Vitorlázás a Virtuális Valóságban

Az Ocean Sailing SE a Budapest Boat Shown fogja bemutatni a vitorlázást a VR-ban (Virtuális Valóság), ami egy hatékony és intenzív oktatási eszköz. Méder Áron vezetésével az egyesület 2021 óta sikeresen használja vitorlás oktatási segédeszközként.

A vitorlázás a VR-ban egy új platform arra, hogy bemutassuk a vitorlázást az érdeklődőknek. Ez a lehetőség teljesen kezdők számára is érdekes, ugyanis így megtanulhatják a vitorlázás alapjait a Virtuális Valóságban. A gyakorlottabb vitorlázóknak is ad lehetőséget a tanulásra és fejlődésre, mivel versenyeken is lehet indulni VR-ban.

Minden korosztály számára hasznos, akár az idősebbek is jól tudják használni. A Z generáció körében azonban kiemelkedően népszerű a VR. A tapasztaltabb vitorlázok gyakorolhatják a vitorla beállításokat, taktikákat és persze a VMG maximalizálását. Kétféle vitorlással lehet menni: finn dingivel és egy 35 láb körüli tőkesúlyos versenyvitorlással.

Élethű megoldásokat kínál a VR, mint például a finn dingi esetén saját testsúllyal lehet dönteni a hajót. Az időjárás is élethű, mivel a szél gyakran változik, pöffös, akár csak a Balatonon. A széljelző az árbóc csúcson és a műszerek pedig segítenek a döntésekben, mint a valóságban.

Miért lehet hasznos a vitorlázás VR-ban? Az agyunkat hasonló ingerek érik a VR vitorlázásban, mint a valós vitorlázásban. A különbség, hogy a VR-ban gyorsabban történnek az események, és emiatt egy VR vitorlásverseny csupán 5-10 perces. Figyelni kell a folyamatos szélváltozásra, az ellenfelek taktikájára és szinte folyamatosan kell a vitorlát állítani és kormányozni. A VR-ban a figyelemmegosztás nagyon hasonlóan történik, mint a valós vitorlázás környezetben.

A VR verseny végén egy rövid kiértékelést kapunk, főleg arról, hogy hol hibáztunk és máskor mire kell figyelni. Hosszabb értékelést is lehet kapni az összes hajóról a versenyen a ’Boat position’, a ’Boat speed’ és a ’Boat balance’ témában és így jobban össze lehet hasonlítani a többi versenyzővel. Sőt akár az egész versenyt le lehet újra játszani és abból szintén sokat lehet tanulni.

A Budapest Boat Shown a Virtuális Valóság Vitorlázásra lehetséges előregisztráció ezen az e-mail címen: aron@meder.hu.

2022. március 3-6. (09:30 – 17:30) között lehet kipróbálni a Vitorlázást a Virtuális Valóságban

További információ: https://oceansailing.meder.hu/