Hamarosan nyit a 2024-es SIRHA Budapest

Március 5-7. között rendezik Budapesten, a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban Kelet-Közép Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítását. A SIRHA Budapest központi témája ezúttal a fagylalt lesz, de a kiállítás felvonultatja a gasztronómia minden ágát.

Idén hatodik alkalommal látja vendégül a HUNGEXPO Magyarország, valamint a régió gasztronómiájának legfontosabb szereplőit. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a 30 ezer négyzetméternyi kiállítási területen körülbelül 20 ezer szakmai látogató 16 ország több mint 300 kiállítójával találkozik.

Az elmúlt évek számos új kihívás elé állították a piac hazai és nemzetközi szereplőit. Az energia- és alapanyagárak ugrásszerű emelkedése, valamint a kereslet változása miatt a HoReCa ágazat is szembesült a magasabb költségekkel, a kereslet átalakulásával. A SIRHA Budapest az iparági folyamatokat követő nemzetközi rendezvényként kínál lehetőséget a szakembereknek egyebek között arra, hogy megvitassák és megosszák legjobb gyakorlataikat és innovációikat az energiahatékonyság és fenntarthatóság terén, ápolják üzleti kapcsolataikat és új partnereket találjanak.

A SIRHA Budapest Nemzetközi Szakkiállítás hét témát ölel fel. Ezek: a pékség és sütőipar, a cukrászat, az élelmiszeripar, a szállodaipar, az étterem és vendéglátás, a kávé és italok, valamint a csomagolástechnika és konyhatechnológia.

A szervezők a termék nemzetközi trendjeit figyelembe véve 2024-ben új szereplővel bővítik a kínálatot: a rendezvény fókuszában ezúttal a kézműves fagylalt áll.  A fagylalt világszerte egyre népszerűbb, a fejlődés dinamikájára jellemző, hogy az EXPO Consulting felmérése szerint a termék 2021-ben világszerte elérte a 9 milliárd eurós bevételt. Magyarországon korábban még nem rendeztek ilyen jelentős, sok külföldi és hazai szereplőt felvonultató bemutatót.

Újdonságok a SIRHA Budapesten

A SIRHA Budapest szakmai programjai között rendezik meg a Gelato Festival World Masters – Hungary Challenge versenyt. A két évvel ezelőtt indult világeseményen, amelyet a Carpigiani és a Sigep- Italian Exhibition Group szervez, a világ legjobb fagylaltját keresik. A kiállítás első napján három versenyboxban készülnek majd a fagylaltok, amelyeket szakavatott zsűri értékel. A nyertes fagylaltmesterek tovább jutnak a Bolognában rendezendő döntőre, ahonnan ketten a világdöntőre is kijuthatnak.

A második napon „Fagylalt Kaland 2024.” címmel rendeznek játékos és kreatív fagylalt versenyt cukrász tanulók részvételével. A program elsődleges célja az edukáció, hogy a szakma mesterei megismertessék a fiatalokkal a fagylaltkészítés rejtelmeit. A program fő szervezője: a Magyar Cukrász Ipartestület és a Hungexpo Zrt.
A kiállításon megjelennek és bemutatókat tartanak a legfontosabb alapanyag gyártók és forgalmazók.

A SIRHA Budapest új programjai közé tartozik a World Pizza Championship Selections – Hungary, amelyen a pizzás szakma hazai és regionális versenyzői mérik össze tudásukat. Az eseményen neves sztárszakácsok, Michelin-csillagos gasztronómiai szakértők népszerűsítik a világhírű olasz tésztát, és természetesen lesz pizza-kóstolás is.

A SIRHA Budapest régi kiállítója, a Trade magazin partnereivel új programmal készül az idei kiállításra. A Future Store mellett START-UP ISLAND néven nyitnak standot. Ezen tíz olyan induló vállalkozás állítanak ki, amelyeket szakmai zsűri választott ki a jelentkezők közül, és amelyek a legígéretesebb vállalkozásként kezdték meg pályafutásukat az FMCG piacon az elmúlt 3 évben. A Trade Magazin idén is megnyitja csaknem 800 m2-es Future Store Innovations standját, amelyen a piac legújabb, bevezetés előtt álló termékfejlesztéseit, innovatív eszközmegoldásait, szolgáltatásait tekinthetik meg a látogatók.

