Sikerrel lezárult a 46. Utazás kiállítás és a Budapest Boat Show

Több mint 200 kiállító, csaknem 30 ezer látogató és óvatos optimizmus a turisztikai iparágban – röviden így foglalható össze a most véget ért Utazás+ Kiállítás, valamint a vele egy időben rendezett Budapest Boat Show. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban számos szakmai eseményt szerveztek a négy nap alatt, és bemutatkoztak az idei díszvendégek: Bulgária, valamint Gyula és Békés vármegye.

Bár a turizmus számai még nem érték el a Covid-járvány előtti szintet, az idei Utazás+ Kiállítás résztvevői elégedettek voltak az idei rendezvénnyel. A 68 külföldi és 150 magyar kiállító jelentős érdeklődésről és számos üzletkötésről számolt be a zárás után.

Tihanyi Klára, az Utazás+ kiállítás igazgatója a megnyitón felhívta a figyelmet arra, hogy a népszerű kiállítást mostantól megújult formában és tartalommal rendezik: a látogatókat úgynevezett élményszigetekkel várják, és a szervezők ezúttal is nagy hangsúlyt helyeznek az élményturizmusra: ezért rendezték meg ismét az E-bike Test&Show-t egy 3000 négyzetméteres tesztpályával, és a tavalyinál is nagyobb területet biztosítottak a lakóautókat és lakókocsikat bemutató Karaván Szalonnak.

Ehhez kapcsolódott Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár is, aki elmondta: a magyarországi utazási szokások jelentősen átalakultak az elmúlt évtizedekben, pihenésképpen már az élményeket, a kalandokat, kihívásokat keresik az emberek.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere arról beszélt, hogy belföldi díszvendégként is kiemelten összpontosítanak az aktív turizmusra, bemutatják egyebek mellett a gyalogos és kerekpáros túraútvonalakat, a vármegyei kastélyokat, vagy a Körösök és a holtágak vidékét. Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke a térség páratlan termálvizeit, a megye gazdag kulturális és gasztronómiai kínálatát emelte ki.

Mariela Modeva, a bolgár turisztikai minisztérium tanácsadója, a külföldi díszvendég képviseletében arra hívta fel a figyelmet, hogy Bulgária a légi és a tengeri forgalomban márciusban csatlakozik a határok nélküli európai térséghez, a schengeni övezethez, ez lendületet adhat majd a turizmusnak.

A kiállítás ezúttal is számos szakmai tanácskozásnak, kerekasztal beszélgetésnek és workshopnak adott helyet. A nyitónapon rendezték a 2024-ben lapot húzunk 19-re elnevezésű konferenciát, amelyen a turisztikai szakma képviselői elsősorban arról beszéltek, hogy 2022-ben volt egy jelentős fellendülés, ám azóta stagnálás tapasztalható a turizmusban. György László kormánybiztos a beszélgetésen úgy fogalmazott: a nemzetközi turizmusban még 20 százalékos potenciál van a 2019-es évhez képest. Az is elhangzott, hogy Magyarország turizmusát tavaly a külföldi beutazók számának növekedése húzta, miközben a kiutazó turizmus is jelentősen, 16,9 százalékkal nőtt az első három negyedévben az előző évhez képest. Mindez azonban 15 százalékkal elmaradt a 2019-es évhez képest.

A hétvége – hagyományosan – a nagyközönségé volt: a látogatók 23 belföldi és 28 külföldi desztináció önálló standján válogathattak az ajánlatokból. Az E-bike Test&Show tesztpályáján több mint 2 és félezren próbáltak ki valamilyen elektromos kerékpárt, ami jelentős, közel 50 százalékos növekedés a tavalyihoz képest.

A Karaván Szalon idén 60 lakóautót és lakókocsit vonultatott fel. A kiállítók az elmúlt évekhez képest jelentős növekedést érzékeltek az érdeklődésben és a helyszíni értékesítésben is.

Az élményszigeteken élő állatokkal, egy többfunkciós virtuális közösségi térrel, gyerekek részére kialakított aktív játszótérrel és ingyenes egészségszűréssel várták a látogatókat.

A színpadokon számos úticél bemutatóját élvezhették; emellett ezúttal is megvásárolhatták belépőiket több hazai fesztiválra a Fesztivál Szigeten, találkozhattak utazási influenszerekkel a Blogger Corneren, valamint megismerkedhettek az ország ismert független hátizsákosaival és extrém utazóival a Járatlan Utakon Fesztiválon.

Az Utazás+ kiállítással egy időben nyitották meg ezúttal is „Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötőjét”, a Budapest Boat Show-t, amelynek stratégiai partnere hagyományosan a Magyar Vitorlás Szövetség és a Balaton Boat Show, szakmai védnöke a Hajóipari Vállalkozók Egylete.

A hajózás és a vízi sportok szezonnyitó nagyrendezvényén a látogatók megtekinthették a különböző márkájú motoros és elektromos hajókat, válogathattak a hajózáshoz kapcsolódó felszerelések, szolgáltatások és ruházatok közül, és beszerezhették a vízi sportokhoz szükséges eszközöket is. A kiállítók idén különösen elégedettek lehettek, hiszen, nemcsak az érdeklődés volt nagy, hanem konkrét üzletek is köttettek.

A kiállítás szervezői ezúttal a Magyar Vitorlás Akadémia és a Magyar Vitorlás Szövetség közreműködésével létrehozott Vitorlázz Itthon programot kérték fel a hajós seregszemle díszvendégének. Az idei év az ötkarikás játékok éve, éppen ezért kiemelt szerepet kaptak az olimpikonok, egykori élversenyzők, valamint a jövő olimpiai reménységei.

A kiállítás nagy hangsúlyt fektet a legfrissebb innovációk bemutatására, ezzel a céllal immár tizenegyedik alkalommal hirdették meg az Újdonság Pályázatot.

„Vitorlás, elektromos és motoros hajó kategóriában” idén az Adex Yachting Kft., DELPHIA 10 LoungeTop 100%-ban elektromos hajója végzett az élen. A hajó elnyerte a Legzöldebb termék különdíját is.

A második a Royal Spa Hungary Kft. Royal Craft 24 típusú, 7,3 m-es elektromos kishajója lett, amely egyben elnyerte a Legjobb hazai fejlesztés különdíját is. A harmadik a Power and Sail Hungary Kft., Stream RIB 650 hajója lett.

A „Hajózáshoz kapcsolódó termékek kategória” nyertese a Hanse Hungaria Kft. nagy teljesítményű EVOY kül- és belmotorja lett.

Az elmúlt év fejlesztései és a pályázat nyertesei is a kiállításon mutatkoztak be.

A kiállítással egyidőben a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ elnyerte az üzleti turizmus (MICE) szektor „Michelin csillagát”, a Meetings Star Award-ot, a legjobb kongresszusi központ kategóriában. A kategórián belül olyan vetélytársakat utasított maga mögé, mint az ICE Krakow Congress Centre vagy az Austria Center Vienna.

Az értékelés két részből áll, mely magában foglal egy önértékelési folyamatot (The Meeting Experience Index), illetve egy inkognitóban, kongresszusi résztvevőként érkező vendég látogatását. Az értékelő vendégek minden esetben nagy tapasztalattal rendelkező MICE szakértők, akik a Hidden Congress Guest névre keresztelt értékelés mentén 654 kritériumot vesznek át pontról pontra.

A díjátadó 2024. február 21-én Ljubljanában, a Cankarjev dom Kulturális és Kongreszusi Központban volt.