Sikeres hetet zárt a Hungexpo.

Sikeres hetet zárt a Hungexpo. Március 3-6. között 27 ezren látogattak ki a 44. Utazás és a 30. Budapest Boat Show kiállításra a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba. A négy napos rendezvény egyik fő tanulsága, hogy bár a koronavírus-járvány erősen megtépázta a turisztikai ágazatot, erősödni tudott a belföldi turizmus és a hajóvásárlási kedv. Az idei kiállítás központi témája a turizmus újraindítása és a biztonság volt.

Bár az elmúlt másfél évben több mint 70 százalékkal csökkent a turisták száma világszerte, és az ágazat bevételei is a felére estek vissza, „a koronavírus-járvány által keményen sújtott turisztikai szektorban is sikeresnek bizonyult a kanyarban előzés művelete” – mondta a kiállítás megnyitóján Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a turizmusfejlesztésre fordított források a járvány első évében meghaladták a 800 milliárd forintot, aminek köszönhetően 2021-ben 9,4 millió ember 29 millió vendégéjszakát töltött el az ország szálláshelyein. „Ez rekordnak számít, amivel tavaly a belföldi turizmus legerősebb nyarát zárhattuk” – fogalmazott a miniszter.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója ugyancsak a kiállítás megnyitóján elsősorban azoknak a kiállítóknak mondott köszönetet, akik az egy év kihagyás után is visszatértek, mert bíztak a kiállítás sikerében.  A vezérigazgató úgy fogalmazott: a 30 ország több mint 100 kiállítójának jelenléte is bizonyítja, hogy a személyes találkozásoknál nincs jobb a bemutatkozásra és az üzletkötésre. „A válságoknak leginkább kitett szakma azzal is bebizonyította, hogy szereplői jól veszik az akadályokat és kiválóan tudnak alkalmazkodni, hogy az elmúlt évek nehézségei ellenére ebben az évtizedben vált a turizmus húzóágazattá Magyarországon” – jelentette ki a vezérigazgató.

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a szakma nemcsak veszített a járvánnyal, hanem sokat tanult is abból. „Már soha semmit nem fogunk ugyanúgy csinálni, mint előtte, és ez a tudás a javunkra válik” – mondta, kiemelve, hogy az utazás biztonsága ezután sokkal fontosabb lesz, és amelyik szolgáltató erre időben felkészült, az nagyobb eséllyel talpon marad. 

Az idei Utazás kiállítás belföldi díszvendége a Veszprém-Balaton régió volt, amely 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz. Sokan látogatták meg a projekt 140 négyzetméteres standját, ahol különleges digitális megoldásokkal mutatták be Veszprém, a Balaton és a Bakony régió gazdag kulturális és turisztikai kínálatát. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztosa a megnyitón kiemelte az emberi tényező fontosságát, hangsúlyozva, hogy „a térségben élők végzettsége, ízlése, munkájuk hozzáadott értéke alapján Magyarország egyik prémium kategóriás régiója az övék, amely bátran versenyre kelhet Nyugat-Európa más, frekventáltabb vidékeivel.”

A kiállítás külföldi díszvendége – idén első alkalommal – Egyiptom volt. A közel-keleti nyaralóhely önálló standon mutatta be az ország turisztikai látványosságait és program lehetőségeit. A kiállítás megnyitóján részt vett Ghada Samir Shalaby, Egyiptom turisztikai és régiségügyi turizmusért felelős miniszterhelyettese is. 

A 44. Utazás kiállítás szakmai programjainak középpontjában a járvány utáni biztonságos újrakezdés állt. A meghívottak és a jelenlévők szerint is különösen sikeres volt a Turizmus Kft. és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) által rendezett Újraindítás a minőség jegyében című szakmai fórum, amelyen a címben szereplő téma mellett nagy hangsúlyt kapott a munkaerő-tartalékok hiánya, az új foglalkoztatási formák és az utánpótlás megoldási lehetőségeinek kérdése.

A kiállítás szakmai tematikájának másik központi eleme az egészség- és gyógyturizmus volt. Sokan voltak kíváncsiak az Egészségturizmus Konferenciára, amelynek fő mottója a biztonságos utazás volt.

Programok

Az Utazás kiállítás mellett ezúttal is több rendezvény várta a látogatókat. Sokan keresték fel a Karaván Szalont, ahol 1.500 négyzetméteren csaknem 50 jármű és 15 kiállító mutatta be lakóautóit és a tematikához kapcsolódó termékeit, szolgáltatásait.

Idén tizenkettedik alkalommal rendezték az Utazás kiállításon az ország legnagyobb, független utazókat megszólító rendezvényét, a Járatlan Utakon Fesztivált, amelyen több mint 50 vetítéses előadást és 50 kerekasztal beszélgetést szerveztek, elsősorban a független, hátizsákos utazók számára. Rengeteg érdeklődőt vonzott a Blogger Corner, ahol népszerű utazási bloggerek és extrém utazók találkoztak az érdeklődőkkel.