Szakmai versenyek

Idén is megrendezik a SIRHA Innovációs Versenyt, melyen a két kiállítás közötti időszakban piacra vezetett magyar és külföldi innovatív termékek, szolgáltatások versenyeznek. A díjakat a megnyitón adják át.

A hagyományos Közétkeztetési Szakácsversenyen a részvevők minőségi és fenntarthatósági szempontok alapján mérik össze tudásukat. Az idei verseny része az „egy húsmentes nap” kampány népszerűsítése, az étkezési kultúra fejlesztése, a hazai friss alapanyagok felhasználásának bemutatása, és a versenyre nevezők, valamint a versenyt látogatók szakmai továbbképzése. A versenyző csapatok négyfősek, az esemény háziasszonya a könyvei, receptjei kapcsán méltán népszerű Mautner Zsófia.

Ezúttal is kiemelt helyen szerepelnek a kiállításon a Magyar Pék Szövetség programjai. A húsvét ünnepéhez kapcsolódó finom pékáru Termékversenyen egy magyaroroszági régióra jellemző kalácstészta alapú péksüteménnyel és egy leveles tészta alapú péksüteménnyel indulhatnak a részvevők. Szakiskolai diákok részére a Pékszövetség ebben az évben Díszmunka versenyt hirdet.

A Pékszövetség elnöke, Septe József és elnökségi tagjai, valamint munkatársai mindhárom kiállítási napon a szövetség standján válaszolnak szakmai kérdésekre. 
Idén is a SIRHA Budapesten zajlik a Magyarország Tortája verseny selejtezője.

A Magyar Cukrász Ipartestület ötödik alkalommal rendezi meg a Pataki János Emlékversenyt cukrász tanulók és már végzett cukrászok részére. A verseny teljesen kötetlen, minden kategóriájában szabad a témaválasztás. A SIRHA Budapest szakkiállításon megrendezett látványos versenyen az ipartestület szándékai szerint bemutatják a kimagasló magyar cukrászatot, valamint új ötletekkel lendületet adnak a fiatal cukrász generáció számára. A díszmunkák a kiállítás mindhárom napján megtekinthetők az Ipartestület standjánál. A Pataki János emlékversenyre legutóbb 46 versenymunkát neveztek, így az érdeklődés továbbra is töretlen, mind a szakma, mind a látogatók körében.

Szakmai konferenciák, kerekasztalok

A SIRHA Budapest ezúttal is számos szakmai konferenciának, kerekasztalnak ad helyet.

Ezek közé tartozik a szakmai legkiválóbbjait tömörítő Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) konferenciája, amelyen ezúttal is a legújabb gasztronómiai trendeket vitatják meg a részvevők.

A LANDRA AI kerekasztal – Mesterséges Intelligencia a vendéglátásban és az élelmiszeriparban címmel rendez kerekasztalt a SIRHA Budapest kiállítás zárónapján. A téma a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek és iparági tapasztalatok. Az élelmiszeripart a beszélgetésen a Nestlé, a vendéglátást a Foodora, a robotikát az Enjoyrobotics képviseli.

A HoReCa Marketingkommunikációs Workshopon olyan szakembereket foglalkoztató témák kerülnek terítékre, melyek megoldásához a marketing eszközeivel lehet közelebb kerülni.

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) és az

EUROFINS Food and Feed Testing Budapest, Gyula Laboratóriumok közös szakmai program keretében rendeznek beszélgetést a csomagolásokra vonatkozó új uniós élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szabályozások változásairól.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány több mint 10 éve segít a hazai vendéglátóhelyeket az ökológiai lábnyomuk csökkentésében tanácsadással, környezetbarát működéssel kapcsolatos tippekkel. Az alapítvány 2024-ben is részt vesz a kiállításon, A Fenntarthatósági konferencia szervezésével is hozzájárulnak az esemény sokrétűségéhez.

Az élelmiszeripari (vagy kozmetikai, gyógyszeripari) cégek iszlám piacra lépését segíti az idén is megrendezendő Halal Konferencia, ahol a részvevők segítséget kapnak a halal tisztasági előírásokkal kapcsolatos szabványok, előírások betartásához.