Nagy érdeklődés övezte a SIRHA Budapest 2026 sajtótájékoztatóját
Bővülő szakmai kínálat: újra itt a SIRHA Budapest!
2026. március 3-án ismét megnyitja kapuit a SIRHA Budapest, Közép-Európa legnagyobb élelmiszeripari és HORECA szakkiállítása. A régió legjelentősebb vendéglátósai, gasztronómiai szakemberei hetedik alkalommal osztják meg egymással tapasztalataikat és mutatják be innovációikat a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Első alkalommal rendezi meg a kiállításon a frissen alakult FUPI Magyar Pizza Szövetség a Magyar Pizza Bajnokságot.
Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója, a kiállítást beharangozó sajtóeseményen elmondta: a SIRHA ma a legfontosabb üzleti fórum az élelmiszeripar és a HoReCa szektor számára a régióban, amelyet a térség legjelentősebb piaci szereplője, a Hungexpo rendezhet. Kiemelte, hogy a kiállítás nem jöhetett volna létre a legjelentősebb szakmai szereplők együttműködése nélkül.
Tihanyi Klára, a SIRHA Budapest kiállítás igazgatója emlékeztetett rá, hogy a rendezvény a szakma találkozóhelye. “A célunk a koncentrált figyelem, amelyben valódi üzleti döntések születhetnek” – tette hozzá. A kiállításigazgató beszámolt arról, hogy a kiállítói helyek többsége már elkelt, de a fennmaradó szabad területekre még mindig érdemes jelentkezni.
Giovanna Chiappini Carpena, az Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE) budapesti igazgatója elmondta: kifejezetten örül annak, hogy Olaszország lesz a SIRHA Budapest díszvendége. Úgy fogalmazott: hazája számára fontos, hogy Közép-Kelet-Európában, ezen belül is Magyarországon egyre népszerűbb az olasz gasztronómia. Ezt bizonyítja egyrészt az olasz cégek részvétele a kiállításon, másrészt a FUPI Magyar Pizza Szövetség megalakulása és az első Magyar Pizza Bajnokság megrendezése is.
Bősze Ákos, a METRO Kft. HoReCa üzletágfejlesztési vezetője azt mondta: cége évek óta a kiállítás szakmai partnere. Ennek oka pedig elsősorban az, hogy mind a Hungexpo, mind a METRO elkötelezte magát a minőségi gasztronómia és gasztrokultúra mellett. A METRO számára mindig fontosak voltak a hazai alapanyagok, a kiállítás legnagyobb alapterületű standján ezúttal is ezek lesznek a középpontban.
Szakmai programok
A sajtótájékoztatón elhangzott: az elmúlt évek egyik legsikeresebb programja a Future Store, a Jövő Áruháza, idén 20 partnercéggel érkezik. Itt mutatkoznak be a piac legújabb, bevezetés előtt álló termékfejlesztései, innovatív eszközmegoldásai, szolgáltatásai. Személyzet nélküli egységek, adatvezérelt megoldások, az ügyfélélményhez kapcsolódó speciális alternatívák – egyebek mellett ilyen újdonságokkal is találkozhatnak a látogatók. A START-UP SZIGET-en a szakmai zsűri által kiválasztott 20 ígéretes vállalkozás mutatkozhat be, térítésmentesen. A SIRHA Innovációs versenyre pedig a regisztrált kiállítók nevezhetnek, az előző kiállítás óta bevezetett termékeikkel. Mindkét esemény fő szervezője ezúttal is a Trade Magazin.
Két évvel ezelőtt nagy sikerrel zajlott le a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a magyarországi Enterprise Europe Network által szervezett nemzetközi esemény, ahol a potenciális üzleti partnerek a European Enterprise Network B2B találkozóin vehettek részt. A rendezvény kiváló lehetőséget nyújtott azon cégek számára, amelyek az élelmiszeripar és a HORECA szektor területén keresnek üzleti lehetőségeket, illetve külpiacra szeretnék juttatni termékeiket és szolgáltatásaikat. A korábbi sikerre való tekintettel az esemény újbóli megszervezése jelenleg is tervben van.