Visszatért az Utazás kiállításra Közép-Kelet-Európa egyetlen, négy napos nemzetközi Afrika tematikus fóruma, amely ezúttal a 10. Hungary Helps Afrika Expo Budapest címet kapta. A Hungary Helps Programmal együttműködésben, a Hungary Helps Program támogatásával megvalósuló rendezvényen 22 szervezet mutatkozott be, tizenöt afrikai ország képviseletében. Az expo kiállítói részben azok a non-profit szervezetek voltak, amelyek a Hungary Helps Program támogatásával különböző afrikai országokban példamutató és fenntartható fejlesztési projekteket bonyolítanak.

Az Utazás Kiállítással egy időben rendezték a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban az Esküvő kiállítást. A látogatók egyetlen belépő megvásárlásával vehettek részt ezen az eseményen is.   

A korábbi évek hagyományait folytatva idén is az Utazás kiállítással egy időben rendezték Magyarország legnagyobb hajós találkozóját, a 30. Budapest Boat Show-t, ahol a látogatók egy helyen ismerhették meg a legfrissebb hajós innovációkat és tekinthették meg a legnagyobb hajómárkák kínálatát. A rendezvényen csaknem 100 hajót tekinthettek meg a látogatók. A kiállítás díszvendége ezúttal a Tisza-tó volt.

Kevés olyan szegmense van a turizmusnak és a sportnak, amelyet nem rázott meg alapjaiban a koronavírus-járvány: ezek egyike a vitorlázás és hajózás. A Budapest Boat Show részvevői elmondták: mivel a hajós nyaralások a legbiztonságosabbak közé tartoztak, így a legtöbb ágazat visszaesésével szemben itt inkább növekedés volt tapasztalható. Egyebek mellett ez magyarázza a viszonylag magas kiállítói részvételt (65 kiállító, majd’ 100 hajó).

Az elektromos hajók egyre növekvő száma a Budapest Boat Show-n is megmutatta a piac átrendeződését. Különösen igaz ez a magyarországi eladásokban meghatározó részt képviselő, Balatonra értékesített hajókra.

A kiállítás nagy hangsúlyt fektet a legfrissebb innováció bemutatására, ezzel a céllal a kilencedik alkalommal hirdette meg Újdonság Pályázatát, amelyen ezúttal egy elektromos hajó, a BFYC Kereskedelmi és Oktatási Központ Kft. WIA CC Elektromos modellje nyerte el a legjobb hazai fejlesztés különdíját. A Legzöldebb termék különdíját a Waterfront Balaton Kft. Phantom 26 elektromos hajója kapta. A Hajózáshoz kapcsolódó termékek kategória nyertese Kovács Tamás és a Fischer Panda Hungary Kft. lett, egy, a hajógyártásban alkalmazható 3D nyomtatási technológiai fejlesztéssel.

További helyezések

Hajó kategória

II. helyezett: DDD Manufaktúra Kft. Portless, napelemes, elektromos, felfújható katamarán család

III. helyezett: WATERFRONT BALATON Kft. Phantom 26 elektromos hajó

Legjobb Hazai Fejlesztés Különdíj: AQWIA Kft. WIA CC Elektromos hajó

Hajózáshoz kapcsolódó termékek kategória

II. helyezett: Sztrato Kft. OXLEY önstabilizáló bőszeles vitorla

A kiállításon rendezett kerekasztal-beszélgetésen mutatták be a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának legújabb kezdeményezését: az ingyenesen biztosított mentőmellényeket, amelyeket a kezdeményezéshez csatlakozó települések strandjain elhelyezett állványokon bocsátanak rendelkezésre. Az első állványt Balatonalmádiban, a Wesselényi strandon állítják fel.   „Régi álmunk vált valóra – mondta el az állvány bemutatóján Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. – Frekventált vízközeli közterületeken, sétányokon, kikötőkben állítjuk fel a mentőmellény állványokat. A célunk az, hogy a mentőmellény használata általánosan elterjedjen, ugyanúgy magukhoz vegyék az emberek, amikor vízhez mennek, mint ahogyan a cipőt is felveszik. Ha pedig nincs mellényük, vagy otthon felejtették, akkor legyen a parton egy állvány, ahonnan leakaszthatnak egyet.”

A Hungexpo és a 30 éves jubileumát ünneplő Budapest Boat Show is „örökbe fogadott” egy mentőmellény oszlopot, amellyel ettől a szezontól kezdődően a balatonkenesei strandon találkozhat a közönség.   

A projekt első támogatói között van még a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt., a PI-ER Technical Kft., valamint Balatonalmádi és Balatonkenese önkormányzata.

A Budapest Boat Show egyik központi témája idén az olimpia volt: a rendezvényen részt vett számos olimpikon vitorlázó, köztük Érdi Mária ifjúsági világ- és Európa-bajnok és Berecz Zsombor, a tokiói játékok ezüstérmese. A kiállítás színpadán többek között Rakonczay Gábor számolt be expedícióiról, valamint a látogatók bepillanthattak az amatőr hajóépítők közösségének munkájába is.

Az idei Budapest Boat Show díszvendége a Tisza-tó volt. Stratégiai partnere a Magyar Vitorlás Szövetség, és Balaton Boat Show, szakmai védnöke a Hajóipari Vállalkozók Egylete, autós partnere pedig az Audi.