Csütörtökön véget ért az AUTOMOTIVE HUNGARY szakkiállítás.

Csaknem 100 kiállító és többezer látogató vett részt a csütörtökön véget ért AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállításon, a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Az idén kilencedik alkalommal megrendezett esemény központi témái között szerepeltek a környezetbarát, alternatív hajtásláncok, a hidrogénalapú gazdaság fejlesztése és a magyar-bajor autóipari kapcsolatok.

Az idei eseményre csaknem 100 kiállító – a magyar és a nemzetközi járműipar szakmai szereplői, a magyar autógyártók és beszállítók; kis- és középvállalkozások – hozták el fejlesztéseiket.

Az idei AUTOMOTIVE HUNGARY-t a Hungexpo egyik új csarnokában, az E pavilonban rendezték. Az elmúlt két évben a Hungexpo revitalizációja zajlott. Két új oszlop nélküli pavilon, egy új fogadóépület és egy, a legmodernebb technológiával felszerelt kongresszusi központ épült, és felújították az összes régi pavilont is.

Fókuszban a hidrogén

Miközben a magyar gazdaság nagyjából visszaállt a vírus előtti kerékvágásba, az autóiparban folytatódik az útkeresés. Egyebek mellett erről beszélt Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) minisztere a kiállítás megnyitóján. A miniszter fontosnak nevezte, hogy Magyarország pozícionálni tudja magát a most felfutó hidrogén alapú technológia területén is. Egyben felhívta a figyelmet a kormány most elfogadott hidrogénstratégiájára is.

Az Automotive Hungary részeként az ITM által szervezett Hidrogén-technológiával a zöld jövőért című szakmai konferencián az is elhangzott, hogy Magyarország nagyon jó adottságokkal rendelkezik a földgázszállítás és -tárolás területén, és fontos lenne látni, hogyan lehet ezt a hálózatot hidrogén szállítására, tárolására használni.

Palkovics László egyébként azt is elmondta, hogy komoly járműipari fejlesztések zajlanak Magyarországon, és az sem kizárt, hogy újra legyen magyar Forma 1-es pilótánk. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy komoly fejlesztéseket terveznek a Hungaroringen: a versenypálya mellett egyfajta iparipark jellegű infrastruktúrát szeretnének létrehozni, és kiemelt cél, hogy fejlesztések révén Mogyoródra csábítsanak egy Forma 1-es istállót.

Az AUTOMOTIVE HUNGARY Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás az autógyártó szakma legjelentősebb éves találkozója. És mivel a magyar autóipari cégek legfontosabb partnerei a németországi vállalkozások, különösen nagy érdeklődés kísérte a Bajor Fórumot. A bajor autóipar fejlődése és jövőbeli tendenciái című teltházas konferenciát a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szervezte. Központi témája az autóipar változásainak beszállítókra gyakorolt hatása volt.

Az AUTOMOTIVE HUNGARY hagyományosan nemcsak a szakmai érdeklődők, hanem az üzleti döntéshozók terepe is. Valószínűleg az elmúlt két év gazdasági nehézségei miatt volt a szokásosnál is nagyobb aktivitás a MAGE, a MAJOSZ és a HIPA által rendezett B2B Beszállítói Fórumon: a kiállítás ideje alatt csaknem 170 üzleti megbeszélést bonyolított az 55 beszállító és 14 integrátor (beszerző) vállalat.

TECHTOGETHER – a mérnökverseny

Évek óta hatalmas jelentősége van a hazai egyetemeknek és a mérnökképzésnek abban, hogy a magyar járműipar sikeres és innovatív legyen. Ezt Palkovics László, az ITM minisztere mondta azzal kapcsolatban, hogy idén is az AUTOMOTIVE HUNGARY adott otthont az Autopro.hu által rendezett versenynek. A TECHTOGETHER AUTOMOTIVE HUNGARY hagyományosan lehetőséget teremt arra, hogy a járműépítő hallgatói csapatok új szponzorokat találjanak fejlesztéseikhez, másrészt kiváló merítési lehetőség a munkaerőt kereső cégek számára. (Idén a járványhelyzet miatt a támogatóvállalatok és a versenyzők egy kisebb része csak online vett részt az eseményen, de – a részvevők véleménye szerint – nem okozott fennakadást az online tér aktív használata.)

Az idei versenyt a BME Formula Racing Team csapata nyerte, az Arrabona Racing Team és a Szombathelyi Gépész előtt. 2021-ben összesen 14 csapat vett részt a versenyen.

Kiállítás – a virtuális térben is

A helyszíni kiállítást idén a szervezők virtuális kiegészítéssel bővítették, így a kiállítók a hagyományos, fizikai térben megvalósuló kiállítás mellett online is csatlakozhattak az eseményhez. A virtuális kiállítás – a közvetlen „chat” kapcsolatfelvétel nélkül – november 25-ig „tart nyitva”.

A virtuális kiállításról bővebben: https://automotivexpo.hu/virtualis-kiallitas/

Jövőre is AUTOMOTIVE HUNGARY

A HUNGEXPO felhívja a figyelmet arra, hogy a jövő évre tervezett AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítás nem ősszel, hanem májusban lesz, az IPAR NAPJAI és a MACH-TECH kiállításokkal egy időben (2022. május 10-13.)