Növekedés és óvatos optimizmus- sikerrel zárt a CONSTRUMA kiállítási csokor

Csaknem 50 ezren látogattak ki a 38. CONSTRUMA otthonteremtési kiállításra. A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 20 ország 600 kiállítója mutatta be újdonságait az építőipar hazai csúcsrendezvényén. 2019-ben a CONSTRUMA és OTTHONDesign kiállítások mellett a kétévente megrendezett HUNGAROTHERM is tagja volt a csokornak, így a szakmai látogatók még szélesebb körben tájékozódhattak az újdonságokról. A kiállításhoz kapcsolódó szakmai programokon a résztvevők az iparág gyors növekedése mellett megvitatták a munkaerőhiánnyal kapcsolatos gondokat is.

A HUNGEXPO minden évben nagy hangsúlyt fektet az építőiparban dolgozó szakemberek szakmai fejlődésre. Ennek érdekében szakmai partnerei segítségével olyan konferenciákat és workshopokat kínál a CONSTRUMA látogatóinak, melyek a legújabb tendenciákról, a technológiai újdonságokról és aktuális szakmai kérdésekről szólnak. A kiállítás első három napja ezúttal is csak a szakmáé volt.

Rekord forgalom, megoldandó problémákkal

A magyar építőipar az elmúlt két évben kiugróan jól teljesített, a szektor kibocsátása összesen 56 százalékkal emelkedett – mondta a kiállításon György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságszabályozásért és stratégiáért felelős államtitkára, hozzátéve, hogy 2018 és 2023 között az építésgazdaság megrendelésállománya eléri a 25 ezer milliárd forintot. Az eredmények szinten tartása érdekében az államtitkárság a szakmai szervezetek – az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége – bevonásával elkészítette az építésgazdaság stratégiáját, amelyet a kormány várhatóan áprilisban tárgyal majd – mondta az államtitkár. A stratégia egyik fontos eleme az építőipar technológiai korszerűsítésére vonatkozó pályázat, amelyben 2018-ban a kis- és közepes vállalkozások kapacitásbővítését 16 milliárd forinttal támogatta a kormány. A pályázati kiírás áprilisban folytatódik, újabb 6 milliárd forintos keretösszeggel – közölte.

Az építőipar egészét átfogó fórumot a nyitónapon az ÉVOSZ, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szervezte. Az építésgazdaság lehetőségei című konferencián Koji László, az ÉVOSZ elnöke a többi között elmondta, hogy tíz év alatt a szükségesnél 150 ezerrel kevesebb új lakás épült, és ezt az elmaradást az következő 15 évben úgy kellene behozni, hogy az időközben felmerülő új igényeket is kiszolgálja az építőipar. A legnagyobb gond a megrendelésekhez képes kevés szakember és a kapacitás hiány. Ezt erősítette meg Zsabka Zsolt, a BKIK Ipari Tagozatának elnöke is, aki elmondta, hogy a jelenlegi helyzetben a megrendelők részéről nem elsősorban a minőség, hanem a munka elvégzés a legfontosabb kérdés. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a következő egy-két évben az építőipar 15 százalék körüli növekedést produkál, amelyben a jelenleg domináló állami, az ipari és a lakossági megrendelések súlya idővel változhat.

Együtt a szakma

Immár hagyomány, hogy a CONSRTUMA csokor része minden második évben a HUNGAROTHERM épületgépészeti szakkiállítás, amelyet ezúttal tizedik alkalommal rendeztek meg. Idén a légtechnika és a megújuló energia volt a középpontban. Az épületgépészetnek ez az ága hozta ezúttal a legtöbb kiállítót. Képzett szakemberre továbbra is nagy szükség van így számos workshop előadás, gyakorlati képzés –például napelem szerelési oktatás, bemutató – is zajlott a kiállításon.

Nagy érdeklődés kísérte a HUNGAROTHERM-en megrendezett ÖKO HOME és SMART CITY konferenciát, ahol a gazdaságos energiafelhasználás és irányítás területén megvalósult és Magyarországon megvalósítható projekteket mutattak be az előadók.

A CONSTRUMA csokor nyitónapján az ÖKO CITY bemutatóház jelentette be Weingartner Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára, hogy folytatódik az Otthon melege program konvektorcsere alprogramja, amelynek keretösszege 2 milliárd forint lesz, az érdeklődők pályázataikat országosan május 20-tól küldhetik be. Az államtitkár kiemelte, az alprogramban nemcsak a konvektorok cseréjére, hanem már a teljes fűtési rendszer korszerűsítésére is lehet pályázni.

