Lezárult az idei SIRHA Budapest

Hatalmas sikerrel zárt az idei SIRHA Budapest. Kelet-Közép Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítása rekord számú látogatót és komoly üzleteket hozott. A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban több mint 300 kiállító mutatta be újdonságait.

Idén hatodik alkalommal látta vendégül a HUNGEXPO Magyarország, valamint a régió gasztronómiájának legfontosabb szereplőit.  30 ezer négyzetméteren 16 ország több mint 300 kiállítójával közel 26 ezer szakmai látogató találkozott, ami csaknem 10 százalékkal több, mint két évvel ezelőtt.  A zárást követő első értékelések alapján a részvevők a nehezedő piaci körülmények (növekvő alapanyag- és energiaárak) ellenére is „meglepően sikeresnek” nevezték az eseményt.

Az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb, a változásokra leggyorsabban reagáló szektor, a mezőgazdasággal együtt stratégiai ágazat” – mondta a kiállítás megnyitóján Nagy István agrárminiszter. Az idei SIRHA Budapest mindenben igazolta a tárcavezető állítását: az iparág minden fontosabb szegmense – pék- és sütőipar, a cukrászat, az élelmiszeripar, a szállodaipar, az étterem és vendéglátás, a kávé és italok, valamint a csomagolástechnika és konyhatechnológia – is elhozta a legújabb fejlesztéseit, termékeit.

Közülük is a legkiválóbbaknak a megnyitón adták át a SIRHA Budapest Innovációs díjat, amelyen a két kiállítás közötti időszakban piacra vezetett magyar és külföldi innovatív termékek, szolgáltatások versenyeznek a Hungexpo és a Trade Magazin közös szervezésében. Az idei nyertesek a következők.

Csomagolóipari kategóriában az ARTMATCH Hungária Kft. Fasterdisplay-e, amely egy licence alapján kizárólagosan gyártott műanyagmentes kartondisplay. Élelmiszeripari kategóriában a Nestlé Hungária Kft. Garden Gourmet Vuna vegán tonhal készítménye. Ital kategóriábana METRO Kereskedelmi Kft. Chef Veggie bio barista növényi italcsalád zab, kókusz, és mandula variánsai. A sütőipari-, és cukrászati kategória győztese idén az I&P 2005 Kft. Liofilizált fűszerei és gyümölcsporai lettek. A szállodaipar kategóriáját a BIBO Franchise Kft. Komposztálógépe nyerte. A technológia kategória nyertese ugyancsak a BIBO Franchise Kft. Bio üzemi padlótisztítója.

Sokan regisztráltak a Trade magazin és partnereinek legújabb programjára, a START-UP ISLAND-re. Ezen a standon tíz olyan induló vállalkozást mutattak be, amelyeket szakmai zsűri választott ki a jelentkezők közül, és amelyek a legígéretesebb vállalkozásként kezdték meg pályafutásukat az FMCG piacon az elmúlt 3 évben.

A SIRHA Budapest ezúttal is számos szakmai konferenciának, kerekasztalnak adott helyet. Közülük is kiemelkedett aLANDRA AI kerekasztal, amelyen a mesterséges intelligencia szerepét vitatták meg a vendéglátásban és az élelmiszeriparban, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) konferenciája, valamint a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) és az EUROFINS Food and Feed Testing Budapest, Gyula Laboratóriumok közös szakmai programja, a csomagolásokra vonatkozó új uniós élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szabályozások változásairól.

A SIRHA Budapesten ezúttal is több szakmai versenyt rendeztek, köztük a IX. Közétkeztetési Szakács verseny döntőjét. Ezen a veszprémi Hungast Bakony csapata győzött. A csapat tagjai: Lovay Gergely (irányító), Kovács Sándor, Berényi Máté Gábor és Takács Miklós.    

A szervezők a termék nemzetközi trendjeit figyelembe véve 2024-ben új szereplővel bővítették a kiállítás kínálatát: a rendezvény fókuszában ezúttal a kézműves fagylalt állt.  Magyarországon korábban még nem rendeztek ilyen jelentős, sok külföldi és hazai szereplőt felvonultató bemutatót. Egyúttal itt rendezték az első hazai Gelato World Masters fesztivált, amelynek dobogósai Bolognában képviselik majd az országot. A versenyt Damniczki Balázs nyerte, a székesfehérvári Damniczki Cukrászda „Burrata alla Frutta” fantázianevű fagylaltjával. A második Marsa Éva Heléna, a nagykőrösi Vanília&Gelarto fagylaltmestere lett „Szikszói citromligetes pisztácia” készítményével. A dobogó harmadik fokára Baranyi Balázs, a budapesti Hisztéria Cremeria fagylaltkészítője állhatott „Passione per la Nocciola” ízével. A bolognai versenyről a világdöntőre juthatnak ki a legjobb magyar fagyisok.

Nagy siker volt a Magyar Cukrász Ipartestület és a Hungexpo közös rendezvénye, a Fagylalt Kaland 2024. A játékos és kreatív fagylalt versenyen cukrász tanulók vettek részt.

Ugyancsak első alkalommal rendezték meg a SIRHA Budapesten a Pizza Világbajnokság magyarországi selejtezőjét, lehetőséget adva a magyar és a környező országokból érkező lelkes pizzaszakácsok megmérettetésére. A győztes Bednár Zoltán már biztosan ott lehet a 2025. évi Pármai világbajnokságon.

Ezúttal is kiemelt helyen szerepeltek a kiállításon a Magyar Pék Szövetség programjai. A húsvét ünnepéhez kapcsolódó finom pékáru Termékversenyen egy magyaroroszági régióra jellemző kalácstészta alapú péksüteménnyel és egy leveles tészta alapú péksüteménnyel indulhattak a részvevők. A Pataki János Emlékversenyen cukrász tanulók és már végzett cukrászok mérték össze tudásukat.

Idén is a SIRHA Budapesten zajlott a Magyarország Tortája verseny selejtezője, ahonnan végül hat torta jutott a döntőbe.

2024-ben a norvégiai Trondheim rendezi meg a Bocuse d’Or európai válogatóját. A versenyre húsz országból érkeznek csapatok, és tíz csapat fog majd továbbjutni a lyoni döntőre. Erről a SIRHA Budapesten, a METRO Bisztróban rendezett sajtótájékoztatón beszéltek a szervezők. Az eseményen jelen volt a teljes magyar csapat: Kelemen Roland, séf, Fodor Noel, commis és Szabó László, coach. Bemutatták a norvégiai forduló kötelező alapanyagait: a lofoteni skreit (egy Norvégiában honos tőkehal), valamint a frøyai fésűkagylót. Az úgynevezett tányértéma két kötelező alapanyaga a rénszarvas és az Aquavit lesz. „Ezek az alapanyagok itthon szinte teljesen ismeretlenek. A szállítmányokat az időjárási viszontagságok is erősen befolyásolták, de szerencsére megküzdöttünk az elemekkel, és a kihívások ellenére is folyamatosan gyakoroltunk. És hiába ennyire északiak az alapanyagok, mi most is nagyon törekszünk arra, hogy megmutassunk néhány magyar kiválóságot. Köretelemeinkben megjelenik például a Tokaji bor és a makói hagyma” – mondta a magyar csapat vezetője.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke köszönetet mondott a METRO Magyarországnak és a Hungexpo-nak, akik a kezdettől fogva támogatják a magyar csapatot a Bocuse d’Or versenyeken.