Díszvendég

Tisza-Tó

Folytatjuk hagyományunkat, hogy bemutassuk látogatóinknak az ország hajózható vizeit. 2022-ben a Budapest Boat Show díszvendége a Tisza-tó lesz!

A Tisza-tó, mint Magyarország második legnagyobb tava, különleges helyet tölt be a hajósok, vízszeretők életében. A Balatonnál ötször kisebb, de a Velencei-tónál ötször nagyobb területű, egykori mesterséges tó, ma igazi – természet által birtokba vett – víziparadicsom, mely egy csodálatos és változatos felfedésre hívogató éke az országnak.

A sokáig mély álmát alvó tó az elmúlt években feléledt, és a partján, illetve a vízfelületén történő fejlesztések hatására egyre vonzóbb úticélja a természetet és a vízisportokat kedvelők számára.

A kiállításon történő bemutatkozás célja, hogy még ismertebbé váljon a térség, és a látogatók megismerhessék a táj értékeit, illetve a benne rejlő lehetőségeket, valamint, hogy megláthassák a Tisza-tó igazi arcát, így eloszlatva az esetleges tévhiteket.

A Tisza-tó, talán az ország egyik legváltozatosabb vízterülete, mely annak ellenére, hogy eredetileg víztárolóként épült, ma igazi ökoturisztikai attrakció, melynek jelentős része a Hortobágyi Nemzeti Park területén helyezkedik el, így természetvédelmi védettséget élvez.

A vízen

A vízenjárók számára talán a legegyedibb adottsága a Tisza-tónak, hogy a terület adottságait és a természetvédelmi szempontokat figyelembe véve, korlátozás nélkül használhatók a különböző belsőégésű motorral hajtott vízijárművek. Éppen ezért a tó a motorcsónakosok, vízisíelők és wakeboard-osok kedvelt bázisa, de vontatott ejtőernyővel, banán és tube vontató hajókkal valamint szabályosan használt jet-ski-kkel is találkozhatunk a vízen.

A természet felfedezéséhez és a horgászáshoz több ezer csónak, ladik és egyéb vízi szerkezet áll a vízre szállók rendelkezésére, akik a tó partján közel egy tucat kikötőben tárolhatják eszközeiket.

Egyre hangsúlyosabb jelenlétet kap a tavon a vitorlázás, a tó két medencéjében összesen több, mint 50 vitorlás szeli a habokat, és örvendetes tény, hogy számuk évről-évre növekszik. Télen, a befagyott tavon, pedig egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jégvitorlázás is.

A vízisportok közül hagyománya van a kajak-kenu sportnak, mely az egyik legtermészetközelibb módja a 127 km2 terület felfedezésének, de az elmúlt években egyre elterjedtebb az evezés és a SUP is.

2020-tól a MAHART beruházásának köszönhetően egy új lehetőséggel, új élménnyel bővült a Tisza-tavon elérhető hajós szolgáltatások köre. A nyaralóhajózás, mint a Tisza-tó felemelkedésének és ismertebbé válásának egyik legfontosabb beruházása nem várt népszerűséggel mutatkozott be a tavon. A 6-8-10 személyes nyaralóhajókból 20 db állt az idén munkába, és úszó apartmanként biztosítja a külföldi és hazai vendégek számára a természet és a tó felfedezésének különleges lehetőségét.

Hamarosan, pedig egy újabb páratlan fejlesztés kezdődik a Tisza-tónál hiszen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség itt építi meg hamarosan az ország egyetlen síkvidéki rafting pályáját.

A parton

Természetesen a hajózással és a vízisportokkal párhuzamosan fejlődik a Tisza-tó partja is. Az elmúlt két évben 7 strand újult meg a tó körül, ezzel még színvonalasabb kikapcsolódási, pihenési lehetőséget biztosítva a strandolónak.

2020. májusában bezárult a Tisza-tavi kerékpáros körgyűrű, amivel az ország legbiztonságosabb, gyerekek számára is egyedi élményt nyújtó, szinte zárt kerékpárútja öleli körbe a tavat. A gátkoronán körbefutó 67 km-es aszfaltos út csodálatos panorámát biztosít a bringások számára.

A vízhez kötődve további különleges attrakciók várják a Tisza-tó partján pihenőket. Itt található Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, és legnagyobb hallépcsője is, illetve itt található az ország egyetlen függő csatornája, hazánk legnagyobb zöld vízierőműve és Közép-Európa legnagyobb Aquaglide Vízijátszótere is.

A Tisza-tó, mint az ország egyik legszínesebb vizes turisztikai régiója szeretettel és fejlődve várja, hogy felfedezzék egyediségét, különleges hangulatát és egyedi vízivilágát.

Szeretettel várjuk minden vízenjáró látogatását!