ENVIRONTEC, új környezettechnológiai szakkiállítás 2024. októberében a HUNGEXPO-n

ENVIRONTEC – új kiállítás a HUNGEXPO-n

Új kiállítással bővül a HUNGEXPO kínálata. Az ENVIRONTEC powered by ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi környezetipari, hulladék-vízgazdálkodási és fenntarthatósági szakkiállítás a szakmai szereplők kezdeményezésére jött létre, és első alkalommal idén ősszel, október 1-3. között rendezik meg a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Az új kiállítás és a hozzá kapcsolódó szakmai programok célja, hogy közös platformon mutassa be a kelet-közép európai régió környezetipari szereplőit. Másrészt lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy megismerjék azokat a hazai környezetvédelmi újításokat és vállalkozásokat, amelyek technológiájukkal a nemzetközi piacokon megjelenhetnek, vagy tovább terjeszkedhetnek. Az esemény fókuszában a 21. század egyik legfontosabb kérdése áll: hogyan tudjuk a társadalmunk, gazdaságunk, ipari tevékenységük átalakításával, alkalmazkodási praktikákkal élhető szinten tartani környezetünket és kiszolgálni a klímaváltozás hatásainak csökkentésében (mitigációban) és az ellenállóképesség növelésében (reziliencia) érdekelt gazdasági szereplőket?

A kiállítás főbb témakörei

Az ENVIRONTEC kiállítás számos témát ölel fel a környezetvédelem és gazdálkodás területén. A teljesség igénye nélkül:

  • talajvédelem
  • kármentesítés
  • levegő-tisztaság védelem
  • zaj- és rezgésvédelem
  • infrastruktúra fejlesztés
  • körforgásos gazdaság, hulladákgazdálkodás
  • vízgazdálkodás, szennyvízkezelés
  • energiahatékonyság
  • megújuló energiák
  • élővíz védelem
  • fenntartható városok, e-mobilitás

A kiállítás díszvendége Hollandia.

Szakmai programok a KSZGYSZ szervezésében

A kiállítást szakmai konferenciák, a tematikus színpadokon kerekasztal beszélgetések, élő bemutatók és külső tereplátogatások kísérik, melyek szervezésében a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) vett részt.

A KSZGYSZ nem titkolt célja, hogy – mivel az esemény a magyar EU-elnökség idejére esik – elérjék a nemzetközi szakmai és állami döntéshozók minél szélesebb körét. Ez elsősorban azért fontos, mert egy sor uniós jogszabályi kötelezettség számos tennivalót és változást hozott az idei évben, ami a többi között a környezetipari cégek gyors alkalmazkodását igényli. Ilyen az italcsomagolások most induló visszaváltási rendszere, a háztartási biohulladék begyűjtése, a több mint 60 ezer vállalkozást érintő kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) rendszere, vagy az új ESG törvény, amely elvárja a vállalatoktól, hogy azonosítsák és kezeljék működésük fenntarthatósági kockázatait, és erről az elvárt módon beszámolót készítsenek.

Az ENVIRONTEC keretében a KSZGYSZ három kiemelt konferenciával készül a szakmai közönségnek. A Mi vár ránk? Éghajlatváltozás, klíma, levegőminőségrendezvényena részvevők megismerhetik a témakörhöz kapcsolódó nemzetközi kutatások eredményeit és az adaptációra vonatkozó irányokat, megoldásokat, az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) jelentésből és a dubai klímacsúcs eredményeiből következő feladatokat.

A 2024. második félévi EU magyar elnökség egyik kiemelt témája a talajok szennyezettsége, a szennyezés megelőzését, illetve a szennyeződések felszámolását célzó intézkedések uniós keretszabályainak kialakítása. A RE-BROWN Kármentesítés és barnamezős beruházások nemzetközi konferencia így a hazai és nemzetközi szakemberek találkozópontja lesz, az előadók között az Európai Bizottság képviselői, rangos nemzetközi szervezetek, külföldi és hazai kármentesítési szakértők is megtalálhatóak.

Miközben az európai Green Deal és a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési terv meghatározza az uniós célkitűzésket, és a szén-dioxid-semleges kontinens felé tereli a piac összes szereplőjét, a teljesítendő célszámok elérése kihívásokat jelent a régió számára. Különösen igaz ez a Balkán-régióra, ahol sok esetben az alapoktól kell felépíteni a modern hulladékgazdálkodás infrastruktúráját. Az ISWA (Nemzetközi szilárdhulladék-gazdálkodási Egyesülés) szakmai partnerségével megrendezendő konferencia a megelőzés, az újrahasználat és a hasznosítás gyakorlati megvalósítására, valamint a jó gyakorlatok bemutatására összpontosít. A konferencia előadói között a szervezet szakértői mellett neves nemzetközi és hazai körforgásos gazdaság és hulladékgazdálkodási szakértők lesznek jelen.

Az ENVIRONTEC powered by ÖKOINDUSTRIAszervezőinek meggyőződése, hogy az esemény a hazai környezetipar népszerűsítésével és a szakmai látogatók mozgósításával nagyban hozzájárul a magyar vállalatok versenyképességének növeléséhez, Magyarország környezeti állapotának javításához és a körforgásos gazdaság kialakításának előmozdításához.

Bővebb információ: www.environtec.hu