Újdonság lesz az önálló Magyar Borsziget és az Aux Vignobles! francia borok kiállítása. Ezek – köszönhetően a koncentrált marketing kommunikációnak és a kiemelt helyszínnek – kitüntetett figyelmet biztosítanak a borászatoknak.
Szakmai versenyek
Ahogy az elmúlt években, így idén is számos szakmai verseny döntőjét rendezik a SIRHA Budapesten, köztük a legendás cukrászról, Pataki Jánosról elnevezett Emlékversenyt, amelyen felnőttek és cukrász tanulók mérik össze tudásukat. A díszmunkák a kiállítás mindhárom napján megtekinthetők lesznek. (A Pataki János emlékversenyre legutóbb rekordszámú, 63 versenymunkát neveztek, az érdeklődés várhatóan ezúttal is töretlen marad.
A legutóbbi SIRHA Budapesten hatalmas siker volt, így idén is megrendezik a Fagylalt Kaland 2026 kreatív fagylalt versenyt, amelyen fiatal cukrász tanulók és fagylaltmesterek egyedülálló módon „küzdhetnek meg” egymással. Tizedik alkalommal (hetedszer itt, a SIRHA Budapesten) rendezik meg A Közétkeztetési szakácsversenyt. Ez utóbbi megmérettetést a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szervezi.
A Magyar Cukrász Ipartestület tizenkilencedik alkalommal szervezi meg a „Magyarország Tortája” versenyt, melynek győztesét hagyományosan augusztus 20-án jelentik be a közönségnek. 2026-ban a SIRHA Budapest Kiállításon a látogatók megtekinthetik a nevezett tortákat, és élőben követhetik végig a verseny első zsűrizési fordulóját. A cukrászoknak egy nemzeti értékekből és Hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból kell kötelezően felhasználniuk legalább egy összetevőt. 2024-ben Olyan különleges alapanyagok kerültek a kosárba, mint az újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, és magyar gyógynövények.
A SIRHA Budapest új színfoltja lesz „Az év mentes séfje” verseny döntője – egyedülálló kezdeményezés, ahol kizárólag glutén-, cukor-, tejmentes és vegán ételek kerülnek a középpontba, amatőrök és profik részvételével.
Újdonságként a kiállításon debütál a Magyar Pizza Bajnokság, amely sokkal több, mint egy egyszerű verseny: ez az esemény a szenvedély, a kreativitás és a hagyomány ünnepe – a világ egyik legkedveltebb étele köré építve. A SIRHA Budapest kiállítás és a FUPI közös sajtóeseményén a szervezet alapítói átadták az első hivatalos elismerő plaketteket azoknak a pizzakészítő vállalkozásoknak, amelyek megfelelnek a hagyományos olasz receptúrának, és amelyek vállalják, hogy az általuk készített pizza minőségét a szövetség folyamatosan ellenőrzi. A FUPI tábláját első körben az alábbi pizzériák használhatják: Belli di Mamma (Budapest), Fermento (Budapest), Hétköznapok (Budapest), Mayer Zoltán (Lenti), Pizza Bar Pomo d’Oro (Budapest), Panificio il Basilico (Szentendre), Szomszéd Bisztró (Debrecen), Trattoria Pomo d’Oro(Budapest), Vegazzi Specialty (Budapest) és Voilà(Budapest). „Úgy gondolom, hogy a minőségi pizzakészítés csak összefogással valósulhat meg hazánkban” – mondta az átadáson Gianni Annoni, a FUPI egyik alapítója.
A SIRHA Budapest folyamatosan bővülő programkínálatáról itt tájékozódhatnak: https://sirha-budapest.com/














