Mesterséges intelligencia és lakberendezés - I. rész - HUNGEXPO
Mesterséges intelligencia és lakberendezés – I. rész

Mesterséges intelligencia és lakberendezés – I. rész

Mesterséges intelligencia által készített enteriőr (fotó: ReliableVisuals/Pixabay)

Mesterségünk címere a mesterséges intelligencia? I. rész

Szöveg: Halasi Rita

2022. novembere óta mesterséges intelligencia lázban ég a világ, ugyanis az OpenAI cég (a Google-t és a Meta-t beelőzve) ingyenes chatbotját, a ChatGPT-t ekkor tette mindenki számára hozzáférhetővé. Két hónap múlva már 100 milliónál is több felhasználó borzonghatott bele, hogy van egy olyan beszélgetőpartnere, barátja vagy éppen ingyenes segítője, aki, bocsánat, AMI számos stílusban képes társalogni, humorizálni és filozofálni, megírja helyettünk az egyetemi beadandót vagy éppen a házi feladatot, a legkülönbözőbb kérdésekben tud tanácsot és szakszerű válaszokat adni, mindezt pedig másodpercek alatt produkálja. A ChatGPT jóval intelligensebb, mint egy Google- kereső, mert zavarba ejtően magas szintű és élvezetes „emberi” párbeszédre képes, ráadásul nem nélkülözi a kreativitást sem. A Microsoft tízmilliárd dolláros befektetésének következményeként éppen a piacon egyeduralmat élvező Google-keresőt készül nyugdíjazni, úgy, hogy a ChatGPT-t a Bing keresőtől kezdve majd’ minden termékébe, például az Office csomagba is beépíti. A mesterséges intelligencia (angol rövidítése AI, magyarul MI) fejlesztések jelenleg ott tartanak, hogy felfoghatatlan mennyiségű adat feldolgozása és egy hihetetlenül intenzív tanulási folyamat után az MI-alapú eszközök már komplex, kreatív feladatokat is ellátnak, például a szintén az OpenAI által fejlesztett DALL-E 2 szöveges instrukciók alapján képeket generál, a Jukebox zenét szerez, a Codex programot ír, a Deepl fordít és még sorolhatnánk. Nem telik el nap, hogy ne olvashatnánk a mesterséges intelligencia határok nélküli képességeiről, hogyan tett le egyetemi vizsgát, hogyan írta meg a South Park 26. évadának 4. részét, sőt mi több könyvet, hogyan nyert az általa generált festmény díjat (kenterbe verve az igazi művészeket és megtévesztve a műkritikusokat), sőt bizonyos programozók szerint hogyan lett érző lénnyé és ébredt öntudatra! Nem kérdés, forradalmi változások tanúi és haszonélvezői vagyunk mindannyian, amely alapjaiban fogja megváltoztatni a világunkat. Most induló, az OTTHONDesign tavaszhoz kapcsolódó cikksorozatunkban azt boncolgatjuk, hogy a lakberendezés és a design világában miként van jelen a mesterséges intelligencia, elveheti-e a kreatív szakemberek munkáját és miben támogathat minket, laikus felhasználókat, összességében hogyan formálja az otthonteremtés jövőjét.  

Mielőtt megkérdeztük az érintett szakembereket, természetesen a ChatGPT4 válaszára is kíváncsiak voltunk azzal kapcsolatban, hogy vajon a mesterséges intelligencia miben segítheti a lakberendezők és a bútortervezők munkáját. Íme a válasz, szerkesztetlen, „nyers” formában, a chatbot nyelvi stílusában:

1, Tervezési lehetőségek javaslása: Az MI algoritmusokat használhatnak az ügyfél igényei alapján olyan bútorok tervezéséhez, amelyek maximálisan kihasználják a rendelkezésre álló helyet, funkcionálisak és esztétikusak.

2, Virtuális tervezés és tesztelés: Az MI lehetővé teszi a virtuális tervezést, amely lehetővé teszi a tervezők számára, hogy egyedi terveket hozzanak létre, majd azokat teszteljék, hogy azok valóságos környezetben milyen hatással lesznek.

3, Automatizált folyamatok: Az MI segítségével a tervezők képesek lehetnek automatizálni azokat a folyamatokat, amelyek hosszú időbe telnek. Például a tervezők képesek lehetnek arra, hogy az MI segítségével előre meghatározott kritériumok alapján automatikusan válasszanak anyagokat, színeket, mintákat stb.

4, Adatok elemzése: Az MI lehetővé teszi az adatok elemzését és azokból az információkból való következtetéseket, amelyek segítenek a tervezőknek az ügyfelek igényeinek jobb megértésében és azoknak megfelelőbb tervek készítésében.

5, Személyre szabott ajánlások: Az MI az ügyfél korábbi vásárlási szokásait, preferenciáit és stílusát figyelembe véve személyre szabott ajánlásokat adhat a bútorok, kiegészítők és lakberendezési tárgyak kiválasztásához.

Összességében az MI számos módon javíthatja a lakberendezők és bútortervezők munkáját, lehetővé téve számukra a hatékonyabb, pontosabb és kreatívabb tervezést, valamint az ügyfelek számára jobb minőségű és személyre szabottabb lakberendezési megoldásokat.

Philippe Starck: A.I. szék (gyártó: Kartell) A világ első, mesterséges intelligencia (Autodesk) által tervezett széke, amely sorozatgyártásra készült 2019-ben.