Állatorvostudományi Egyetem

Magyarország egyetlen állatorvos képző helye az Európában harmadikként 1787-ben alapított Állatorvostudományi Egyetem. Meghatározó és iskolateremtő professzorai világszerte az állatorvoslás megalapozói voltak, melyet a tudományos kutatói teljesítmény és a gyakorlati igényekre, kihívásokra adott megoldások szintézise biztosított.

Jelenlegi tudományos tevékenységének színvonala is kimagasló, publikációs teljesítménye eddig soha nem látott szintet ért el. A kiemelkedő kutatói munka eredményeként az európai 98 állatorvos-képző intézmény közül a legjobbak között tartják számon, amelyet a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) auditja is megerősített. 2023 őszén az egyetem szakmai, oktatási tevékenységének átvizsgálása után az Európai Állatorvos-képző Intézmények Egyesülete (EAEVE) már negyedik alkalommal akkreditálta az egyetemet, így az itt kiállított diplomát az összes európai országban elismerik.

A hazai állatorvos-képzés nemzetközi tudományos jelentőségét és elismertségét jól mutatja, hogy a három (magyar, angol, német) nyelven oktató Állatorvostudományi Egyetemen a magyar hallgatók mellett 69 országból 998 fő külföldi diák végzi az állatorvosdoktori tanulmányait.

Az elmúlt évek szakmai eredményei a kiemelkedő tudású munkatársak tevékenysége mellett az olyan csúcstechnikát képviselő eszköz-beszerzéseknek is köszönhetőek, mint például az Üllői Lóklinikán működő MRI és CT készülékek, amelyek a világon alig néhány helyen találhatók meg. Az Egyetem mind a nemzetközi, mind a hazai pályázatokban nagy sikerrel vesz részt, olyan kiemelkedő fontosságú területeken végez kutatásokat, mint például a Nemzeti Labor Projekt keretében a „Fertőző állatbetegségek, antimikrobiális rezisztencia, állatorvosi közegészségügy és élelmiszerlánc-biztonság”.

Az Egyetem létrejötte óta elkötelezett az állatok egészsége, gyógyítása, a fertőző betegségek megelőzése, az állatvédelem és jóllét, valamint az emberek asztalára kerülő elegendő, biztonságos és jóminőségű hazai élelmiszer előállítása mellett.  A magyar agrár- és élelmiszer- gazdaság versenyképességének fokozása érdekében megduplázta a felvett hallgatók létszámát, így évente már 180 magyar nyelvű diák kezdheti meg tanulmányait az állatorvosdoktor képzésen. Az Állatorvostudományi Egyetem az állatorvos oktatás mellett, kiemelkedő tudású biológus és kutató zoológus szakemberek képzésével is támogatja a fenntartható One Health (Közös Egészség) szemléletet.