hagyományos Agrármarketing- és Média Napjának központi témája ezúttal a fiatal gazdák médiafogyasztási és ismeretszerzési szokásai álltak.
Az Agroinform.hu és a Corteva szervezésében idén is megrendezték a PREGA AgRobot Show-t, ahol láthatók voltak a robotika legújabb fejlesztései.

DÍJAK, ELISMERÉSEK

A kiállítás nyitónapján hirdették ki azAGROmashEXPO, AgrárgépShow Termékfejlesztési díj pályázatainak győzteseit. Ezúttal is hazai és nemzetközi díjakra lehetett nevezni, gépesítés, input / szolgáltatás és digitalizáció kategóriákban. 36 pályázó cég közül 13-an, hazai díjra pályáztak, 8-an a digitalizáció kategóriájában.

Digitalizáció kategóriában Hazai Termékfejlesztési díjat nyert a BPW-Hungária Kft. – BPW AGRO Hub – dinamikus tömegbecslő rendszere. Nemzetközi Termékfejlesztési díjat nyert gépesítés kategóriában az Axiál Kft. – Hatodik generációs Fendt 900 Vario, traktor szériája, valamint a KITE Zrt John Deere 8R sorozatú traktora.

A többi díjazottat és a termékek részletes leírását megtalálja a https://agromashexpo.hu/latogatoknak/termekverseny-2020/ oldalon

A Mezőgépgyártásunk sikeres korszakai és jövőbeni esélyei című szakmai konferencián adták át Az év magyar mezőgépe 2020 díjat. A díj a hazai mezőgépipar termékfejlesztési eredményeinek szakmai és erkölcsi elismerésére, valamint innovációs tevékenységük ösztönzésére alapította a Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és a Magyar Mezőgazdaság Kft. Az év magyar mezőgépe 2020 elismerést – immár második alkalommal – a CLAAS Hungária Kft. CLAAS Convio Flex 930 hevederes vágóasztala érdemelte ki.

A kiállítás kiemelt partnere, a Takarékbank Zrt. a rendezvényre időzítette annak a megállapodásnak az aláírását, amelyet az ágazatot képviselő szakmaközi szervezettel, a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal (FruitVeB) kötött. A szerződés alapján a pénzintézet nemcsak információ- és tapasztalatcserével, hanem tanácsadással, szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel is segíti a zöldség-gyümölcságazat hatékonyságának és versenyképességének javítását.

Budapest, 2020. 01. 25.