Idén az építész és mérnöki továbbképzések mellett a legnagyobb közönséget a frankfurti ISH (a világ vezető épületgépészeti szakkiállítása) újdonságait bemutató konferencia vonzotta. A világ egyik legjelentősebb épületgépészeti kiállításán bemutatott újdonságokról, várható tendenciákról tartott konferenciára nagy számban érkeztek a szakemberek az ország különböző pontjairól.

Népszerűek voltak a standokon rendezett workshopok, amelyeken egy-egy technikát vagy egész szakterületet mutattak be az érdeklődőknek. Az egyik legnépszerűbb ezek közül az  OTTHONDesign  kiállításon, a Bútorszövetség által rendezett Wood Like volt, ahol egy jól felszerelt faipari műhelyben néhány órára mesteremberré válhattak az érdeklődők. A Szövetség célja már évek óta a teljes faipari szakmát megmozgató rendezvénysorozat létrehozása. Ennek része volt a WoodLike, a Zöld Bútor kiállítás, valamint az Innowood elnevezésű bemutató is. A Szövetség ezúttal is itt rendezte éves közgyűlését és szakmai konferenciáját, melynek címe Fenntarthatóság és zöld megoldások a faiparban volt. A Bútorszövetség programjairól bővebben IDE kattintva olvashat.

A CONSTRUMA Kert kiállításhoz kapcsolódó szakmai konferencia a GREEN CITY , melyen hazai és nemzetközi előadók mutatták be a kertépítés és tervezés legújabb trendjeit. A konferencia keretein tartották az Agrármarketing Centrum támogatásával a kiállítás ideje alatt lezajlott XI. Magyar Kertépítő Verseny és Show eredményhirdetést is.

A hétvége a nagyközönségé volt

A CONSTRUMA utolsó két napja – ahogy eddig is – az építkező nagyközönségének szóló programoké volt. Több tízezren keresték fel a kiállítók standjait, ahol nemcsak meg-, hanem működés közben be is mutatták az újdonságokat. A tavalyi évhez hasonlóan idén is megfigyelhető volt, hogy a látogatók egyre felkészültebben érkeznek a kiállításra és célirányosan keresik fel az építkezést könnyítő és segítő ingyenes tanácsadásokat.

Az OTTHONDesign kiállításon, a MAGYAR DESIGN 2019 standjain a látogatók találkozhattak fiatal magyar tervezők legújabb munkáival. Olyan tervezőkről van szó, akik egyszerre képviselik az aktuális trendek szellemiségét és adnak kézzelfogható, akár megvásárolható termékeket.

A Zöld Bútor – Fenntartható bútorgyártás itthon című kiállításon olyan sikeres hazai brandek és designerek bútorait mutatták be, akik márkaépítésükben a fenntartható fejlődés mellett köteleződtek el, és minden egyes fejlesztési lépésnél figyelembe veszik az ökológiai lábnyomot, a közösségre és a környezetre tett hatást, valamint tevékenységük hosszútávú következményeit.

Az idei kiállítás egyik látványossága a DESIGN – GENERÁCIÓK elnevezésű stand volt, ahol két azonos alapterületű enteriőrben más-más célcsoport számára nyújtanak lakberendezési ötleteket. A Lakberendezők Országos Szövetsége által megtervezett START UP elnevezésű enteriőr egy fiatal pár számára készült, akik a nagyvárosi életre rendezkedtek be, így számukra fontos a szabadság érzése, a játékosság, lazaság, ugyanakkor a fiatalos, urbánus stílus megjelenése is, mindez költséghatékony módon. A LUX UP enteriőr egy középkorú házaspár részére tervezett elegáns, reprezentatív, időtálló design-nal kialakított lakás. A szervezők szándékai szerint a két installáció számos ötlettel gazdagította a látogatókat.

Sokan keresték fel az ÖkoCity bemutatóházát, ahol a látogatók a csaknem nettó nulla energiafelhasználás innovatív megoldásaira kaphattak gyakorlati válaszokat.

A kiállítási csokor szerves részét képező CONSTRUMA Kert kiállításon a kertápolási eszközök, kisgépek, ingyenes kerttervezési és dísznövényápolási tanácsadás mellett új inspirációkat is gyűjthettek a XI. Magyar Kertépítő Verseny és Show látványos standjain, melyek az Agrármarketing Centrum támogatásával valósultak meg.

További infomációk: