Sirha Budapest 2018 összefoglaló

A Sirha Budapest immáron harmadik alkalommal ötvözte sikeresen a szigorúan szakmai kiállítást a világszínvonalú programokkal, mellyel összesen több mint 300 kiállítót vonzott a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ​ba!
A sikeres rendezvény következő kiadása 2020-ban várja majd a szakembereket!

300 kiállító 15 országból

A Sirha Budapest kiállítás célja volt, hogy átfogó kínálatot nyújtson az élelmiszeripar, sütő- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar, valamint a csomagolóipar és gasztronómia képviselői számára.
A három napos rendezvényen a közép-kelet-európai régió szakemberei mindent megtalálhattak vállalkozásukhoz az érintett iparágakhoz kapcsolódóan, hiszen összesen több, mint 300 kiállító mutatta be szolgáltatásait az élelmiszerektől és italoktól kezdve a terítékeken, dekorációkon és higiéniai termékeken át az, éttermek és csomagolóipari cégek kínálatáig. A Sirha Budapesten idén külön hangsúly került a cukrász- és pékiparra is.

A kiállításon 2018-ban újra bemutatkoztak a hazai termékek és számos helyen lehetőség nyílt a különböző régiók ízeinek felfedezésére is.

20.000 szakmai látogató a rendezvényen

A Sirha Budapest kiállítás több mint 20.000 szakmai látogatót vonzott a vendéglátás és élelmiszeripar területéről. A látogatók 24%-a étterem és vendéglátóiparból, 16%-a élelmiszeriparból, 21%-a sütő-, illetve cukrásziparból, 12%-a kereskedelemből, 8%-a szállodaiparból és 7% szolgáltatóiparból érkezett. De még ennél is fontosabb, hogy a látogatók 36%-a tulajdonos vagy cégvezető, 22%-a értékesítő és beszerző, 15%-a, pedig séf, cukrász és pék.

Különlegesen széles programkínálat számtalan versennyel, bemutatóval és konferenciával

A Sirha jellegzetessége, hogy kombinálja a szakmai kiállítást a versenyekkel és bemutatókkal, ráadásul 2018-ban több újdonsággal is várta a szakembereket.

Bocuse d’Or magyar döntő

A Sirha Budapest második napján került megrendezésre a legelismertebb szakácsverseny hazai fordulója. A kiélezett versenyben a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese, Pohner Ádám diadalmaskodott, így ő képviselheti majd Magyarországot a verseny európai döntőjén Torinóban, és – siker esetén – a 2019-es lyoni világdöntőn. A konyhai és a kóstoló zsűriben összesen 24 séf foglalt helyet, köztük a két évvel ezelőtti európai döntő győztese, Széll Tamás is, aki Torinóban a zsűri elnöke lesz.

International Catering Cup magyar döntő

A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének együttműködésével rendezték meg az International Catering Cup elnevezésű verseny hazai döntőjét, amelyen a résztvevő csapatok számos képességükről adtak számot a szervezéstől kezdve a logisztikán át az ételek előkészítéséig és tálalásáig. Az idehaza első alkalommal kiírt verseny győztese az Albatros-Expo Catering Kft. (Kasuba László, Balázs Gergő, Volenter István) lett.

Országos Közétkeztetési Szakácsverseny

Ugyancsak újdonság volt az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny, ahol az indulók hazai alapanyagokat tartalmazó, előre meghatározott élelmiszerkosárból készítettek tradicionális ízeket képviselő ételeket, a modern gasztronómia jegyében. A verseny legjobbja az Eurest Budapest csapata volt.

Sirha Budapest Desszert Verseny

Az immár hagyományos Sirha Budapest Desszert Verseny győztese Berta Gréta és Kőrösi-Fehér Emese lett, akik a Kempinski Hotel Corvinus Budapest cukrászatának hírnevét öregbítették eredményükkel. A Kolonics Zoltán által szervezett program már az első Sirha Budapest óta élvezi a cukrász szakma kiemelt figyelmét, melyet az elkészült művek magas minősége és a zsűriben helyet foglaló neves cukrászok jelenléte is indokol.

Omnivore Budapest

„Ízleld meg a világot, formáld át az ízlésed!” címmel, Magyarországon most először rendezték meg a nemzetközi szakmai körökben ma már fontos fórumnak számító Omnivore-t (amelyet ezúttal Omnivore Budapestnek neveztek), amelyen az ország leginnovatívabb séfjei tartottak 45 perces előadásokat, bemutatva saját gasztronómiai látásmódjukat, és azokat a technikai megoldásokat, melyeket később a nézők is alkalmazhatnak munkájuk során.

Bemutatók, konferenciák

A Sirha Budapest 2017-től együttműködik a Magyar Pékszövetséggel és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével, melynek köszönhetően számos pék és cukrász program került megrendezésre a szakkiállításon az újonnan megnyitott pavilonban. Többek között itt zajlott a Magyar Pékszövetség termékversenyének zsűrizése, de szendvicsbemutatóra, a különböző tájegységekre jellemző hagyományos túrós termékek elkészítésére is sor került.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Pataki János emlékversennyel indította a kiállítást, de itt kerültek kiválasztásra a Magyarország Tortája verseny döntősei is. Ez utóbbinak szüneteiben modern desszertek és csokoládédíszek, csokoládé artisztika és karamell artisztikai bemutató várta a szakembereket, neves cukrászok közreműködésével.

Konferenciateremben olyan témák kerültek feldolgozásra, mint a vendéglátás legújabb online marketing trendjei, az online smart fizetési módok terjedése, de szó volt a sikeres üzletnyitás receptjéről is. Mindez többek között a Magyar Vendéglátók Ipartestületének, a NÉBIH-nek és a Pannon Gasztronómiai Akadémiának a szervezésében.

Future Store standon a látogatók felfedezhették a kereskedelemben használt legújabb technológiákat és termékeket, hogy ezeket később sikerrel hasznosíthassák saját üzletük fejlesztésében.

Trendek és innovációk

A Sirha Budapest külön hangsúlyt helyez a legfrissebb trendek és innovációk bemutatására, így a Trade Magazinnal közösen harmadik alkalommal hirdette meg Innovációs Termékversenyét, melyen nagydíjat kapott a YAMA by STARFOLplusz csomagolóipari és logisztikai kategóriában, a Rubin Szegedi Paprika Feldolgozó Kft. élelmiszer és ital kategóriában, a Zila Kávéház Kft. sütőipari- és cukrászati termékek kategóriában, a Rill&Son Kft. szállodaipari bútorok, textilek, dekoráció és asztali teríték kategóriában, és a Maxíz Kft. technológiák kategóriában

Networking lehetőségek

És immáron hagyományosan megrendezésre került az Enterprise Europe Network, PRIMOM Alapítvány üzletember találkozója is, melyre a megnyitó napjáig csaknem 100 cég jelezte részvételét, köztük szállodaláncok, multinacionális kereskedelmi vállalatok, bútorkészítők, csomagolástechnikai üzemek, élelmiszergyártók, biotermékek előállítói, konyhai felszerelések gyártói.

Sirha Budapest következő kiadása: 2020. február 4-6.